4K Ultra HDKratke vijestiSamsung ElectronicsVideo kamere i fotoaparati

Samsung poboljšava video performanse

NX1-Grip_002_web

Samsung je sa svojim mirrorless modelom NX1 digitalnog fotoaparata postigao osjetan skok u kvaliteti videa i sa time privukao naš interes. Ovaj fotoaparat sa APS-C veličinom senzora u mogućnosti je prilikom snimanja punu 6K rezoluciju skalirati na 4K i tako realizirati kristalno čisti UHD video. Koristeći vlastiti BSI senzor i procesuiranje, uz najnapredniju i vrlo učinkovitu H.265 kompresiju, Samsung je tako ozbiljnim korakom ušetao u područje videografije i po nekoliko parametara istaknuo se pored udomaćenih, iskusnih i jakih igrača, kompanija kao što su Sony, Canon, Nikon i Panasonic.

U svojim nastojanjima privlačenja novih korisnika i podizanja razine vlasitih uređaja u kontekstu videografije, Samsung je vrlo brzo nakon izbacivanja ovog modela plasirao i firmware update kojime dodatno poboljšava performanse i funckonalnost NX1 modela.
U zadnjem firmware updateu omogućena su brojna poboljšanja. Bolja kontrola slike i dinamičkog raspona postiže se novim gamma modovima (C gamma i D gamma – emulacijom LOG moda) i kontrolom razine lume i crnina. Radi podizanja kvalitete videa smanjena je kompresija slike u 1080p modu (HQ u Pro mode), a za širu podršku filmskog načina snimanja i estetike dodani su 23.98 i 24p modovi za DCI 4K rezoluciju (dosada su bili za 3840×2160 UHD TV standard max).

NX1-50-150MM_015_web

Uz to, dodane su funkcionalnosti u snimanju kroz manualnu kontrolu ISO vrijednosti i glasnoće zvuka za vrijeme snimanja. Omogućen je i timecode support za HDMi izlaz i dodani su display markeri za različite formate slike (npr 2.35:1 crop i sl.). Poboljšanja ne staju na tome i uključena su i poboljšanja u bežičnoj kontroli, autofokusu, korisničkom sučelju itd. Ne samo da je ovaj firmware update znatno poboljšao NX1 kameru, proizvođač je najavio redovito osvježavanje firmwarea i u budućnosti. Ovime je Samsung pokazao ozbiljan stav prema segmentu videografije i svakako pozdravljamo ovaj korak.

Adsense

Omen

Kreativni profesionalac u interdisciplinarnim djelatnostima multimedijalne domene sa preko 15 godina iskustva u audio/video tehnologijama. U slobodno vrijeme sklada, piše, dizajnira, osmišljava, proizvodi. Ne voli sve što vole mladi.

Povezani tekstovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!