Home » Vijesti » Kratke vijesti » Nikon D7200 – Nasljednik uspješnice DX formata

Nikon D7200 – Nasljednik uspješnice DX formata

D7200_front

Nikonov D7100 bio je vrlo uspješan model u APSC segmentu i došlo je vrijeme za nasljednika. Novi D7200 donosi nekoliko poboljšanja u fotografiji ali i u video domeni, koja nas na HD Televiziji više zanima. Ovo je Nikonov najjači model DSLR fotoaparata za DX formatom senzora i koristi zadnji Expeed 4 image procesor, već implemenitran u nekoliko Nikonovih modela. Implementacija novijih i jačih procesora nam je važan faktor jer donosi poboljšane karekteristike ne samo kod procesuiranja boja, nego i učinkovitosti redukcije šuma i procesuiranja videa. Ova kamera je prvi Nikonov DSLR sa ugrađenom Wi/Fi i NFC podrškom za praktično i intuitivno spajanje sa mobilnim uređajima, bežičnu kontrolu fotoaparata i prebacivanje fotografija i videa.

Kamera donosi povećanu buffer memoriju za fotografiju i novi 24.2 Megapikselni senzor, koji je kao i kod 7100 prethodnika oslobođen low pass filtera. radi omogućavanja više zabilježenih detalja, koje low pass filter lagano zamuti. Napredak u rezoluciji samog senzora je minimalan i praktički nevidljiv (24.2 MP umjesto 24.1 MP), ali Nikon ističe da je povećana osjetljivost, a maksimalni ISO tijekom videa dosiže 25600. Pretpostavljamo da osjetljivost nije jedini razlog prelaska na ovaj senzor i da ostale karakteristike slike nisu ostale bez vidnih poboljšanja. Nas posebno zanima reprezentacija pokretnih slika, koja je fotoaparatima još uvijek veliki izazov.

D7200_back

Dodatni 1.3X crop mode koristi se radi ostvarivanja 50-60p videa i ne znamo da li je ta opcija odabrana radi korištenja manje resursa prilikom skeniranja senzora i procesuiranja signala ili boljeg skaliranja pune rezolucije na 1080p, ili oboje. Tu je i već standardni uncompressed izlaz za snimanje nekomprimiranog videa preko Hdmi konekcije. Za razliku od Sony kamera i novijeg XAVC-S codeca i Canonovog video codeca to je praktički nužnost ako je video kvaliteta cilj, jer Nikon ne koristi jači codec unutar svojih kamera od 24 Mb/s H.264, što u scenama sa više detalja dovodi do vidljive kompresije a u broadcast standardima je preslaba kvaliteta.

D7200_side

Time lapse funkcija u kameri dolazi sa funkcijom “ublažavanja ekspozicije”, koja omogućuje fluidniji timelapse video bez titraja svjetline izmedju individualnih sličica, te ista “exposure smoothing” funkcija je implementirana i uz interval timer. Tu je sve popularniji flat mode za nemodficiranu gamu i iskorištavanje punog dinamičkog raspona, koji je u Nikonovim kamerama odličan, tako da ovaj Nikonov potez posebno pozdravljamo. Kamera kao i njen prethodnik posjeduje manualnu kontrolu zvuka i peak level pokazivače, kao i mikrofonski ulaz i ulaz za slušalice, a zebra funkcija pomaže u prepoznavanju preeksponiranih elemenata. Iako fotoaparat cilja na entuzijaste i neprednije korisnike, po svojoj kvaliteti i funkcijama neće sigurno smetati u arsenalu ni profesionalnih fotografa. Fotoaparat dolazi na tržište po prodajnoj cijeni od 1200 Dolara.

About Omen

Kreativni profesionalac u interdisciplinarnim djelatnostima multimedijalne domene sa preko 15 godina iskustva u audio/video tehnologijama. U slobodno vrijeme sklada, piše, dizajnira, osmišljava, proizvodi. Ne voli sve što vole mladi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*