MonitoriRecenzijeTelevizori i monitori

LG 32GK850F-B 144 Hz HDR gaming monitor – recenzija

lg-32gk850f-monitor

Nakon prilike da ga svi zainteresirani isprobaju na Reboot Infogamer sajmu u Zagrebu krajem prošle godine, na test nam je stigao 31.5-inčni LG-jev gaming monitor 32GK850F-B. Radi se o 1440p 144 Hz HDR monitoru s FreeSync 2 tehnologijom, a koji je namijenjen u prvom redu igračima koji žele veliki ekran glatkog prikaza sa širokim rasponom boja i podrškom za HDR. Postoji i isti model no s podrškom za NVIDIA G-Sync, oznake 32GK650G. Monitor smo istestirali, pogledajte naše dojmove.

Specifikacije na LG-jevoj stranici >>

Display Specifications >>

Dizajn

lg-32gk850f-monitor-front

32GK850F krasi veliki 31.5-inčni mat zaslon bočno i iznad omeđen vrlo tankim okvirom, te nešto širim okvirom u donjem dijelu. Od aktivnog dijela zaslona pa do fizičkog ruba “ultra-tanki” okvir kako ga LG naziva iznos 9 milimetara, dok je u donjem dijelu visina 22 mm. Na fronti se nalazi samo LG-jev logo bez pozadinskog osvjetljenja.  Stalak je V-oblika s crvenim detaljima kako bi se barem malo istaknuo orijentiranost ka gamingu u odnosu na tipični uredski monitor. Postolje nudi podešavanje po visini (raspon od 7.5 cm pa do 18.5 cm u odnosu na podlogu), zakretanje, naginjanje i rotaciju odnosno pivot. Postolje dobro drži monitor, no nismo zadovoljni previše labavim podešavanjem zakretanja i pivotiranjem – konkretno kod pivotiranja se ne osjeti gdje je horizontalni položaj pa se treba malo poigrati umjesto da se namještanje dogodi gotovo automatski.

lg-32gk850f-monitor-rear

Na poleđini nalazimo matiranu površinu i crveni krug s perforacijama, a koji nas je odmah podsjetio na ostale LG-jeve gaming monitore novijeg datuma. U ovom slučaju crveni krug je isključivo vizualni detalj – monitor ne posjeduje Sphere Lighting, odnosno LE diode koje bi osvjetljavale zid u različitim bojama. Ako vas zanima ta mogućnost, potražite model s G-Syncom 32GK850G ili UltraGear modele.

lg-32gk850f-monitor-connectors

Od priključaka monitor posjeduje dva HDMI-ja u verziji 2.0a, jedan DisplayPort 1.2, 2 USB 3.0 priključka i 3.5 mm izlaz za slušalice. Monitor ne posjeduje ugrađene zvučnike, niti dodatne funkcije koriste igračima poput drške za lakše prenošenje ili držača za slušalice.

Upravljanje i izbornici

lg-32gk850f-monitor-menu

32GK850F ima maleni joystick s donje strane ispod logotipa preko kojeg možete pristupiti izbornicima. Navigacija je vrlo jednostavna, a igrače će veseliti brzi pristup različitim gaming predlošcima preko prečaca u glavnom izborniku. Svjetlina zaslona se može lako mijenjati pomicanjem joysticka gore i dolje dok se ne prikazuju izbornici.

Izbornici su dobro napravljeni, pregledni i posjeduju traku s informacijama o frekvenciji, statusu FreeSynca, 1ms Motion Blur Reductiona, odziva i HDR-a. Monitor nudi sučelje na više europskih jezika, no ne i na hrvatskom.

Analiza slike

LG 32GK850F podržava SDR i HDR signal. Oba smo analizirali uz pomoć CalMAN 2018 Ultimate for Business softvera tvrtke Portrait Displays i C6 HDR2000 kolorimetra koji je NIST-certificiran za precizna mjerenja do 2000 nita (cd/m2). Navedenom limitu se nismo približili jer testirani monitor osvaruje najveću svjetlinu od 465 nita u HDR-u, odnosno 390 nita u SDR-u, što je u skladu s VESA certifikatom koji se navodi u specifikacijama (VESA DisplayHDR™ 400).

Pogledajmo najprije SDR/sRGB karakteristike. Monitor tvornički dolazi s aktivnim “Gamer 1” predloškom. Navedeni predložak karakterizira vrlo svijetla slika prenaglašenih boja i nijansi sive koje naginju na plavu. Očekivano neprecizna slika koja je naporna za gledanje i pruža naizgled impresivno široku paletu boja, no u stvari takvu sliku želite što prije promijeniti u neki od preciznijih predložaka. Na listi ih je mnogo: uz navedeni Gamer 1, tu su još Gamer 2, FPS, RTS, Vivid, Reader, HDR Effect i sRGB.

Od navedenih najprecizniji je sRGB i njega preporučamo koristiti ako želite najprecizniju sliku bez kalibracije. Dobra je vijest što je LG omogućio da se sRGB predlošku može podešavati svjetlina – Brightness tvornički na 40 pruža najveću svjetlinu od 192 cd/m2, a ako ga spustite na 0 dobiva se vrijednost od 65 nita. Mi smo se odlučili na vrijednost 25 što je nakon kalibracije ostvarilo 135 nita vršnu svjetlinu. Naravno, na korisniku je da podesi ovu vrijednost vlastitim željama i svjetlosnim uvjetima u prostoru gdje koristi monitor. Nažalost, ovaj monitor nema svjetlosni senzor da podešava svjetlinu ekrana ovisno o uvjetima u prostoriji.

Kalibracija putem CalMAN softvera zahvaljujući DDC/CI kontrolama je trajala 20-ak minuta i postigla impresivan rezultat. Greške u bojama i nijansama sive su pale na vrlo niske vrijednosti, a prigušenje detalja u tamnim kadrovima koje je tvornički bilo prisutno u potpunosti je nestalo. Više u prikazu niže:

lg-32GK850F-calibration
LG 32GK850F karakteristike slike prije i poslije kalibracije (sRGB mod)

Monitor podržava HDR10 signal i nakon što ga detektira, automatski se prebacuje u HDR način rada. Čim se HDR signal pojavi, monitor će u gornjem desnom uglu staviti malo oznaku koja ubrzo nestaje, a korisnik u svakom trenutku može provjeriti je li HDR aktivan posjetom u OSD izbornike i traku s informacijama. HDR način rada ima iste predloške kao i SDR, osim što su dva neaktivna – Reader i sRGB.

lg-32GK850F-hdr
Karakteristike u najpreciznijem predlošku Gamer 2

Karakteristike boja svih dostupnih predložaka su gotovo identične – prevelik udio plave boje u slici, generalno presvijetla slika uz bitno slabije uvjerljivu crnu boju, te raspon boja koji je širok (90.4% DCI-P3 – LG navodi 95%), no ne i precizan što se tiče propisanih pozicija boja. Vršna svjetlina se kreće od 450 do 465 nita, te je konzistentna bez ikakvih padova tijekom jednominutnog držanja pravokutnika bijele boje na sredini zaslona. Kontrast u HDR-u iznosi oko 2000:1, uz crnu boju od oko 0.23 nita.

lg-32GK850F-hdr-2020

Kako baš nikakve kontrole nisu dostupne za ugađanje balansa bijele boje ili pozicije boja u prostoru (CMS), sliku nismo mogli nikako poboljšati u odnosu na tvorničku. Od svih predložaka za nijansu je bolji od ostalih Gamer 2, no  i dalje od prosječnim greškama od oko 7 prema DeltaE ICTCP-u. Samim time i HDR sadržaji nas nisu naročito impresionirali unatoč činjenici da ovaj monitor može prikazati širok raspon boja i vršnu svjetlinu koja je bitno viša od pojedinih HDR televizora srednje klase koje smo testirali 2018.

Dojmovi nakon korištenja

LG 32GK850F monitor smo testirali povezanog DisplayPort kabelom na PC, te u manjoj mjeri spojenog na Sony PS4 Pro konzolu putem HDMI priključka. U Windowsima 10 smo radili u nativnoj rezoluciji od 2560 x 1440 piksela pri 144 Hz u sRGB modu, dok smo PS4 Pro koristili u pri down-scaleanoj Ultra HD rezoluciji (3840 x 2160p skalirano na nativnu rezoluciju monitora pri 60 sličica). Monitor smo koristili za video editing, gaming, surfanje i pisanje.

Specifikacija računala na kojem smo testirali monitor:

test-pc-2018

Na veličinu ekrana se nismo previše trebali privikavati jer smo do tad koristili LG 34UC99 monitor 21:9 formata i 1440p rezolucije. 32GK850F je fizički uži i viši model, no povećanu visinu smo lagano svladali podešavanjem nagiba i visine. 2560 x 1440 rezolucija odlično izgleda na 27″ monitorima – na 31.5 inča oštrina je nešto slabija, no s udaljenosti od 60 do 70 cm od ekrana dovoljno je dobra za čitanje i rad. Dodatno, font u Windowsima je dovoljno velik za ugodno čitanje bez gnjavaže sa skaliranjem u programima koji ne prate skaliranje postavljeno u Windowsima (pogledajte recenziju Philips Brilliance 328P6VJEB monitora).

Brzo smo se navikli na radni prostor koji nudi ovaj monitor i u našem radu koji uključuje video montažu u Sony Vegasu i pisanje tekstova 32SK850G je sasvim solidno odrađivao svoj posao. Kut gledanja nije kao na IPS monitorima, no s optimalne udaljenosti i s dobro podešenim nagibom zasićenost boja i kontrast su sasvim solidni.

No, ovaj monitor je namijenjen igračima i vrijeme da se pozabavimo tim aspektom.

Veliki 144 Hz ekran dobre ujednačenosti i osrednjeg kontrasta (1923:1 nakon kalibracije), kao i solidne preciznosti boja u tvorničkom sRGB modu pruža sasvim pristojnu podlogu za kvalitetan gaming. Oštrina slike u dinamici koju 144 Hz monitor može pružiti nadilazi standardne 60 Hz monitore i televizore i to se posebno dobro uočava tijekom igranja pucačina ili utrka. I u Windowsima sve djeluje nekako “brže” i glađe, premda veliki broj herca tamo nije presudan.

Ako vam 144 Hz ne pruža dovoljno oštru sliku, tu je mogućnost aktiviranja umetanje crnih okvira za još bolji rezultat. LG ovu tehnologiju na svojim televizorima naziva Motion Pro, a na monitorima 1ms Motion Blur Reduction. Napomena kako umetanje crnih okvira nažalost nije dostupno u najpreciznijem modu (sRGB), te da kad je aktivna, ova tehnologija smanjuje svjetlinu slike i unosi efekt dupliranja objekata.

Tu su i AMD FreeSync i Flicker Free tehnologije za čistu i mirnu sliku bez rezova i titranja pozadinskog osvjetljenja.

Jedna od prednosti niže nativne rezolucije jest što možete i sa slabijim hardverom igrati u većem broju sličica u sekundi u odnosu na monitore veće rezolucije. Naše je mišljenje kako je veća glatkoća igranja bitnija od same rezolucije, u što smo se već mnogo puta uvjerili. Tako i u slučaju ovog monitora vrlo brzo smo uronili u čaroban svijet Skyrima i Elder Scrolls Onlinea, a za opuštanje smo razvaljivali protivnike u odličnoj jurnjavi po imenu FlatOut.

HDR smo tek malo isprobali preko PS4 Pro konzole, no zbog gore navedenih nedostataka po pitanju preciznosti boja i izostanka bilo kakvog lokalnog zatamnjenja za bolji kontrast, nismo se previše fokusirali na ovaj aspekt. Smatramo da je s obzirom na cijenu ovog monitora bolje investirati u neki od televizora s HDR podrškom, te ga koristiti za HDR gaming. Ako ništa drugo, barem ćete imati više kontrola za postizanje prirodnijeg izgleda slike, bez prenaglašenog plavog tona i nepreciznih boja.

Zaključak

lg-32GK850F-award

[review]

Monitor na test ustupio:

lg-logo2015-1000px

Maloprodajna cijena:

Na dan objave ovog teksta, LG 32GK850F je dostupan po cijeni od 4.896,42 kn do 7.551,84 kn, ovisno o trgoviniAktualnu cijenu potražite na nabava.net stranici.

nabava-net-logo

Dodatna ustupljena oprema:

Za potrebe testiranja su korišteni Supra Cables HDMI kabeli.  Ultra HD HDR-10 testne uzorke osigurao R.Masciola. Softver za kalibraciju, CalMAN 2018 Ultimate for Business osigurao SpectraCal.

© HD Televizija 2019. Sva prava pridržana.

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Jedan komentar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Također pogledajte
Close
Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!