Audio-video uređajiVijesti

Hoće li Wii U uspjeti bez podrške za DVD i Blu-ray filmove?

Slično kao što su i računalne igre u mnogočemu postale višežanrovske, kombinirajući dva ili više popularnih načina igranja, tako su su i moderne konzole namijenjene većem broju aktivnosti osim igranja. Sony je to prvi pokazao s PlayStation 3 konzolom, a koja je uz mogućnost reprodukcije Blu-ray filmova, DivX-a, slika i glazbe postala mnogo više od pogona za igranje najnovijeg nogometnog menadžera ili utrkivanja u Colin McRae Rallyju. Štoviše, PS3 su mnogi kupovali (i još danas kupuju) zbog njegove Blu-ray podrške i brzine rada, dok se ostale mogućnosti – uključujući i samo igranje – stavljene u drugi plan. U slučaju nove Nintendove konzole Wii U, nasljednika interaktivnog Wiija, korisnici sigurno neće moći preko nje gledati filmove na DVD-u ili Blu-rayu jer ih konzola jednostavno neće podržavati.

Radi se o službenim informacijama do kojih su mediji došli u Q&A seansi s predsjednikom uprave Nintenda, gdinom Satoru Iwatom, a koji je istaknuo kako kućanstva danas već imaju uređaje koji mogu reproducirati DVD ili Blu-ray filmove, te zbog toga podrška za iste nije integrirana obzirom da bi utjecala na cijenu proizvoda zbog niza licenci koje su potrebne da bi uređaju osigurale potrebnu podršku. Nintendo Wii U će unatoč svemu biti u stanju prikazati 1080p rezoluciju, što je željno očekivana značajka svih vlasnika HD televizora, a kojima je originalni Wii imao suviše mutnu sliku (DVD kvaliteta). Razlika je postala još očitija nakon dolaska PlayStation Move i Microsoft Kinekt proizvoda, a koji su ponudili igranje u HD rezoluciji.


Wii U kontroler i tablet u jednom kućištu – konzola u konzoli?

Konzola će podržavati diskove kapaciteta od 25 GB, no prema dostupnim informacijama neće se raditi o klasičnom Blu-ray mediju već specifičnom za Wii U, što bi trebalo osigurati zaštitu od kopiranja i nelegalne distribucije s kakvom je primjerice suočen originalni Wii.

U svakom slučaju, Iwata je u pravu kada kaže kako kućanstva već imaju mogućnost gledanja filmova i što konzolu pokušava zadržati u sferi čistih igračih uređaja, no pitanje je hoće li uspjeti na tržištu multifunkcionalnosti i hoće li igre biti dovoljno primamljive da korisnike u cjelosti zaokupe?

[youtube id=”4e3qaPg_keg” w=”600″ h=”337″]

 

Fons: MaximumTech

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

5 komentara

  1. Zaboravili su da kazu sta je sa onima koji kuci nemaju blueray a rado bi nabavili u novom nitendu mislim da im istrazivanje trzista nije jaca strana.Trebaju imati dva modela jedan kakav oni misle i drugi kakav kupci zele.

    1. kupac koji želi blu ray ima ga vea nekoliko godina da li preko PS3 ili preko PC ili linijski ure?aj tako da ne vidim nikakav problem. Kupci od nintenda očekuju i ovaj put inovativnu konzolu za najmanje novca na tržištu a taj dio u nintendu dobro funkcionira. Tko želi sve u jednom konzolu sasvim sigurno neae kupiti wiiu vea PS3 a nintendo ionako ima status druge konzole u kuaanstvu …

    1. Onog trenutka kada se nintendo cjenovno izjednači s PS3 i xboxom on gubi svaku šansu za uspjehom na tržištu… a najavljeno je da ae ovo biti najskuplja nintendova konzola do sada… pa ti sada vidi… inače nakon predstavljanja konzole dionise nintenda su pale 10% na burzi. Ohrabrujuae, nema što …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!