Home » Vijesti » Gledali smo: Gravitacija (Gravity) u IMAX-u

Gledali smo: Gravitacija (Gravity) u IMAX-u

gravity-shot1

Ove srijede 2. listopada u 12 sat u IMAX dvorani multipleksa CineStar Arena IMAX održala se novinarska projekcija filma Gravitacija (Gravity). Oskarovci Sandra Bullock (The Blind Side) i George Clooney (Syriana) zvijezde su filma Gravitacija, napetog trilera koji gledatelje vodi u beskrajno i bespoštedno prostranstvo svemira.

Redatelj je Alfonso Cuarón (Children of Men). Dr. Ryan Stone (Bullock) briljantna je medicinska inženjerka kojoj je ovo prva misija, a uz nju je iskusni astronaut Matt Kowalski (Clooney), no naizgled rutinska misija završava katastrofom. Letjelica je uništena, a Stone i Kowalski ostaju sami u tami svemira, gdje imaju samo jedan drugoga. Zaglušujući muk ukazuje na to da su izgubili svaku vezu sa Zemljom…i svaku šansu za spas. Strah se pretvara u paniku, a svaki jecaj troši ono malo kisika što im je ostalo. Jedini put kući možda je krenuti još dublje u tamu svemira.

Za početak valja naglasiti da je 3D tehnika u ovom filmu odlično primjenjena. Mnogo ljudi ne preferira gledanje 3D filmova, no u ovom slučaju 3D je faktor koji uvlači gledatelja u prostranstvo svemira. Beztežinsko stanje je vrlo dobro dočarano pa prizori djeluju uvjerljivo. To ponajviše dolazi do izražaja kada se u naletu svemirskog otpada Dr. Rayan Stone (Bullock) odspoji od svemirske postaje te se počne nekontrolirano okretati.

gravity-shot4

Za vrijeme gledanja filma lako je dobiti osjećaj tjeskobe i panike. Tome uvelike pridonose glazba i zvuk (ili nedostatak istih). S obzirom da se radnja događa u okolini bez zvuka, u ključnim trenutcima nastaje potpuna tišina, gotovo kao da je netko pritisnuo “mute”. Ponekad je disanje likova jedino što čujete.

U filmu su prisutni i dugi široki kadrovi koji su zaštitni znak redatelja, a najbolji primjer je uvodna sekvenca kada se pred Rayan i Mattom otvara veličanstvena vizura svemira. Za realističan dizajn svemira redatelj i njegov tim koristili su velik broj fotografija koje im je ustupila NASA, te javno dostupne tehničke podatke. Velika pažnja posvećena je detaljima kao što su izgled odijela i vizira, Soyuzovog sučelja i općenito kapsule.

gravity-shot2

Što se tiče glumaca, Bullock i Clooney odlično su utjelovili likove. Bullock igra fokusiranu i suzdržanu medicinsku inženjerku koja ne sudjeluje u duhovitim razmjenama astronauta i kontrole, dok je Clooneyjev lik osoba koja više voli promatrati Zemlju iz svemira nego živjeti na njoj. Na sve gleda s optimizmom i dozom humora što razbija napetost tijekom filma.

Kako je izolacija jedna od glavnih tema u filmu, za vrijeme gledanja često se osjećate baš tako, što stvara određenu tjeskobu i neizvjesnost. Tokom projekcije vladala je potpuna tišina koja je pridonijela stvaranju takve atmosfere, a to je po meni ključno za svaki dobar triler.

gravity-shot3

Ove srijede 2. listopada u 12 sat u IMAX dvorani multipleksa CineStar Arena IMAX održala se novinarska projekcija filma Gravitacija (Gravity). Oskarovci Sandra Bullock (The Blind Side) i George Clooney (Syriana) zvijezde su filma Gravitacija, napetog trilera koji gledatelje vodi u beskrajno i bespoštedno prostranstvo svemira. Redatelj je Alfonso Cuarón (Children of Men). Dr. Ryan Stone (Bullock) briljantna je medicinska inženjerka kojoj je ovo prva misija, a uz nju je iskusni astronaut Matt Kowalski (Clooney), no naizgled rutinska misija završava katastrofom. Letjelica je uništena, a Stone i Kowalski ostaju sami u tami svemira, gdje imaju samo jedan drugoga. Zaglušujući muk ukazuje na to da su izgubili svaku vezu…

Review Overview

Ukupan dojam

Odlično

Summary : Sve u svemu, ovo je jedan od onih filmova koji će vas ostaviti pod dojmom, te o kojem ćete razmišljati i nakon gledanja. Tjera vas da se zamislite i postavite na mjesto glavnih likova. Nije predugačak i naporan za gledanje, napetost je uvijek prisutna pa nema dijelova koji umrtvljuju dinamiku, a to je velik uspjeh s obzirom da je film većim dijelom fokusiran na samo jednu osobu. Ako ste ljubitelj ovog žanra, film Gravitacija svakako vrijedi pogledati.

Film možete pogledati u CineStar kinima u 2D, 3D i IMAX 3D formatima >>

About Josipa Vrbanc

Elokventna mlada žena, britkog uma i širokog spektra interesa. Strastvena navijačica Bayerna koja voli pročitati kvalitetnu knjigu i pogledati dobar film. U slobodno vrijeme opušta se uz omiljene serije i čita vijesti iz svijeta filma i zabave. Ni shopping joj nije stran pa će vam rado preporučiti što i gdje kupovati.

9 komentara

  1. Čim su kadrovi mirniji 3D dolazi do izražaja. Svakako ću pogledati film, hvala Josipa na izvještaju ;).

  2. Jedino što sam razmišljala nakon filma bilo je da su ovo najgore potrošeni sati u mom životu. Nisam mogla vjerovati da nešto ovakvo dosadno (daleko najdosadniji film što sam ikad pogledala) može bit tako dobro ocjenjen i rušiti rekorde gledanosti.N projekciji je pola kino dvorane navijalo da joj se nešto više dogodi pa da film završia dio kina je otišao ća. Eto….

    • Čisto me zanima, kakvi su Vam onda filmovi Brodolom Života i Pijev Život?

    • Mislim da je ovaj film jedan od onih kojeg osoba ili obožava ili mrzi. Meni osobno se svidio jer sam fascinirana svemirom općenito, pa sam više pažnje posvetila ugođaju i tehničkim aspektima, nego samoj radnji :)

  3. Brodoloma zivota se ne sjecam, Pijev zivot nisam gledala. No, gledala sam neke druge tog tipa na koji ciljas i mopet tvrdim da mi je Gravitacija neusporedivo najdosadniji. A i dok sam izlazila iz kino dvorane culose samo gunđanje. A lik Georgea Clooneya da ne spominjem, tako jeftin, tipicno americki prenaivan lik koji je pogotovo unistio dojam. A i cijela radnja je prenaivna… Americka stereotipna glupost puna reklama

  4. Nije film baš tako loš. Ima svojih nedostataka. Npr. Georgeov lik je sasvim nepotreban i iritantan. Bez njega, samo sa Sandrom, ovo je mogao biti odličan vizualno impresivan psihološki SF triler. Možda, da nije nastao u Hollywoodu. Ovako, pogotovo za nas ljubitelje astronomije, film je fantastičan vizualni doživljaj. Impresionira pokušaj realističnog prikaza nesreće u orbiti oko Zemlje. Mnogo toga je u filmu za čistu desetku, ali ne i film u cjelini. Nažalost.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*