Kamere i kamkorderiRecenzije

Canon C100 Mk2 prvi dojmovi – ugodan napredak u video mid-segmentu

canon-eos100-mkii-header

U zadnjih par godina tok novih proizvoda u domeni videografije popunjava se iz dva pritoka. Početni pritok uvijek je bio segment video kamera, koji se sastojao iz pro i consumer pod-segmenata. Pojavom VDSLR kamera (profesionalnih digitalnih foto aparata s mogućnošću snimanja videa) segment videografije se proširio na puno šire i raznolikije tržište. Prioritet veličine senzora i mogućnosti korištenja profesionalnih foto objektiva odigrao je veliku ulogu u popularizaciji video kamera S35 i FF (Full Frame) formata.

Canon, kao vrlo utjecajna kompanija na polju fotografije i s dodatnim udjelom u video segmentu, pokrenuo  je krajem 2011. godine Cinema EOS seriju video kamera, koje su svojom formom bliže kompaktnom DSLR segementu dok koriste nužne funkcionalnosti za prosumer/profesionalni video segment, uz kvalitetu slike na odgovarajućoj razini, iznad razine VDSLR-a. Model C100 bila je prva Canon kamera za niži mid-segment, bazirana na senzoru s C300 modela, uz par razlika u funkcionalnostima i codecu snimanja. Model je doživio i značajnu nadogradnju senzora, koji omogućuje napredniji autofokus, koristeći Canonovu novu tehnologiju detekcije fokusa implementiranu na samom senzoru.

canon_C100MarkII

Po cjenovnom razredu C100 pružao je odličnu kvalitetu slike, uz poznate limitacije AVCHD h.264 kompresije, no prvi model u ovom segmentu proizvoda imao je dosta prostora za poboljšanja. Canon je s novim Mk2 modelom prilično razumno pristupio i mnoge stvari unaprijedio. Izdvojit ćemo nekoliko poboljšanih elemenata koji su nam se svidjeli.

Auto fokus

Kamera sada ima u startu ugrađeni auto fokus nove generacije koji korisiti “Dual-Pixel Auto Focus”, što daje vrlo dobre rezultate. Ne samo da je fokus po našem kratkom iskustvu prilično upotrebljiv za mnoge situacije, nego su i prijelazi sa fokus točke A na točku B puno finiji u usporedbi sa ostalim video kamerama velikih senzora.

Osjetljivost

C100 definitivno je jedna od najosjetljivih video kamera koje smo imali prilike isprobati. ISO 1600 je praktički čist, a ISO 3200 i 6400 se vrlo malo razlikuju, i za svrhe za koje je ova kamera namijenjena šum ne bi trebao biti problem.

canon-C100MarkII_1

Kvaliteta boja i oštrina slike

Jednom riječju – odlični. U kratkim testovima u interijeru uz puno miješanih izvora svijetla kamera je vrlo kvalitetno uspjela odvojiti boje. Tonaliteti kože su bili nevjerojatno prirodni za kamere u tom cjenovnom segmentu. Čak i prva verzija C100 imala je vrlo dobre rezultate ali vidi se da su Canonovi inžinjeri jos poboljšali color science na ovom Mk2 modelu. Processing je sada dodatno poboljšan i kamera sad bitan dio informacija procesuira u punoj rezoluciji senzora (4K) prije scalinga na 1080p, što se vidi s vrlo čistom i prirodnom 1080p rezolucijom. Uz viđene rezultate, ne čudi zašto su na popisu dodjela nagrada Oscar pod tehničkim specifikacijama filmova od digitalnih kamera jedino Alexa i Canon.

Monitoring

Vanjski monitor sada koristi OLED tehnologiju (još uvijek vrlo rijetko implementiranu u video kamerama) uz kontrast i saturaciju superiorne LCD monitorima. Uz to, moguće je fino podesiti njegove postavke i sada se otvara van kao na tipičnim video kamerama. Viewfinder je također poboljšan i sada ima veći okular, ergonomičniju gumenu kapicu i moguće ga je podešavati po nagibu. I dalje mislimo da lokacija monitora na zadnjem dijelu kamere nije baš najbolje rješenje ali i ovime su dva velika problema monitoringa sa C100 modela bitno umanjena.

canon_C100MarkII_back1

Od ostalih noviteta tu su mogućnost dvostrukog snimanja – AVCHD i web optimizirana inačica MP4, mogućnost kontrole kamere preko WiFi konekcije, FTP transfer, Canon Log Gamma, povećan broj programabilnih tipki i kamera je dobila opciju snimanja u 60 progresivnih sličica (60p).

Ono što nam se još uvijek ne sviđa je limitacija jake h.264 8 bitne 4:2:0 kompresije u internom snimanju, iako je dosta učinkovitija nego u prošlosti. Premda i dalje postoji problem kompresije, danas je lakše rješiv uz eksterne rekordere. Uzevši sve u obzir, čak i nakon kratkog iskustva sa ovom kamerom, usuđujemo se reći da je C100 Mk2 ozbiljan alat za ciljano tržište i u ovom cjenovnom segmentu dobro pozicioniran uz vrlo malo konkurencije.

Službeno predstavljanje kamere by Canon:

Poveznice:

Canon USA >>

Adsense

Omen

Kreativni profesionalac u interdisciplinarnim djelatnostima multimedijalne domene sa preko 15 godina iskustva u audio/video tehnologijama. U slobodno vrijeme sklada, piše, dizajnira, osmišljava, proizvodi. Ne voli sve što vole mladi.

Povezani tekstovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!