Audio-video uređajiMini recenzijeRecenzijeReportažeVijesti

Report i mini recenzija: Toshiba 55ZL2 – prvi 4K televizor bez 3D naočala u Hrvatskoj

toshiba-zl2-header

Prvi 4K televizor u četvrtak je službeno predstavljen u Hrvatskoj. Japanska Toshiba, a čiji je najveći uvoznik za Republiku Hrvatsku tvrtka Helikop iz Zagreba, predstavila je svoj najnoviji i najnapredniji televizor oznake 55ZL2 -radi se o modelu koji posjeduje zaslon četiri puta veće rezolucije od Full HD-a (4K), a osim iznimno oštrog prikaza 2D slike, sposoban je prikazati 3D sliku bez upotrebe naočala i to za ukupno pet pozicija. Televizor impresivnih specifikacija i maloprodajne cijene od cca. 60 000 kuna imali smo prilike detaljnije pogledati na prezentaciji, te u nastavku donosimo dojmove.

Iako je prezentacija bila zakazana pola sata prije željno očekivane utakmice Hrvatska – Italija prošli četvtak, utakmicu nismo gledali na ZL2 modelu – za to su poslužili ostali modeli u ugodnom ambijentu restorana Oliva u Zagrebu, između ostalog prošlogodišnji top model ZL1 čija je najimpresivnija karakteristika lokalno zatamnjenje s 3072 LE diode podijeljene u 512 segmenata. ZL2, baš kao i ZL2 su televizori sa sjajnim (glossy) zaslonom tako da su osjetljivi na refleksije, a kojih je bilo prisutno u sali sa staklenim zidovima sa svih strana. Srećom, Toshiba nudi mogućnost podešavanja intenziteta pozadinskog osvjetljenja tako da su refleksije nisu ometale gledanje.

toshiba-zl1-512-dimming

Prije nego što je utakmica počela i nastupila opća euforija zbog Mandžukićevog pogotka, sve su oči bile uperene na televizor koji je bio pokriven crnom tkaninom s Toshibinim imenom otisnutim na sredini. 4K rezolucija s jedne strane i mogućnost gledanja 3D-a bez naočala držale su prisutne napetima sve dok predstavnici Toshibe nisu napokon skinuli veo i otkrili 55ZL2 televizor. Prvi kadar koji smo ugledali bio je Toshibin originalni promotivni video s odabranim kadrovima koji otkrivaju toliko detalja na dijagonali od 55″ da se i pri gledanju s pola metra pikseli ne mogu razabrati i tu se vidi napredak u odnosu na danas standardnu Full HD rezoluciju. U jednom od kadrova je prekrasna djevojka čija tekstura kože, detalji oko očiju i nijanse svečane plave haljine djeluje kao da se nalazi s gledateljem u prostoriji – vrlo impresivno!

toshiba-zl2-coveredtoshiba-zl2-uncovering

toshiba-zl2-uncovered

Dizajn i kvaliteta izrade

Sam televizor je vrlo moderno dizajniran, kombinacije crnog okvira male debljine i srebrnih detalja, a zbog upotrebe bočno postavljenog LED osvjetljenja, dubina je mala no ne i među najmanjima koje smo imali prilike vidjeti. Okvir svega milimetar ili dva se nalazi ispred ravnine zaslona što se može smatrati dizajnom u jednoj ravniji i tek se pomnim gledanjem izbliza uočava razlika u odnosu na modele koji imaju takav dizajn. Stalak je pravokutnog oblika s unutrašnjim dijelom koji nije ispunjen materijalom, te srebrnim gornjim dijelom i vertikalnim elementom koji je postavljen pod kutem kao kod pojedinim Panasonicovih televizora ove godine. Dizajn je oku ugodan no nije revolucionaran, niti ide tako daleko stilski kao što to recimo rade korejski konkurenti LG i Samsung.

toshiba-zl2-front

toshiba-zl2-standtoshiba-zl2-thickness

Toshiba ZL2 posjeduje dva zvučnika ugrađena s pogledom prema dolje, klasično kao i kod ostalih modernih televizora, te dodatni woofer na poleđini za bolju reprodukciju niskih tonova.Na prezentaciji nismo čuli kakva je kvaliteta reprodukcije.

toshiba-zl2-woofer

Priključci su postavljeni u dvije ravnine, uz jedan HDMI priključak s pogledom prema dolje za lakše povezivanje, te dodatna tri s pogledom sa strane. Svi ostali tipični priključci su ovdje, uključujući 2 USB-a (za reprodukciju multimedije i snimanje TV programa),.

toshiba-zl2-connectors

Televizor je putem HDMI specijalnog kabela bio povezan na specijalan izvor signala preko kojeg se reproducirao 4K materijal. Zvuk se prenosio u stereo formatu, spojen 2xRCA priključcima na uređaj i 3.5mm priključkom na televizoru.

toshiba-zl2-japan-hd

Daljinski upravljač

Priloženi upravljač crne boje sa srebrnim poklopcem koji ima dva položaja ugodnoj je ovalnog oblika i jednostavan za korištenje. Sva navigacija se odrađuje putem tipaka u kružnom kolu, a preko kojih je moguće pozvati izbornike, kretati se po njima i pozivati EPG vodič.

toshiba-zl2-remote

Kvaliteta slike

Do sada smo se pitali kako HD televizori prikazuju sadržaje standardne rezolucije, a sada moramo ovome pridodati još jedan test – kako izgledaju sadržaji visoke rezolucije na još detaljnijem zaslonu – onome rezolucije 3840 x 2160 px. Osim promotivnih materijala 4K rezolucije, a koji su se reproducirali preko HDMI kabelom povezane misteriozne kutije, imali smo priliku pogledati Avatar i Van Helsing Blu-ray naslove u “samo” full HD rezoluciji, te DV Essentials s testnim materijalima. Kvaliteta skaliranja je jako dobra zahvaljujući ugrađenom CEVO procesiranju tako da se 1080p sadržaj prikazuje vrlo dobro aproksimiranih dijagonalnih linija, bez obruba, titranja ili sličnih negativnih pojava. U uvjetima u kojima smo gledali TV, dakle pri većem ambijentalnom osvjetljenju, osim refleksija na ekranu nismo uočili ostale negativnosti – kontrast je jako dobar, crna boja također, gradacije su prezentirane bez skokova u nijansama, a kut gledanja je odličan. Tvornički Hollywood predlošci također daju preciznu sliku bez posebno uočljivih negativnosti, što bi i trebalo biti obzirom na premium status ovog televizora. Zamućenja nismo uočili, filmski sadržaji su prezentirani bez interpolacije pokreta i titranja svjetlijih površina. Grubost 32 zone za lokalno zatamnjenje smo uočili kod gledanja iz kuta pri određenim scenama, točnije gdje je ekran crne boje uz sadržaj u njegovoj sredini. Isto tako, promatrajući bočne rubove ekrana može se uočiti trag veće svjetline zbog korištenog bočnog LED osvjetljenja – s udaljenosti od metar, a posebno preporučene udaljenosti od 2.2 metra te se nesavršenosti uopće ne mogu vidjeti.

toshiba-zl2-pq

Velika rezolucija sama po sebi ne bi bila impresivna da televizor ne barata s ostalim parametrima korektno, što je slučaj s 55ZL2 modelom koji osim tvorničkih Hollywood predložaka za dnevno i noćno gledanje posjeduje i Auto Calibration značajku. Toshiba je prošle godine naglasila kako ulaže velike napore kako bi osigurala sliku na svojim televizorima koja je vjerna originalu, a isto vrijedi i ove godine jer osim predložaka za podešavanje parametara slike, tu je i mogućnost povezivanja posebno prilagođenog kolorimetra i kalibriranja televizora na referentne vrijednosti bez upotrebe računala. Zahvaljujući gospodinu Marcelu Gonska, osnivaču i direktoru tvrtke White Light Consultations, dobili smo potvrdne informacije kako je ZL2 model prije prezentacije bio kalibriran i uvjerili se u isto kroz testne materijale na DV Essentials testnom Blu-ray disku. Male korekcije intenziteta pozadinskog osvjetljenja su morale biti primijenjene zbog velike količine ambijentalnog osvjetljenja i to je blago narušilo inače vrlo preciznu gammu i RGB balans, no ništa što bi se posebno isticalo i smetalo pri gledanju.

toshiba-zl2-picture-setting

Televizor nudi mogućnost podešavanja RGB balansa u dvije i 10 točaka, te potrebne kontrole za podešavanje raspona boja. Za podešavanje boja mogu se iskoristiti RGB filteri, a televizor posjeduje ugrađene uzorke za podešavanje razine crne i bijele boje, oštrine itd.

toshiba-zl2-rgb

Kvaliteta 3D-a bez naočala

Još smo prošle godine u Rimu gledali ZL2 u prototipnoj fazi kako prikazuje 3D materijale bez potrebe za nošenjem bilo kakvih naočala. U odnosu na ono što smo tada vidjeli i sadržaje sada, razlike nisu velike, 3D efekt je podjednak no možda zbog same činjenice da se sada nije prikazivao anime sadržaj već Avatar 3D, detaljnost djeluje veća, a “valoviti” efekt prijelaza s jedne točne gledanja na drugu je manje izražen. Što se točaka gledanja tiče, ZL2 nije moguće gledati iz bilo koje udaljenosti i bilo kojeg kuta kako bi se mogao vidjeti 3D prikaz, već je to moguće samo pri udaljenosti od cca. 2.2 metra i pod kutem kako si korisnik podesi. Dostupne kontrole omogućuju da se svaka od točaka podesi ovisno o tome kakav raspored sjedenja korisnik ima u sobi, a jednostavnosti procesa pridonosi ugrađena kamera koja prepoznaje lica. Za lakše pronalaženje idealne lokacije sjedenja pomažu tri zelena kruga na vrhu ekrana – oni pokazuju u kojem smjeru se korisnik mora pomaknuti kako bi bio na pravoj poziciji – je li to naprijed ili nazad, lijevo ili desno. Kada se korisnik pronađe na idealnoj poziciji, sva tri kruga bi trebala biti prikazana samostalno, bez strelica ili manjeg kruga unutar njega. Isprobali smo podešavanja i ono funkcionira, premda dosta ograničava gledatelja jer mora sjediti točno na određenoj poziciji i ne micati se previše.

toshiba-zl2-adjustment

toshiba-zl2-3d-ajustmenttoshiba-zl2-3d-circle

Valja istaknuti kako procesor slike kod 3D materijala (ili onoga koji je konvertiran iz 2D-a) mora stvarati ukupno 9 različitih slika kako bi pokrio svih 5 pozicija sjedenja, te svaku od njih prikazuje u HD Ready rezoluciji 720p. Za to televizor uzima informaciju za jedno oko i računa razliku (delta parametar) kako bi sliku prilagodio da se može vidjeti iz više položaja. Pad rezolucije je vidljiv i bridovi nisu onako fini kao kod Full HD 1080p materijala, no efekt jest tu i ono što je važno jest da je dvostruka slika (crosstalk) neprimjetna, a disanje 3D slike bez obzira na svjetlinu ne postoji. 3D efekt bolje funkcionira s pozitivnom dubinom, odnosno kada se objekti nalaze u ekranu nego s negativnom – kada izlaze van prema gledatelju. Iz tog je razloga i Avatar odabran kao testni materijal. Ono što nam se nije svidjelo jesu artefakti koji su vidljivi oko dinamičnih objekata, a kako doznajemo to je zbog toga što komponente za blur i judder nisu još odvojene za 3D prikaz no vjerojatno da će se pojaviti nadogradnja za to. Bez obzira na to, filmski sadržaji su se prikazivali bez interpolacije pokreta i bili su ugodni za gledanje – nelagoda u očima kao kod nošenja 3D naočala ovdje nije prisutna.

Zaključak

toshiba-zl2-header

4K dolazi u naše domove, to je jasno. Sve više filmova se snima u 4K, sve više ih se digitalno masterira i digitalizira s filmskih vrpci. Sve više kino dvorana udomljuje 4K projektore, a to se posebno važno jer rađa svijest o tome da postoji nešto bolje od Full HD-a i 2K rezolucije među korisnicima. Ovo je posebno važno za sve one koji preferiraju i imaju mogućnost postaviti zaslon velike dijagonale u svoje sobe – Full HD iznad 55″ počinje pokazivati svoja ograničenja, a obzirom da su velike dijagonale sve češće u domovima, doba 4K rezolucije polagano no sigurno nam stiže. Toshiba je ZL2 modelom pokazala kako je tehnološki zrela da proizvede televizor za masovno tržište koji će imati konzistentne performanse i sliku u skladu sa standardima, a letvicu je dodatno podigla jedinstvenim 3D prikazom koji ima svoja ograničenja, no jedno zasigurno rješava – 3D naočale koje su mnoge samo dodatno odvratile od kupovine 3DTV-a. Za sada je dostupna samo dijagonala od 55″, što je ista veličina kao što će biti LG-jevi i Samsungovi prvi OLED televizori, a kako će se dalje razvijati tržište i hoće li televizora bez 3D naočala biti više, ostaje da vrijeme pokaže.

Specifikacije Toshiba ZL2 televizora

Toshiba 55ZL2 – glassesfree 4K 3DTV

No Matter What Guarantee od sada i za televizore

Na kraju prezentacije smo dobili informaciju o tome kako se popularno jamstvo “No Matter What Guarantee” od sada primjenjuje i za televizore, te omogućuje besplatnu zamjenu u slučaju bilo kakvog oštećenja ili krađe. Jamstvo vrijedi kako za privatne, tako i za poslovne korisnike.  Posebno u ove sportske dane kada su emocije dodatno pojačane, dodatno jamstvo ovog tipa vrlo je atraktivno, a vrijedi godinu dana od kupovine televizora. Više informacija možete doznati u Helikopu.

Zahvale

Zahvaljujemo se predstavnicima tvrtke Helikop na vrlo ugodnoj i ležernoj prezentaciji i uloženom trudu u ekskluzivnu prezentaciju, kao i zaposlenicima Toshibe Europa koji su svojim dolaskom uveličali ovo događanje. Također zahvaljuemo gospodinu Marcelu Gonska iz White Light Consultations konzultantske tvrtke na detaljnim tehničkim informacijama i savjetima.

toshiba-event-1

toshiba-event-2

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

18 komentara

 1. Ovo je klacicni LCD sa LED pozadinskim svijetlom, a OLED je nesto sasvim drugo, i nece to bas brzo na police, a jos manje u domove.

 2. Kako neće dugo, pa navodno je najavljen za koreju ove godine, a iduće za evropu.
  Ako je to klasični LCD onda je definitivno neisplativ pošto će i OLED imat cijenu oko 60 000 kn

 3. To da neće brzo u domove pretpostavljam da misliš zbog paprene cijene i tu se u potpunosti slažem.
  Ali onda neće brzo u naše domove ni ZL2 jer je cijena isto paprena.

  1. Mislim, i radi cijene, i radi toga sto trziste lcd-ova nije iscjedjeno ni priblizno koliko bi proizvodjaci htjeli, i radi toga ce da koce OLED sto duze mognu.

 4. Mogli ste malo bolje objasniti kako prosječni korisnik ne može poslati 4K signal na taj televizor, i još širite dezinformacije kako je povezan izvor signala HDMI kabelom. Makar je možda unutarnje ožičenje u kabelu jednako HDMI-u, priključci su posebni koje koristi samo Toshiba u unutarnjem testiranju, zato jer se nisu potrudili i ugradili skupe čipove koji podržavaju 3 GHZ verziju HDMI-a ili DisplayPort 1.2 pune propusnosti, tj. 4K rezoluciju na 30, odnosno 60 Hz, već samo taj priključak s kojim Toshiba testira.
  Ona velika kutija od Toshibe, onaj HD player je zapravo čvrsti disk sa videom u Redcode RAW 4K HD formatu i nekompresiranim zvukom sa 2 kanala i zato je spojen na televizor sa 2 cinch priključka koji prelaze u 3.5 mm za zvuk, te tim specijalnim kablom na servisni priključak za video u 4K formatu.
  Evo linka za sliku: http://fullhd.gr/images/stories/2012/March-2012/March-2012-8/service-only1.jpg
  A Toshiba se zbilja mogla potruditi i staviti priključak obični neki da ljudi mogu samo spojiti grafičku karticu PC-a i uživati ako imaju video u 4K formatu, koji će s vremenom biti vjerojatno dostupniji, ali oni koji su ovo kupili neće moći gledati 4K, pa Toshiba vara kupce koji se žele osigurati za budućnost. Jedino ne znam da li podržava televizor i 4K rezoluciju na 60 Hz.

  1. Nakon razgovora s predstavnicima Toshibe i osoba koje su radile na razvoju TV-a, dobiveni info je kako je ZL2 kreiran u prvom redu da pruži 3D bez naočala dovoljno velike rezolucije da se može nesmetano gledati iz 5 različitih lokacija, radi čega je i odabrana 4K rezolucija panela. Obzirom da trenutno nema službenog sadržaja za kućne korisnike u 4K rezoluciji, a ni reproduktora, Toshiba ne podržava Quad-Full HD (4K) sadržaje preko HDMI-ja, trenutno jedino kućni korisnik može gledati statične slike (fotografije) preko USB-a. Video za sada nije podržan.

   1. Možda sam glup, vjerovatno se ni ne razumijem previše u tehnologiju, al po ovom njihovom odgovoru se da zaključit da su oni očekivali da će ljudi kupovat ovaj televizor za 60 000 kn samo da bi gledali 3d bez naočala?????

  2. Redcode Raw je sirovi materijal iz kamere.
   Slika na Toshibi je prosla postprodukciju slike. Citaj: u kutiji se ne vrti Redcode Raw. ;)

 5. Recenzija nije potpuna ! Zanima me pomoću kojih priključaka je ovdje spojen Bandić ? U kojoj rezoluciji je sniman Gradonačelnik ? Nije valjda on stručnjak i za HDTV ?! Mislim da Vam ovo neće oprostiti nikada …. ne spomenuti ga niti jednom riječju – UŽAS !! Znači, taj dan smo gledali Avatara, Van Helsinga i Bandića … lijepo.
  Sorry,…nisam mogao izdržati. Odmah mi je izletjelo.

 6. @Anakin – prvi imaju takvo rješenje koje iako nije idealno, ipak funkcionira. 4K je tu u službi 3D-a bez naočala, no nije isključeno da će kroz nadogradnju omogućiti 4K video preko USB-a.

  1. Ma sve ok, al opet pročitao sam da LG ove godine izbacuje OLED i da će cijena bit oko 30 000 kn.
   Znači dupla manja cijena i bolja tehnologija.
   Mada mi je cijena malo čudna jer pričalo se da će OLED koštat oko 60 000

   1. Koliko znam cijena će biti oko 8000 eura za prve OLED-e, a pasti će značajno do kraja iduće godine. ZL2 je samo potvrda koncepta 3D-a bez naočala i cjenovno se nalazi upravo tamo gdje će biti prvi Samsung i LG OLED-ovi. Razlika je samo u tome što je ZL2 već sada dostupan i ima tu jedinstvenu mogućnost 3D prikaza, dok će prvi OLED-i ići na rješenje s naočalama i tamo će 4K biti uz tehnologiju glavni adut.

  1. Pa stvar je vrlo jednostavna. Ovo je trenutno jedini tv na svijetu koji ima 3D prikaz bez naočala i to treba platiti. Osim toga glupo je uspoređivati ovaj tv s nečim što još nije na tržištu. Kada dođe bit će prilike za usporedbu…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Također pogledajte
Close
Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!