DVD i Blu-ray recenzijeFilmovi

Recenzija: Umri Muški: Dobar Dan za Umiranje (A Good Day to Die Hard) 2D Blu-ray [2013]

good-day-to-die-header

John McClane putuje u Rusiju kako bi pomogao svojem tvrdoglavom sinu Jacku, gdje otkriva kako je on CIA-in operativac koji nastoji zaustaviti krađu nuklearnog oružja. Njihov susret mijenja Jackov plan, te unatoč prvotnom odbijanju pomoći, otac i sin se ujedinjuju i kreću u pohod pun akcije, eksplozija i napetosti. Continental Film donosi najnoviji nastavak serijala Umri Muški s Bruceom Willisom u glavnom ulozi, u kino i produljenoj inačici s bogatom paletom dodatnih sadržaja u visokoj rezoluciji.

Foršpan (trailer)

Osnovne informacije

Žanr: akcija

Godina izlaska (kino): 2013.

Godina izlaska (testirano izdanje): 2013.

Redatelj: John Moore

Glume: Bruce Willis, Jai Courtney, Sebastian Koch, Cole Hauser

IMDb ocjena:
A Good Day to Die Hard (2013) on IMDb

Sinopsis:

Bruce Willis ponovno je u akciji – spektakularnoj, nezaustavljivoj, strahovitoj akciji – kao John McClane, herojski policajac iz New Yorka koji uvijek završi na pogrešnom mjestu u pogrešno vrijeme. Johnova najnovija avantura odvodi ga do Rusije u kojoj želi pronaći svog otuđenog sina Jacka (Jai Courtney) koji je zarobljen u Moskvi. Ali misija krene u smrtonosnom smjeru kada otac i sin moraju udružiti snage kako bi spriječili pljačku nuklearnog oružja zbog koje bi mogao izbiti Treći svjetski rat!

Tehnički podaci Blu-ray izdanja:

Broj diskova 1
Veličina na disku – film
44.1 GB*
Trajanje 98 min (kino verzija) – 102 min (produljena verzija)
Video
16×9, 1.85:1
Sustav kodiranja
MPEG-4 AVC
Audio
 • engleski, DTS-HD Master Audio 7.1
 • hindski, mađarski, poljski, pandžabski, tamilski, telugu i turski 5.1
Podnaslovi hrvatski, slovenski, engleski, arapski, bugarski, grčki, mađarski, poljski, portugalski, rumunjski i turski
Dodatni sadržaji da

* napomena: najveći kapacitet dvoslojnog Blu-ray diska iznosi 46.6 GB, odnosno 50 050 039 808 bajtova. Izdanje dolazi na dvoslojnom Blu-ray disku.

Izbornici

good-day-to-die-hard-menu
Glavni izbornik

Glavni izbornik se prikazuje s odabranim scenama i glazbom iz filma u Dolby Digital 5.1 formatu. Izbornik je moguće pozvati i tijekom reprodukcije filma.

Video

good-day-to-die-shot1

 Sniman ARRI-jevim kamerama ARRICAM Lite (LT),  ARRIFLEX 235  i ARRIFLEX 435, najnoviji nastavak Umri Muški serijala na Blu-rayu ističe se slikom jasno vidljive zrnatosti, većinom blijedih boja, umjerenog kontrasta i prigušenih detalja u tamnim dijelovima kadrova. Zrnatost je svakako prvo što se ističe kod gledanja na velikom ekranu, te je prisutna u snimkama interijera i eksterijera. Unatoč njenoj prisutnosti, detalji u slici su zadržani, posebice teksture lica, a koje su realistične i bez ikakvih tragova nesavršenosti uslijed digitalne kompresije.

good-day-to-die-shot2

Film je prezentiran u Academy Flat 1.85:1 formatu, što znači da se na 16:9 televizorima prikazuje uz jedva primjetne crne trake iznad i ispod slike. Oštrina slike je odlična i detalji su prisutni u mnogim kadrovima, te smo smanjenu oštrinu pronašli samo u nekoliko kadrova tijekom automobilske potjere u prvoj trećini filma. Mnogi kadrovi s dimom, ekspolozijama i snažnim izvorima svjetlosti su prezentirani bez tragova kompresije i posterizacije.

good-day-to-die-shot4

U cjelini Umri Muški: Dobar Dan za Umiranje je nešto tamnije teksture nego što je to bio slučaj u dosadašnjim nastavcima, no s obzirom na ambijent i radnju smatramo da je dobro odabrana.

Audio

good-day-to-die-shot3

Umri Muški: Dobar Dan za Umiranje dolazi s nekoliko audio zapisa, od kojih je vodeći originalni engleski u DTS-HD Master Audio sustavu sa 7.1 kanala najveće propusnosti podataka od 7.1 Mbps. Audio segment je glavni adut ovog filma koji se vrlo brzo ističe pred zagasitom slikom – zvučni efekti su vrlo obilni, detaljni i impresivni, te vrlo kvalitetno koriste cjelokupni zvučni prostor. Dinamika je izvrsna, te vrlo brzo nakon početka će prostor u kojem gledate film biti popunjen zvukovima metaka, deformiranih karoserija automobila, snažne artiljerije i razornih eksplozija. Unatoč brojnim efektima, dijalozi su čisti i dobro pozicionirani na centralnom kanalu, a isto vrijedi i za glazbu koja se reproducira na prednjim stereo zvučnicima.

Subwoofer kanal je priča za sebe, te gledanje ovog filma bez jednog takvog zvučnika u sustavu ne preporučujemo. Niski tonovi su snažni, dugačkih dionica i idu vrlo duboko, te će itekako istaknuti prednosti kvalitetnog subwoofera ukoliko ste u isti investirali. Scenu koju treba posebno istaknuti jest eksplozija plina tijekom velike bitke na kraju filma [1:25:47], a koja kombinira cijelu paletu niskih tonova koje se izvode u trajanju od nekoliko sekundi i predstavljaju dobar trening za sve zvučnike sustava, a posebno .1 LFE subwoofer kanal. Ova scena će nam definitivno biti na listi testnih materijala za audio sustave koje ćemo ubuduće testirati, kao i za ostale demonstracije kućnih kina.

Dodatni sadržaji

good-day-to-die-bonus1

 Na disku se nalazi obilje dodatnih sadržaja, a koji uključuju slijedeće:

 • Izbačene scene (7 scena koje se mogu pogledati zasebno ili jedan za drugom)
 • Kino najave (2 kino najave)
 • Dvojica iste vrste
 • Audio komentari redatelja (samo na produljenoj verziji filma)
 • Umri Muški: Oblikovanje (Making it hard to die)
 • Povratak u akciju
 • Anatomija automobilske potjere
 • Previzualizacija i sekvence specijalnih efekata (VFX)
 • Storyboards i konceptni crteži

good-day-to-die-bonus2

Svakako najzanimljiviji dodatni materijal je Umri Muški: Oblikovanje dokumentarni film u trajanju od jednog sada, a u kojem članovi tipa govore o različitim aspektima nastanka filma. Sadržaj je dobro oblikovan tako da ne bude dosadan niti previše popunjen tehničkim informacijama, već razumljiv prosječnom gledatelju. S druge strane, oni koji su zainteresirani za dodatne informacije o produkciji i snimanju pojedinih scena će također pronaći korisnih podataka u ovom sadržaju.

Zaključak

good-day-to-die-shot5

Umri Muški: Dobar Dan za Umiranje možda jest podbacio kada je u pitanju njegova radnja i rijetko tko će ga svrstati na listu najboljih filmova ove godine, no što se kvalitete samog Blu-ray izdanja tiče, ovo je jedan od onih naslova koji se mogu svrstati među “demo diskove”. Ovo posebice vrijedi za audio segment, a koji u 7.1 varijanti ima sve karakteristike vrhunskog akcijskog filma – dinamičan je, bogat efektima, te dovoljno glasan i dubok da rijetko tko ostane ravnodušan. Definitivno najbolji akcijskih film na Blu-rayu koji smo testirali ove godine, a koji toplo preporučujemo da dodate na listu naslova za demonstriranje audio sustava kada vam prijatelji navrate.

good-day-to-die-award

 

Na test ustupio: Continental Film

Blu-ray možete kupiti u DajPet webshopu

dajpetcom

Gledano na kalibriranim televizorima: Panasonic 39E6E LED LCD TV i Samsung UE55F8000 LED LCD-u TV-u

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

8 komentara

  1. Mislim da bi to bila o.k. informacija. Navesti cjelokupan sistem na kojem je blu ray radio. Ono, da si svatko od nas može povući paralelu s onim kaj ima doma..

 1. Ovakve i slične filmove,vrijeme je pregazilo.
  Davno sam gledao loše filmove,samo zato što su na blue rayu,iako je bilo stvarno odličnih,koji su ujedno snimani vrhunskim kamerama pa bi slika bila “čarolija”.Već neko vrijeme puno rađe biram odlične serije tipa breaking bead i u toj kategoriji,makar ih nemam na blue rayu.Hoću reći bez obzira ako je čovjek i videophile dugoročno prevladava kvaliteta sadržaja vs kvaliteta slike kao motiv gledanja,te se apsolutno slažem sa komentarom od Ljiljanje i nadovezujem se vulgarno:film je vanserijsko sranje i nije vrijedan gledanja,dođe ti da ih išamaraš kao dvije “muške glupače” poslije filma…

 2. Film je itekako vrijedan gledanja, ako ste fan akcijskih filmova. Naravno da nam je svima najdraži prvi film, ali takvi akcici se danas vise ne snimaju. Film je odlicno snimljen, oba glavna glumca su odlicno odradili svoj posao, problem, kao i u većini današnjih filmova leži u scenariju, jer je Hollywoodu očito ponestalo kvalitetnih scenarista, i svi novci se ulažu u efekte i sam izgled filma, a radnja ispada sporedna.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!