DVD, Blu-ray i Ultra HD Blu-ray reproduktoriRecenzije

Recenzija [Blu-ray]: Sharp Aquos BD-HP21SB, dio 2

Nakon prvog dijela recenzije u kojoj smo predstavili HP21SB Blu-ray reproduktor tvrtke Sharp, slijedi drugi dio članka u kojem ćemo se posvetiti performansama i ukupnim dojmovima nakon višednevnog korištenja.

Performanse

DVD

Kako smo već u prvom dijelu dijelom spomenuli, kvaliteta skaliranja slike kod DVD sadržaja nije nas oduševila. Isprobali smo niz originalnih DVD filmova i po pitanju vjernosti boja i dinamike slika je zadovoljavajuća, jedino je samo skaliranje moglo biti kvalitetnije rješeno. Osim skaliranja na fullHD, 1920x1080p, razlučivost isprobali smo i ostale, pa čak i slanje signala bez ikakvog skaliranja (SD, 720×576 px), no oštrina je ostala nepromjenjena.

Uređaj smo povezali putem digitalnog optičkog kabela na Technics SA-DX950 5.1 pojačalo i kvaliteta zvuka je bila istovjetna onoj što smo čuli na ostalim DVD i BD uređajima koje smo imali prilike usporediti, dakle zadovoljavajuća. Jasno da bi se na vrhunskih audio komponentama i uz audiofila koji pazi na detalje uočile razlike, no za obične smrtnike ovaj uređaj svira kao i velika većina ponuđenih na tržištu, a zvučnici su ipak komponenta koja najviše utječe na ono što čujete.

Brzina učitavanja se razlikuje od naslova do naslova, no u prosjeku je potrebno oko 40 sekundi da bi se film učitao. Za otvaranje ladice bez ikakvog medija potrebno je uređaju puna 21 sekunda. Ukoliko ove brojke usporedimo s posljednjim generacijama DVD reproduktora jasno je da Sharp HP21SB jest prilično spor DVD reproduktor, no jednom kada učita medij nikakvih anomalija i poteškoća nema, barem ih mi nismo uočili nakon 20-ak DVD kopija i 10-ak originala (što domaće, što strane produkcije).

Ono na što prigovaramo ne samo kada je u pitanju DVD reprodukcija, već i kod ostalih medija jest nemogućnost isključivanja 2-kanalnog zvuka koji se šalje na HDMI konekciju (dakle u televizor) kada se odabire slanje zvuka digitalnim optičkim izlazom. Zbog ovoga zvuk se reproducira i preko televizora i preko pojačala, a kako postoji mala razlika u brzini slanja između ove dvije konekcije, lako je moguće čuti nešto slično jeki ukoliko ne stišate ton na televizoru. Veliki minus što ovo nije moguće bolje podesiti.

Ukratko, DVD performanse tek prosječne za jedan Blu-ray reproduktor, prilično sporo i ne odviše kvalitetno. Očekivali smo ipak bolje performanse u drugoj generaciji.

Adsense
1 2 3Sljedeća stranica

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

3 komentara

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!