Audio-video uređajiCES - Las VegasPanasonicSajmovi elektronikeVijesti

CES 2014: Panasonicovi novi Full HD televizori s Life+Screen sučeljem

panasonic-life+screen

Panasonic je na CES-u predstavio nove modele iz linije Full HD televizora, a koje će u 2014. godini krasiti novi dizajn sučelja pod imenom Life+Screen. Novi modeli će biti dostupni u veličinama od 39″ do 60″, podijeljeni u serije AS680, AS650, AS640 i AS530. Na tržištu se očekuju tijekom proljeća.

Panasonic ove godine neće ponuditi nove plazma televizore već će svu svoju snagu usmjeriti na LED LCD televizore, s perjanicom ponude u vidu AX800 modela Ultra HD 4K rezolucije i “poput plazme” kvalitete slike. Vrlo samopouzdan navod samog Panasonica koji je do danas nudio u najboljem slučaju prosječne LCD televizore, posebno u segmentu visoke klase. Jasno, uz novu ustroj usmjeren ka LCD tehnologiji, možda nas Panasonic iznenadi i napokon postane prijetnja ostalim proizvođačima. Ako ništa drugo, biti će zabavnije pratiti utrku za najbolji LCD TV godine.

CES-2014--TC-65AX800U
Najbolji Panasonicov LCD televizora za 2014. godinu – 65AX800

Osim kvalitete slike koja nije dolazila do izražaja, Panasonic je prošle godine redizajnirao sučelje svojih Smart TV-a kroz korisnički podesivu naslovnu stranicu. Ideja da si korisnik po vlastitim željama podesiti sučelje je jako dobro zvučala, no nije uspjela zainteresirati tržište u tolikoj mjeri da bi ozbiljnije konkurirala LG-ju i Samsungu, a koji korisniku nisu davali takvu slobodu već su sučelje prilagodili onako kako su to najbolje znali. Nakon druženja sa Smart TV-ima prošle godine, definitivno su nam se više svidjeli izbornici LG-ja i Samsunga jer su brži, pregledniji i nude sve ono što korisniku treba uz svega nekoliko klikova.

No, Panasonic za ovu godinu priprema nešto sasvim novo i prema video zapisu koji je objavio na YouTubeu, čini se da će novo sučelje biti mnogo sofisticiranije nego do sada. Panasonic navodi kako se radi o “onkraj Smart TV” konceptu s naglaskom na jednostavnost korištenja i prilagođavanje korisnikovim željama. Ideja “My Home Screena” je i dalje prisutna, no drastično je promijenjena i sada olakšava navigaciju i čini korištenje još intuitivnije.  Panasonic navodi slijedeća ključna svojstva novog sučelja:

 The new my Home Screen function offers a more intuitive and personalized gateway allowing users to personalize their screen with their favorite apps and content and access it all quickly and easily.

 The new my Stream feature enables seamless, automatic content recommendation.  Panasonic Life+ Screens learn user preferences and automatically recommend content that is targeted to each person.

By using the my Button on the Touch Pad Remote, the TV conveniently learns the user’s content preferences.

 Voice Assistant lets the user easily search for their favorite content in a natural, conversational way.

 my Home Cloud makes it possible to download a wide variety of content and apps, and to gain access to places for purchasing accessories via Panasonic’s proprietary Cloud Technology.

 A new Remote Sharing feature also makes it possible to share video memos, messages, and other information from my Home Screen through smartphone devices while away from home.

Slično kao i kod LG-jevog webOS-a, tako će i kod Life+Screen sučelju biti vrlo jednostavno birati između različitih tipova sadržaja ovisno o navikama korisnika. Primjerice ako najčešće gledate prvi program, birate HDMI 1 ulaz i gledate filmove preko USB media playera, te će opcije biti na istom ekranu i njihov odabir će biti puno brži nego do sada. Kako je svatko različit, tako će i svaki od korisnika imati vlastiti raspored funkcija koje najviše koristi, što zbilja jest veliko poboljšanje u odnosu na godine prije.

Osim novog sučelja, pojaviti će se i novi daljinski upravljač s okruglom površinom osjetljivom na dodir u sredini, te samo s osnovnim tipkama za glavne funkcije. Ugrađeni mikrofon za glasovne upute je također novost za Panasonic, no na tržištu već postoje modeli koji nude takvu mogućnost od drugih proizvođača.

CES-2014-Touch_Pad_AX800_01
Touch Pad daljinski upravljač za top model AX800, a možda i niže serije

Panasonic također ističe superiornu kvalitetu slike na svojim novim modelima, posebno što se smanjenog zamućenja tiče kod dinamičnih scena. Tehnologija skenirajućeg pozadinskog osvjetljenja prisutna će biti i ove godine, a kod modela serija AS680 (60″) i AS650 (50″, 55″ i 60″), aktivne će biti i funkcije za poboljšanje slike. Kod modela serija AS640 (samo 60″) i AS530 (39″, 50″, 55″ i 60″), biti će implementirane samo “praktične” funkcije za kvalitetnu sliku, no više detalja o tome što točno to znači za sada nemamo.

Na kraju, Panasonic VIERA A400 serija u veličinama 32″, 49″ i 50″ neće biti opremljena Life+Screen funkcijama i ponuditi će tek osnovnu kvalitetu slike u elegantnom tankom kućištu.

Gledajući veličine dijagonala, jedno je sigurno – ako želite Panasonicov Smart TV ove godine, minimalno ćete morati odabrati 39″ ili veći model.

CES-2014--TC-39A400U_3 CES-2014-----TC-55AS680U_ CES-2014-----TC-60AS530U CES-2014-TC-60AS680

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

2 komentara

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!