Audio-video uređajiNajave testovaVijesti

Na testu: Denon AVR-X5200W Dolby Atmos A/V receiver

denon-x5200w-header

Odlučili smo provjeriti što nude moderni A/V receiveri kao komponente koje svojim izgledom često izazivaju strahopoštovanje, no bez kojih kvalitetnog audio – video iskustva u dnevnom boravku jednostavno nema. Na test smo tako iz Sonus Arta u Zagrebu dobili model AVR-X5200W, novog člana X-serije A/V receivera tvrtke Denon.

Denon X5200W je moćan A/V receiver koji posjeduje 9-kanalno pojačalo, 11.2 kanalno procesiranje i 13.2 kanalni preout. Svaki od 9 kanala ima najveću izlaznu snagu od 175 W, što bi trebalo biti dovoljno za ozvučenje i najvećih dnevnih boravaka i kućnih kina.

Razlog prisutnosti tolikih kanala su novi audio formati – Dolby Atmos, DTS Neo:X i Auro 3D, a koji proširuju standardnu 5.1 pozornicu dodatnim kanalima iznad gledatelja. Od spomenutih novih formata Dolby Atmos i DTS Neo:X su originalno podržani, dok je za Auro 3D potrebno nadoplatiti nadogradnju po cijeni od 149 eura.

Dolby Atmos je podržan u konfiguracijama 5.1.2, 5.1.4 i 7.1.2 bez dodatnih pojačala, te u konfiguracijama 7.1.4, i 9.1.2 uz dodatno pojačalo koje se povezuje na X5200W A/V receiver.

denon-x5200w-rear

Uz mogućnost ozvučenja jedne prostorije s nizom zvučnika, X5200W podržava i multiroom konfiguracije. Tako je moguće u jednoj prostoriji imati 5.1 konfiguraciju, a u druge dvije stereo sustave i na svakom od njih slušati različiti sadržaj. Alternativno je moguće podesiti 7.1 konfiguraciju u glavnoj sobi i mono kanale u dvije dodatne sobe.

Osim novih audio formata, Denon X5200W podržava i sve one klasične poput Dolby TrueHD i DTS-HD Master Audio zapisa s Blu-ray diskova, kao i Dolby Digital i DTS formate koje je u dnevne boravke unio DVD disk prije mnogo godina.

denon-x5200w-front
Osim u srebrnoj, X5200W je dostupan i u crnoj boji.

Audyssey tehnologije (DSX, MultEQ-XT32, LFC, Dynamic Volume i DynamicEQ) su također implementiranje u ovaj model. U ambalaži također dolazi i mikrofon s kartonskim stativom za kalibraciju zvuka u vašoj prostoriji, što je najbolji način da optimirate glasnoće svakog pojedinog zvučnika u najkraćem vremenu.

denon-x5200w-manual-speakers

Što se video segmenta tiče, niti u njemu Denon X5200W ne pokazuje bilo kakva ograničenja. Ukupno je 8 HDMI ulaza na raspolaganju korisniku, od čega se 7 nalazi sa stražnje strane, a jedan s prednje strane za lakši pristup. Od HDMI izlaza, tu su čak 3 HDMI-ja, 2 za glavnu zonu i jedan za dodatnu, drugu zonu.

X5200W također posjeduje i ISF certificirane kontrole s ISF Dan i ISF Noć predlošcima za sliku, što je važno za sve koji žele i vrhunske video performanse nakon što implementiraju ovu komponentu u sustav. Ultra HD rezolucija video sadržaja je podržana u najviše 60 sličica u sekundi i u 4:4:4 samplingu (u prijevodu, to znači da se kompletna informacija o boji prenosi za svaki piksel kroz A/V receiver).

denon-x5200w-isf-444-pure-color

Receiver posjeduje i HDMI passthrough, odnosno propuštanje video i audio signala kada je u stand byju, tako da ga ne trebate uvijek paliti kada želite gledati sadržaj s linijske komponente koja je na njega povezana.

U testu HD Televizije upravo će video mogućnosti biti najviše analizirane. Provjeriti ćemo kako različiti predlošci za sliku utječu na karakteristike slike na povezanim televizorima, je li Ultra HD upscaling bolji od onoga u Ultra HD televizorima i kako se receiver nosi s različitim formatima nižih rezolucija.

denon-x5200w-osd

Test će također uključivati i različite audio testove koje ćemo moći provesti s obzirom na dostupne konfiguracije zvučnika, a obratiti ćemo pažnju i na različite streaming opcije koje X5200W nudi.

Denon AVR-X5200W možete kupiti u Sonus Art trgovini, a detaljne specifikacije i usporedbu s ostalim A/V receiverima Denonove X-serije možete pronaći na službenoj stranici >>

sonus-art

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!