4K Ultra HDNAB - Las Vegas

Video Devices E-Series – najmanji 4K rekorderi na svijetu

E5_01web
Sound devices, tvrtka široko poznata po svojim profesonalnim audio uređajima, na ovogodišnjoj NAB konferenciji predstavila je novu liniju kompaktnih video rekordera za kamere. Radi se trenutno najmanjim video rekorderima sa mogućnošču snimanja 4K rezolucije videa. Prethodna serija Pix 240 i Pix 220 imaju mogućnost snimanja u sada već standardnom formatu za akviziciju više kvalitete, 10 bitnom Prores codecu. Ti proizvodi bili su među prvim takvim uređaja na tržištu, u koje je Sound Devices dodatno implementirao i audio riješenje na razini kvalitete po kojoj je tvrtka vrlo cijenjena u području televizijske i filmske produkcije. Tvrtka Sound Devices otvorila je Video Devices ogranak koji se sad više fokusira na video segment, istovremeno uključujući kvalitetu izrade i zvuka po kojoj je poznata.

Nova E Series linija donosi skok sa HD na 4K rezoluciju, smanjene dimenzije, nižu cijenu i nove jače codece. Ponuđene su dvije veličine ekrana, 5 inčna i 7 inčna i tri modela. Dva jača modela, PIX E5 i PIX E7 nude trenutno najači 12 bitni Prores XQ codec i jedini su takvi rekorderi trenutno na tržištu i dolaze sa 3G SDI i HDMI ulazima. E7 ima 1920×1200 rezoluciju a E5 1080p. Model E5 trenutno je namanji 4K rekorder na svijetu i najkompaktnije riješenje za sve one koji žele snimati punu rezoluciju videa sa svojih UHD kamera koje podržavaju takav live izlaz. Monitori se ističu vrlo velikom svjetlinom od 500 nits, što je u razini novijih i skupljih modela mobilnih uređaja, tako da je vidljivost vani zagarantirana. Najjefitniji model, E5H ne uključuje SDI ulaz i ne podržava Prores XQ i ostaje na 10 bitnom Prores HQ, što za mnoge ne bi trebao biti problem ukoliko ne trebaju SDI ulaz, jer rijetko koja kamera daje 12 bitni UHD izlaz, a od malih kompaktnih trenutno niti jedna.

E5_02web
Monitori dolaze sa naprednim opcijama za fokusiranje, analizu signala itd. i tu su waveform, histogram, vectorscope, peaking, zebras, false color, markeri za različite formate i četverostruko korisničko sučelje sa više elemenata istovremeno (slika plus analiza). Posebno korisna funckija je Tap Zoom s kojom se lako i praktično dodirom na ekran moze vidjeti slika 1:1 i micati kroz zumirani kadar radi fokusiranja. Kao posebno tehničko riješenje vezno sa pohranu podataka u E seriju implementiran je Speed Drive, što je USB 3.0 disk u kojem je mSATA SSD koji korisnik moze zamijeniti. Materijal se snima na Speed Drive koji se kasnije samo spoji u USB ulaz u kompjuter kao i svaki drugi USB stick. Vrlo kompaktno i praktično riješenje.

Monitori podržavaju kontrolu na dodir ali isto tako sadrže i fizičke tipke za funkcije koje je bolje imati na fizičkim kontrolama. Na taj način izvučen je optimum iz oba svijeta. Ne E seriju monitora/rekordera moguće je spojiti audio PIX-LR modul koji podržava dva profesionalna mikrofonska ulaza i pretpojačala i sadrži osnovne kontrole. Monitori su u čvrstoj metalnoj konstrukciji i koriste Gorilla Glass tehnologiju i prioritiet u njihovoj izradi bila je pouzdanost i otpornost za snimanje na terenu, po čemu je tvrtka Sound Devices poznata.

E7 model dolazi na tržište po cijeni od 1595 američkih dolara, E5 za 1395 dolara a E5H će biti moguće kupiti za 1195 dolara.

Adsense

Omen

Kreativni profesionalac u interdisciplinarnim djelatnostima multimedijalne domene sa preko 15 godina iskustva u audio/video tehnologijama. U slobodno vrijeme sklada, piše, dizajnira, osmišljava, proizvodi. Ne voli sve što vole mladi.

Povezani tekstovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!