Kratke vijestiVideo i foto oprema

Nikon D7200 – Nasljednik uspješnice DX formata

D7200_front

Nikonov D7100 bio je vrlo uspješan model u APSC segmentu i došlo je vrijeme za nasljednika. Novi D7200 donosi nekoliko poboljšanja u fotografiji ali i u video domeni, koja nas na HD Televiziji više zanima. Ovo je Nikonov najjači model DSLR fotoaparata za DX formatom senzora i koristi zadnji Expeed 4 image procesor, već implemenitran u nekoliko Nikonovih modela. Implementacija novijih i jačih procesora nam je važan faktor jer donosi poboljšane karekteristike ne samo kod procesuiranja boja, nego i učinkovitosti redukcije šuma i procesuiranja videa. Ova kamera je prvi Nikonov DSLR sa ugrađenom Wi/Fi i NFC podrškom za praktično i intuitivno spajanje sa mobilnim uređajima, bežičnu kontrolu fotoaparata i prebacivanje fotografija i videa.

Kamera donosi povećanu buffer memoriju za fotografiju i novi 24.2 Megapikselni senzor, koji je kao i kod 7100 prethodnika oslobođen low pass filtera. radi omogućavanja više zabilježenih detalja, koje low pass filter lagano zamuti. Napredak u rezoluciji samog senzora je minimalan i praktički nevidljiv (24.2 MP umjesto 24.1 MP), ali Nikon ističe da je povećana osjetljivost, a maksimalni ISO tijekom videa dosiže 25600. Pretpostavljamo da osjetljivost nije jedini razlog prelaska na ovaj senzor i da ostale karakteristike slike nisu ostale bez vidnih poboljšanja. Nas posebno zanima reprezentacija pokretnih slika, koja je fotoaparatima još uvijek veliki izazov.

D7200_back

Dodatni 1.3X crop mode koristi se radi ostvarivanja 50-60p videa i ne znamo da li je ta opcija odabrana radi korištenja manje resursa prilikom skeniranja senzora i procesuiranja signala ili boljeg skaliranja pune rezolucije na 1080p, ili oboje. Tu je i već standardni uncompressed izlaz za snimanje nekomprimiranog videa preko Hdmi konekcije. Za razliku od Sony kamera i novijeg XAVC-S codeca i Canonovog video codeca to je praktički nužnost ako je video kvaliteta cilj, jer Nikon ne koristi jači codec unutar svojih kamera od 24 Mb/s H.264, što u scenama sa više detalja dovodi do vidljive kompresije a u broadcast standardima je preslaba kvaliteta.

D7200_side

Time lapse funkcija u kameri dolazi sa funkcijom “ublažavanja ekspozicije”, koja omogućuje fluidniji timelapse video bez titraja svjetline izmedju individualnih sličica, te ista “exposure smoothing” funkcija je implementirana i uz interval timer. Tu je sve popularniji flat mode za nemodficiranu gamu i iskorištavanje punog dinamičkog raspona, koji je u Nikonovim kamerama odličan, tako da ovaj Nikonov potez posebno pozdravljamo. Kamera kao i njen prethodnik posjeduje manualnu kontrolu zvuka i peak level pokazivače, kao i mikrofonski ulaz i ulaz za slušalice, a zebra funkcija pomaže u prepoznavanju preeksponiranih elemenata. Iako fotoaparat cilja na entuzijaste i neprednije korisnike, po svojoj kvaliteti i funkcijama neće sigurno smetati u arsenalu ni profesionalnih fotografa. Fotoaparat dolazi na tržište po prodajnoj cijeni od 1200 Dolara.

Adsense

Omen

Kreativni profesionalac u interdisciplinarnim djelatnostima multimedijalne domene sa preko 15 godina iskustva u audio/video tehnologijama. U slobodno vrijeme sklada, piše, dizajnira, osmišljava, proizvodi. Ne voli sve što vole mladi.

Povezani tekstovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Također pogledajte
Close
Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!