3D4K Ultra HDAudio-video uređajiReportažeToshiba (Japan)Vijesti

Reportaža [Beli Manastir]: Toshiba predstavila novu liniju Ultra HD 4K televizora

Toshiba-l9-ultrahd

Prije nešto više od godinu dana Toshiba nas je počastila prezentacijom svojeg prvog Ultra HD 4K televizora, modela 55ZL2. Konkretan model je u to vrijeme plijenio najviše pažnje zbog mogućnosti prikazivanja 3D sadržaja bez upotrebe 3D naočala, zbog čega je prošle godine osvojio “3D Achievement” nagradu EISA udruženja. Danas, Toshiba proširuje Ultra HD ponudu televizora sa čak 3 nova modela serije L9, a čije su ključne točke napredan CEVO 4K multiprocesor, 800 Hz AMR osvježavanje, Audysseyev zvučni sustav, Cloud TV platforma, te provjereni 3D prikaz – aktivni na najmanjem 58″ modelu, te polarizacijski na 65″ i 84″ modelima.

Regionalno predstavljanje novih Toshiba proizvoda, a koji osim televizora uključuju i prijenosna računala i tablete, održana je u hotelu Patria u Belom Manastiru. Događanju su prisustvovali novinari iz Hrvatske, Slovenije i Srbije, kao i predstavnici Toshibe i marketinškim agencija koji se brinu o promociji Toshibinog imena i proizvoda u regiji.

toshiba-press-2013-patria
Dvorana u kojoj je održana prezentacija proizvoda.

Za razliku od novih Toshiba laptopa, a koji su lansirani od rujna ove godine, televizori su postepeno od 2. mjeseca počeli stizati na tržište, od osnovnih modela pa sve do top modela serije L9 koja je predstavljena po prvi puta na IFA sajmu u Berlinu, te zatim i na CEHA sajmu potrošačke elektronike u Beogradu. Ključne značajke koje je naveo gdin Alen Rizvić, country manager za Hrvatsku, Sloveniju i Bosnu i Hercegovinu, uključuju već spomenuti CEVO 4K multiprocesor (samo na L9 seriji), Cloud TV platformu s aplikacijama i otvorenim internet pretraživačem, MHL link za jednostavno povezivanje pametnih telefona na veliki zaslon televizora, te integracija Intelove WiDi tehnologije za bežično prenošenje slike i zvuka velike kvalitete među uređajima koji podržavaju ovu tehnologiju. Wi-Fi bežično povezivanje je sastavni dio svakog Toshibinog pametnog televizora (od L4 serije), što je danas opće prihvaćen standard koji prate i ostali proizvođači.

toshiba-2013-design

Na prezentaciji je bilo govora i o dizajnu, a koji je Toshiba unificirala na svim svojim proizvodima za ovu godinu. Glavna odlika ovog dizajna jesu jače zaobljeni rubovi u donjem dijelu, te LE dioda koja ovisno o boji signalizira je li uređaj upaljen ili ne. Kombinacija crnog okvira i srebrne linije duž donjeg dijela uređaja još je jedan detalj koji je jednak na Toshibinim televizorima od serije L6 pa naviše.

Aktivni 3D prikaz na svim modelima osim na dva Ultra HD televizora

toshiba-50l7335-ppt

Nakon godina u kojima je ovaj inovativni japanski proizvođač nastojao progurati 3D prikaz bez naočala, kompanija se je okrenula aktivnog 3D prikazu, a koji je prisutan na svim modelima osim na dvije najveće dijagonale kod Ultra HD modela serije L9. Ključni argument zašto je aktivni 3D nadvladao leži u punoj HD razlučivosti, kao i fleksibilnosti korištenja panela koje nije proizveo LG Display, a čiji se paneli nalaze i svim dostupnim polarizacijskim 3D modelima, kako od samog LG-ja tako i od, primjerice, Panasonicovih modela za tekuću godinu. Samih napredaka u aktivnom 3D prikazu nije bilo, niti je kompanija isticala bilo kakve informacije vezane za isti.

S obzirom da trenutno testiramo model serije L7 (50L7335DG), te da kod istog je efekt dvostruke slike dosta izražen i ugodnost gledanja dugometražnih 3D sadržaja nije prevelika, smatramo da se u ovom segmentu doista ništa nije napravilo i da je to tek jedna od značajki koja dobro izgleda u specifikacijama, međutim malo je onih koji ju s entuzijazmom žele posjedovati.  Sukladno tome, veseli nas što je kompanija odlučila koristiti polarizacijski 3D prikaz za svoje 65″ i 84″ Ultra HD modele jer na istima se zbog veličine ekrana efekt uranjanja može osjetiti, te vjerujemo da će vlasnici istih tu značajku i koristiti. Toshiba u ambalaži prilaže 4 para polarizacijskih 3D naočala koje nismo imali prilike vidjeti s obzirom da je predstavljen bio 58″ model s aktivnim 3D prikazom.

toshiba-58l9-ultrahd-1

Pitanje koje smo postavili jest imaju li Toshibini Ultra HD televizori HDMI priključak u verziji 2.0, te smo dobili odgovor kako se trenutno radi o verziji 1.4 (ograničenoj na 2160p signal u 30 Hz), no da postoji mogućnost softverske nadogranje specifikacije u budućnosti. Bez obzira na to, na prezentaciji nam je prezentiran Ultra HD video u 2160p24 rezoluciji koji je sniman ekskluzivno za Toshibu u Srbiji, te su snimke izgledale nevjerojatno detaljnje, prirodnih boja i bez zamućenja, kao i interpolacije slike. Reprodukcija Ultra HD materijale je bila izvedena preko Toshibinom prijenosnog računala, a koje ima mogućnost slanja 2160p signala na svoj HDMI izlaz.

Smart TV platforma i lokalizacija sadržaja

toshiba-l6363
Toshibina Smart TV naslovnica na 40″ L6363 modelu

S predstavnicima Toshibe smo popričali i o trenutno slabijoj Smart TV platformi u odnosu na konkurenciju, a koja je po pitanju lokalizacije otišla mnogo dalje. Najbolji primjer za to jest problematičan prikaz podnaslova s dijakritičkim znakovima kod reprodukcije filmova preko USB-a, što je nešto što su svi vodeći proizvođači već odavno riješili. Na to pitanje smo dobili odgovor kako je Toshiba tek nedavno počela lokalizirati sadržaj za ovu regiju i da će svakako kroz buduće softverske nadogradnje sustava ova ograničenja biti riješena, te da će broj aplikacija porasti, što će platformu približiti svojem punom potencijalu koji se može iskoristiti u razvijenijim europskim državama. Obećanja smo dobili mnogo u prošlosti i to od mnogih proizvođača kada su bile u pitanju softverske nadogradnje i mnoge nikada nisu ispravile uočene probleme, te premda skeptični, dobili smo dojam da se situacija ipak malo po malo sređuje, što vjerujemo da će obradovati sve vlasnike Toshibinih televizora.

Sudionik više u Ultra HD 4K utrci

toshiba-l9-ultrahd-laptop
Ultra HD u akciji – obratite pažnju na laptop u lijevom dijelu koji je izvor signala

Iako nije bilo mnogo tehničkih detalja koji bi istakuli prednosti Toshibinih Ultra HD televizora, drago nam je što se još jedan proizvođač pridružio Ultra HD 4K utrci jer to jamči pad cijena ovih za sada vrlo skupih uređaja čija je prava upotreba za sada ograničena. Premda je Toshiba, baš kao i svaki drugi proizvođač, naglašavala kako njen ugrađeni procesor može Full HD i niže rezolucije vrlo kvalitetno “pretvoriti” u Ultra HD, dok se ne pojave kvalitetni sadržaji nativne Ultra HD 4K rezolucije, puni potencijal ovih televizora neće biti ostvaren. Ultra HD 4K model 58″ velike dijagonale ćemo uskoro dobiti na test i pobliže provjeriti njegovu kvalitetu i mogućnosti, uz recenziju modela L7 serija koja će biti objavljena vrlo brzo.

Ovom prilikom bismo se željeli zahvaliti organizatorima ovog eventa, Toshibinom timu i članovima agencija VisicomHysteria na dinamičnom i vrlo dojmljivom događanju u ugodnom ambijentu hotela Patria u Belom Manastiru.

toshiba-press-2013-detail

 

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Također pogledajte
Close
Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!