4K Ultra HDAudio-video uređajiNajave testovaPanasonicVijesti

Najava testa: Panasonic 58AX800E – LED LCD dostojan usporedbe s plazma televizorima?

Panasonic-VIERA-TX-65AX800E
Do početka ovogodišnjeg IFA sajma u Berlinu, Panasonicova AX800 serija je bila vrhunac ponude tvrtke Panasonic. Predstavljen prvi puta na CES sajmu u Las Vegasu na samom početku godine, japanski proizvođač isticao je AX800 seriju kao svoj najbolji LCD TV do danas – toliko dobar da je čak uspoređivan s najboljim plazma televizorima. Odvažna tvrdnja, posebno kada znamo da se u srcu AX800 modela nalazi LCD zaslona s bočno postavljenim LED osvjetljenjem, no čini se da je Panasonic uložio dodatne napore kako bi prikrio njena ograničenja, a istaknuo prednosti. Model 58AX800E smo dobili na test i s velikim zadovoljstvom ćemo provjeriti sve proizvođačeve tvrdnje vezane za superiornu kvalitetu slike.

U nastavku možete pogledati video raspakiravanja i instalacije 58AX800 modela srednjeg modela po veličini ekrana u AX800 seriji (58 inča – 147 cm). Još su dostupni modeli veličine 50″ (127 cm), odnosno 65″ (165 cm).

AX800 serija koristi zaslon Ultra HD rezolucije, 2000 Hz bls Intelligent Frame Creation tehnologiju, lokalno zatamnjenje (Pro varijanta), kao i aktivni 3D prikaz. Više informacija možete saznati ovdje >>

Prvi dojmovi vezani za kvalitetu izrade su jasni – ovo je najkvalitetnije napravljen televizor koji smo testirali ove godine, velike mase i čvrste konstrukcije. Postolje je neoubičajenog dizajna, takvog da je zaslon cijelom svojom širinom oslonjen na podlogu, a kao protuteža na poleđinu se s četiri vijka pričvršćuje nešto više od 14 kilograma težak element. Spomenuti element mase solidnog subwoofera na sebi posjeduje i profile za vođenje kabela (cable management), a koji se zatim pokrivaju s plastičnim pokrovom.

CES-2014--TC-65AX800U
Najbolji Panasonicov LCD televizora za 2014. godinu – 65AX800

Dizajn je elegantan, tankog okvira oko zaslona koji je reflektivan, tako da se u njemu lako ocrtava čitava prostorija. Televizor posjeduje i ugrađenu kameru Full HD rezolucije (2 MP), kao i senzor topline koji služi za automatsko pokretanje televizora u sklopu najnovije Life+Screen Smart TV platforme.

Kvaliteta slike nešto je po čemu je Panasonic poznat, posebno iz vremena dok je proizvodio plazme, no to ne znači da isto ne primijenjuje i kada su LCD-i u pitanju. Na kraju krajeva, koliko doznajemo razvojni inženjeri koji su nekoć radili na plazma televizorima sada su premiješteni u LCD sector, tako da njihov know-how bi trebao biti vidljiv već na ovogodišnjim modelima. Televizor ima THX certifikat i dva predloška za dnevno i noćno gledanje s milimalnim odstupanjima od standardnih vrijednosti. Za one koji žele najbolju moguću sliku, tu su i ISF certificirani predlošci i mogućnost automatske kalibracije putem SpectraCalovog CalMAN softvera. Automatsku kalibraciju smo već imali prilike isprobati i unatoč tomu što je praktična i rasterećuje osobu koja kalibrira, spora je i ponekad može uzrokovati veća odstupanja za pojedine vrijednosti. Uz ljudsku intervenciju, nesavršenosti softvera se lako mogu ispraviti i osloboditi put prema izvrsnoj slici u svakom pogledu.

Kompletan test zajedno s kalibracijom i analizom slike, osvrtom na Life+Screen platformu i sve ostale bitne detalje će biti uskoro objavljen, a do tada možete pogledati video raspakiravanja i instalacije, te ostaviti komentar s pitanjima vezanima za model u formi ispod ovog teksta.

Više o Panasonicovoj 2014 Smart TV platformi možete pronaći ovdje >>

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Također pogledajte
Close
Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!