Audio-video uređajiLG ElectronicsOLEDVijesti

OLED će vrlo brzo postati pristupačan i popularan

lg-oled-lineup2014

Prema riječima predsjednika uprave LG.Displaya, OLED sektor će postati vodeća tehnologija u globalnoj industriji brže nego što su to bile CRT (Cathode Ray Tube) ili LCD (Liquid Crystal Digital). Dok drugi proizvođači svoju energiju ulažu u LCD tehnologiju i Ultra HD, LG.Display gradi tvornice i s OLED zaslonima opskrbljuje ne samo LG Electronics, već i druge proizvođače.

Još 2012. godine smo čitali o tome kako proizvođači imaju problema s proizvodnjom OLED panela, te da enormnu količinu kapitala i znanja ulažu u razvoj i usavršavanje proizvodnje tehnologije koja će jednog dana naslijediti dominantnu LCD tehnologiju.

Samsung i LG OLED televizori na tržištu tek iduće godine zbog ozbiljnih problema s proizvodnim procesom (listopad 2012.)

Samsung je svoj prvi komercijalni OLED bazirao na RGB pikselima i tu je stao – novih OLED televizora ove godine nije predstavio. LG se je, s druge strane, odlučio za WRGB OLED tehnologiju i ona se je pokazala kao mnogo bolja za ostvarivanje dobrih proizvodnih rezultata. Svi do danas predstavljeni i lansirani OLED televizori LG Electronicsa, kao i proizvođača koji kupuju OLED zaslone iz LG.Displaya se temelje na toj tehnologiji.

LG.Display je danas u stanju proizvesti više OLED zaslona nego što ih LG Electronics želi prodati, zbog čega se zasloni prodaju drugim proizvođačima. Kineski proizvođači poput Skywortha, Changhonga i Konke su ih već kupili, a priča se kako su Panasonic i Sony također zainteresirani za iste nakon što je njihovo partnerstvo oko razvoja vlastitog OLED-a puklo.

lg-first-oled-55
LG-jev prvi OLED TV 55″

Uz proizvodne linije u i izvan matične Južne Koreje, LG trenutno gradi novu 8G OLED tvornicu koja bi s radom trebala početi u drugoj polovici godine. Inicijalni cilj je proizvoditi 26.000 supstrata mjesečno, no plan je naknadno povećan na 34.000. Iz svakog supstrata LG.Display može izrezati 6 55-inčnih OLED zaslona. Osim velikih, u planu su i linije za male OLED panele kakvi bi se koristili u pametnim telefonima i drugoj nosivoj tehnologiji. Glasine kažu kako će Appleov iWatch koristiti jedan takav OLED zaslon.

Izvor: FlatpanelsHD

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

4 komentara

    1. Flat 4K OLED. E to je već vrijedno čekanja. Znači – plazma će (morati) izdržati još nekoliko godina. A kako nam je TV signal u banani, što dulje na plazmi to bolje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!