4K Ultra HDAudio-video uređajiSony (Japan)Vijesti

Sonyjev Handycam FDR-AX1E je prva Ultra HD 4K kamera za masovno tržište

sony-FDR-AX1E

Sony je otkrio svoj prvi Ultra HD 4K kamkorder za širu publiku – novi Handycam FDR-AX1E. Opremljen Sonyjevim specijalnim G-lećama, Exmor R CMOS senzorom i HDMI 2.0 sučeljem, ljubitelji snimanja mogu od sada snimati snažne, ekspresivne snimke s neusporedivo većom razinom jasnoće i snage boje u Ultra HD 4K rezoluciji (3840×2160 piksela). Uz kameru će se isporučivati Sonyjev Vegas Pro 12 softverom te XQD memorijskom karticom od 32 GB. Točan datum dolaska na tržište nije poznat, no prema dostupnim informacijama moguće je da će se prvi uzorci pojaviti već idućeg mjeseca. Više detalja u nastavku.

Četiri puta više detalja od Full HD-a

FDR-AX1 kamkorder snima 4K i HD video snimke u XAVC S formatu, koristeći MPEG-4 AVC/H.264 Long GOP za video i Linear PCM za zvučnu kompresiju, a pri tome ih sprema u MP4 obliku. Format XAVC-S omogućuje duže vijeme snimanja te spremanje gotovo dva sata materijala u 4K rezoluciji na memorijsku karticu XQD od 64GB, što znatno pojednostavljuje snimanje i spremanje 4K snimaka.

Prelaskom na Full HD snimanje, kapacitet spremanja produžuje se na gotovo tri sata materijala na samo jednu karticu.  FDR-AX1E kamkorder opremljen je 4K senzorom slike koji je ključan za postizanje zapanjujuće kvalitete slike. 1/2.3-tip Exmor R CMOS senzor slike snima pravu 4K rezoluciju (3840×2160), sadržavajući četiri puta više detalja od Full HD kvalitete.

Snažni procesor slike, identičan onima na profesionalnim 4K kamkorderima, snažno obrađuje signale prenešene od CMOS senzora i priprema slike u realnom vremenu pri brzini od 50p (progresivnih sličica u sekundi).

Visoku kvalitetu slike osigurava i Sony G Lens™ koji redefinira ono što asferična leća u kombinaciji s posebnim staklom za nisko raspršivanje mogu reproducirati. G Lens™ je posebno postavljen za snimanje definicije i boje koje izdižu ovaj revolucionarni kamkorder iznad svih do sada definiranih klasa uređaja.

Također, objektiv nudi širok raspon zooma od širokokutnog do 20x optičkog zumiranja, a pri tome snimka ostaje kristalno jasna i stabilna uz optički SteadyShot, čak i u telephoto načinu snimanja.

Kreativne kontrole i profesionalna ergonomija

FDR-AX1E kamkorder nudi nekoliko funkcija koje potiču kreativnost korisnika, uključujući ND filtere za upravljanje osvjetljenjem i senzorom slike iz objektiva.

Četiri postavke: Off (Clear), 1/4 filter, 1/16 filter i 1/64 filter omogućuju korisniku modificiranja uvjeta osvjetljenja zadržavajući željeni kut zatvarača i otvora, čak i na vedrim, sunčanim danima. Pet funkcija boje (bijeli balans, gamma, detail, skin detail i matrix) mogu se kombinirati i mijenjati kako bi se kreirao ekspresivni stil snimanja i dodao filmski efekt snimci.

Kamkorder je opremljen s dva eksterna XLR konektora koji upotpunjuju performanse unutarnjeg mikrofona i vrhunskog zvuka. Ovi XLR utori omogućuju dodavanje stereo mikrofona kako bi se snimio zvuk sinkroniziran s videom.

Kako bi bio još jednostavniji za korištenje, na FDR-AX1E kamkorderu su strateški smještena dva start/stop gumba i ručica zooma te dodatne kontrole s kojima se može upravljati automatskim/ručnim kadriranjem. Uz to, sedam posebnih gumbova mogu se prilagoditi preferiranim funkcijama koje će korisniku olakšati korištenje kamkordera.

Opremljen s dva utora za medijske kartice, FDR-AX1E koristi XQD™ medijsku karticu za glatko, brzo učitavanje i spremanje 4K video snimki.

Poput značajka karakterističnih za profesionalne Sony kamkordere, tijekom snimanja možete neprimjetno prebaciti postavke spremanja s jedne na drugu karticu i tako ne brinuti o kapacitetima spremišta tijekom snimanja. Snimatelji mogu izvaditi punu memorijsku karticu te ju zamijeniti drugom, praznom a da pri tome ne moraju prekidati snimanje.

sony-FDR-AX1E-large

Ultimativno iskustvo gledanja 4K

Presnimavanje 4K sadržaja snimljenog na FDR-AX1E jednostavno je – samo spojite kamkorder s kompatibilnom 4K televizorom s jednim HDMI kabelom. Sony Bravia TV posebno ističe punu kvalitetu 4K/50p snimanja s TRILUMINOS ekranom koji prikazuje živahnu paletu bogatih boja koje nikada nisu izgledale življe.

Svi oni koji ne posjeduju 4K TV mogu snimke s FDR-AX1E kamkordera jednostavno spremiti u 1920×1080 kvaliteti za Full HD TV. Sve veća je i ponuda softvera koji omogućuju rad na materijalu snimljenom u 4K kvaliteti.

HDMI 2.0 – novi industrijski standard

FDR-AX1E podržava najnoviju verziju HDMI 2.0 specifikacija, s jednostavnom mogućnošću ažuriranja putem Interneta. Nedavno objavljen HDMI 2.0 industrijski standard nudi mogućnost prenošenja 4K/50p signala koristeći jedan HDMI kabel. S ovom nadogradnjom, FDR-AX1E će moći prenositi 4K/50p snimke ne samo na 4K Bravia televizore, nego i na sve ostale TV uređaje kompatibilne za HDMI 2.0.

Nove brze XQD™ memorijske kartice N serije za 4K snimke

Sony je predstavio i novu seriju jako brzih XQD™ memorijskih kartica N serije koje su idealne za spremanje 4K snimki s Handycam FDR-AX1E kamkorderom.

Dostupne od listopada 2013. godine, nove će kartice omogućiti brzinu čitanja od 120 MB/sek. i brzinu spremanja od 80 MB/sek. na QD-N64 (verzija od 64 GB) memorijskoj kartici te brzinu spremanja od 60 MB/sek. na QD-N32 (verija od 32 GB) memorijskoj kartici. Jako velike brzine prijenosa omogućene su zbog nedavno razbijenog pametnog kontrolora i optimizatora brzine memorijske kartice.

Za potpuno 4K iskustvo Kamkorder je opremljen s posebnim paketom s Vegas Pro 12 softverom za uređivanje podataka te XQD™ medijskom karticom od 32 GB.

Više detalja na službenoj stranici >>

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Također pogledajte
Close
Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!