Audio-video uređajiIFA - BerlinSajmovi elektronikeVijesti

Philipsov prototip 3D televizora za koji ne trebaju 3D naočale i ove godine na IFA sajmu – datum izlaska i dalje nepoznat

philips-3d-without-glasses

Cjelokupan fokus na proizvode iz TV segmenta Philips je usmjerio na modele serija 6900 i top linije 9000, uz izlaganje svih linija u svom paviljonu na IFA sajmu u Berlinu. Ipak, u jednom smo kutku ugledali ekran koji nas je posebno zainteresirao, a o kojem nije bilo riječi na konferenciji za novinare – Philipsovom prototipu televizora koji trodimenzionalnu sliku prikazuje bez potrebe za korištenjem 3D naočala ili bilo kakvih drugih pomagala. Moramo li i kod ovog prototipa paziti gdje stojimo? Da, no intuitivnost korištenja nam se svidjela.

56 inča veliki LCD televizor 4k rezolucije koristi lentikularne leće koje stvaraju dvije različite slike za lijevo i desno oko ovisno o poziciji na kojoj se gledatelj nalazi. Drugim riječima, polarizacija se vrši na samom zaslonu, a ne putem pomagala poput 3D naočala koji dijele slike za lijevo i desno oko, što jest princip koji je danas u masovnoj produkciji, no traže se rješenja koja bi 3D sliku prikazivala bez pomagala i bez kompromisa. Da bi se prikazala slika pune HD razlučivosti na zaslonu koji koristi lentikularne leće, potrebno je koristiti zaslon veće rezolucije – u slučaju Philipsa to je 4k rezolucija s 3840 piksela u 2160 linija. Istu rezoluciju koristi i danas jedini masovno dostupan televizor koji 3D prikazuje bez naočala – Toshiba 55ZL2, a koji je dostupan već neko vrijeme i u Hrvatskoj.

Iz koji točaka treba gledati Philipsov prototipni TV da bi se vidjela 3D slika? Na podu ispred televizora nismo vidjeli naljepnice s oznakama kao kod prototipa Toshibe ili aktualnog Panasonicovog 103-inčnog PDP modela. Odgovor leži u malenom indikatoru koji se nalazi u malom pravokutniku u donjem dijelu ekrana – u prostoru gdje se prikazuje slika. Ovisno o poziciji na kojoj se gledatelj nalazi, u malom se pravokutniku prikazuje jedna ili više svijetlo plavih okomitih crta – cilj je stajati na poziciji gdje će samo jedna vidjeti, te će iz te pozicije 3D slika na ekranu biti vidljiva.U odnosu na Toshibinom pozicioniranje s tri indikatora u obliku kruga na zaslonu, Philipsova implementacija je intuitivnija jer je vrlo lako uočiti nalazite li se na pravom mjestu ili ne što se kuta gledanja tiče. S druge strane, indikator se nalazi na samom zaslonu, čime se gubi dio originalne informacije sadržaja koji se prikazuje.

Kao i kod ostalih lentikularnih implementacija, kada se pozicija mijenja tada se na cijelom ekranu vidi lagani valoviti efekt koji označava promjenu kuta pod kojim leće raspršuju sliku.

Kratak video snimljen na IFA sajmu:

Philipsov prototip 3D televizora bez naočala već je treću godinu izložen na IFA sajmu u Berlinu, no kompanija i dalje na objavljuje podatak kada će se i hoće li uopće izaći iz prototipne faze. Obzirom da je 3D bez naočala aktualna tema, Philips je možda izložio ovaj model samo da pokaže da ga ima u funkcionalnoj fazi, dok prava proizvodnja možda uopće nije u planu – barem za sada. Philips će krajem godine na tržište izbaciti 23″ monitor koji koristi lentikularnu tehnologiju za prikaz 3D slike bez naočala – primjerak istog je bio izložen na IFA sajmu.

Sve u svemu, još jedan prototip koji je zanimljv za pogledati, no uz već gotova rješenja na tržištu nije tako impresivan kao ranijih godina.

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!