Audio-video uređajiOLEDVijesti

Samsung i LG OLED televizori na tržištu tek iduće godine zbog ozbiljnih problema s proizvodnim procesom

samsung-oled-ifa

Korejske kompanije Samsung Electronics i LG Electronics, prve koje su najavile OLED televizore 55″ velike dijagonale za masovno tržište, zbog problema u proizvodnji neće lansirati svoje modele krajem ove godine, već tokom 2013. godine. Prema izvještaju predstavnika analitičke kompanije DisplaySearch, obje kompanije imaju velikih problema s proizvodnim procesom, a koji ne isporučuje dovoljno veliki broj ispravnih panela (eng. manufacturing yield). Sukldno tome, ove godine će biti isporučeno sveukupno samo 500 primjeraka, za razliku od predviđenih 50.000.

LG i Samsung su svoje OLED televizore prvi puta predstavili javnosti na CES sajmu potrošačke elektronike u Las Vegasu, a modeli su bili izloženi i na ovogodišnjem IFA sajmu u Berlinu. Oba modela su izgledala impresivno kako po karakteristikama slike, tako i po minimalnim dimenzijama širine okvira i debljine. Oba modela su svega 4 mm debela, što je manje čak i od danas popularnih tableta – primjerice Appleov iPad 2 broji 8.8 mm debljine.

lg-oled-ifa

LG-jev štand s OLED televizorima na IFA sajmu u Berlinu

Iako su obje kompanije već na CES sajmu u siječnju ove godine demonstrirale potpuno funkcionalne primjerke OLED televizora, očito su to bili jedni od rijetkih primjeraka koji su bili ispravni. Broj ispravnih komada čini se nije porastao niti 8 mjeseci kasnije gdje je Samsung, zbog navodne krađe dva OLED televizora na putu do sajma, morao presložiti svoj izložbeni prostor kako se pomanjkanje dva primjerka ne bi uočilo. Očito da niti najveći proizvođač zaslona na svijetu za sada ne može samo “puknuti” prstima i osigurati si potrebne OLED televizore za demonstraciju. Uz sve probleme s proizvodnjom, Samsung je također podnio tužbu protiv LG-ja zbog industrijske špijunaže zbog krađe podataka vezanih za OLED tehnologiju, a u koju je Samsung uložio do sada gotovo milijardu dolara.

Čak i da su se pojavili na tržištu ove godine, OLED televizori ne bi bili za svaki džep – okvirna cijena Samsungovog modela iznosi oko 9.000 am. dolara (oko 52.000 kn), dok je LG-jev nešto povoljniji – oko 8.000 am. dolara (oko 46.000 kn). Visoke cijene u dolasku na tržište i mali broj ispravnih komada istaknuo je i predsjednik uprave Samsung Electronicsa, gdin Kwon Oh-hyun, navodeći kako unatoč spomenutim poteškoćama kompanija napreduje u skladu sa svojim poslovnim planom. Gdin Cho Soo-in, predsjednik uprave Samsung Displaya kao najvećeg proizvođača zaslona na svijetu, priznao je kako su potrebne dodatne studije prije masovne proizvodnje OLED zaslona velike dijagonale.

Predsjednik uprave LG Displaya, gdin Kwon Hee-won je samo izjavio kako će kompanija lansirati svoj OLED TV prije svojih rivala (točnije, jednog rivala, op. a.), no bez konkretnog datuma. Glasnogovornici obje kompanije su samo izjavili kako će OLED TV-i “uskoro biti na tržištu”. Prema neslužbenim informacijama, LG-jev OLED TV bi se trebao pojaviti na tržištu u ožujku 2013. godine, a sličan termin se spominje i za Samsung.

Analitička kompanija iSuppli, navodi kako će potražnja za OLED televizorima rasti u narednim godinama, te da će 2017. godine narasti na 2.1 milijun primjeraka. Ipak, to je i dalje manje od 1% ukupnog tržišnog  udjela LCD modela. Sukladno tome, LCD televizori će i narednih godina biti najzastupljeniji na tržištu, dok će OLED biti više predmet želja nego realnost.

Video snimke oba modela OLED televizora na IFA sajmu u Berlinu nalaze se u nastavku:

Samsung EM9500 OLED TV:

LG 55EM960V OLED TV:

Izvor: DisplaySearch | CNET

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!