Smart TVVijesti

Predstavljen Android TV

android-logo

Na godišnjoj I/O konferenciji za razvojne inženjere u San Franciscu, Google je predstavio Android TV platformu. Google je time službeno odbacio Google TV projekt i okrenuo se prenošenju Android iskustva na TV ekrane. Putem nove platforme korisnici će moći gledati video materijale, pokretati aplikacije i igrati igre, a među prvim proizvođačima koji podržavaju novu platformu nalaze se Sony, Sharp i Philips.

Specifično kreiran za velike ekrane, Android TV će se moći integrirati u pametne televizore (vjerojatno putem zasebne aplikacije), linijske komponente i konzole, a njime će se moći upravljati putem mobilnih telefona s Android operativnim sustavom. Vlasnici starijih televizora će Android TV moći koristiti spajanjem prijamnika na kojem će biti instaliran i pretraživati sadržaje koje nudi. Googleov Chromecast USB uređaj namijenjen reprodukciji YouTube i video sadržaja na televizorima će također biti kompatibilan s novim Android TV-om.

Android TV je baziran na zadnjoj verziji Androida, a koji Google spominje samo pod oznakom “L”. Osim aplikacija u Google Play trgovini, Android TV će dobiti i aplikacije specifično kreirane baš za njega, a koje se očekuju ovu jesen. Osim “slanja” video sadržaja s pametnog telefona na TV ekran, isto će se moći napraviti i za igre, što je Google demonstrirao jučer na konferenciji.

Prvi televizori koji će podržavati Android TV stići će iz tabora Sonyja, Sharpa i Philipsa iduće godine. Razer i Asus će lansirati vlastite linijske komponente bazirane na Android TV-u, a Google je također spomenuo i posebnu igraću konzolu. Kako će Android TV biti implementiran i hoće li biti prihvaćen bolje od Google TV-a, tek ćemo vidjeti.

Koliko je za sada poznato, Samsung i LG neće sudjelovati u Android TV-u, premda nije isključeno kako će isti biti implementiran u vidu aplikacije. Samsung i LG će tako nastaviti razvijati vlastite operativne sustave, Samsung svoj najavljen Tizen TV, a LG svoj webOS.

philips8000-android

Philips (TP Vision) je ove godine lansirao prve televizore bazirane na Android operativnom sustavu, no taj nije isti kao i jučer najavljen Android TV. Iako oba mogu pokretati aplikacije iz Google Play trgovine, Android TV bi trebao biti puno bolje podržan od strane razvojne zajednice i po svemu sudeći puno fleksibilniji.

U svakom slučaju, očekujemo puno Android TV informacija od jeseni, odnosno prve konkretne proizvode na CES sajmu iduće godine u Las Vegasu.

Izvor: FlatPanelsHD

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!