4K Ultra HDAudio-video uređajiSony (Japan)Vijesti

Sony FMP-X1 – prvi Ultra HD multimedijalni reproduktor u prodaji

sony-FMP-X1

Kako je Sony najavio na NAB sajmu u travnju, njegov prvi Ultra HD 4K multimedijalni reproduktor je od ovog mjeseca dostupan za kupovinu po cijeni od 699 am. dolara (oko 4000 kuna).  Na ugrađenom tvrdom disku kapaciteta 2 TB kupci će pronaći čak 10 filmova u Ultra HD kvaliteti, što bi ih trebalo držati zainteresiranima do skorog lansiranja Video Unlimited 4K servisa preko kojeg će moći kupovati još naslova i tako iskoristiti najviše što po pitanju rezolucije i raspona boja nudi njihov Sony Ultra HD televizor.

Sony je tako postao prva kompanija iz segmenta potrošačke elektronike, a koja nudi kompletnu opremu potrebnu za gledanje Ultra HD sadržaja. U ovom trenutku podrška FMP-X1 multimedijalno reproduktora je ekskluzivna za Sonyjeve televizore 55X900A i 65X900A, tako da upotreba sa modelima drugih proizvođača, a koji također nude Ultra HD prikaz slike (npr. LG 84LM9600) nije moguća. Zanimljivo da se čak ne navodi podrška Sonyjevom najvećem dostupnom Ultra HD televizoru, modelu Sony Bravia KD-84X9005, no prema drugim izvorima cijela X9 serija bi trebala biti podržana.

sony-84in-ultrahd

Uspoređujući ovaj proizvod sa nadolazećom PlayStation 4 konzolom, a koja će također podržavati Ultra HD video po pristupačnijoj cijeni, konzola se čini kao mnogo bolja investicija ako se uzme u obzir da nudi i pregršt ostalih mogućnosti. Osim toga, Sony navodi ekskluzivnu podršku za svoju X9 Ultra HD liniju televizora, dok kod PS4 konzole to gotovo sigurno neće biti slučaj. Naravno, treba uzeti u obzir da je FMP-X1 prvi uređaj te vrste i dok nema konkurenciju na tržištu, proizvođač ima slobodu “prilagoditi” cijenu.

sony-4k-media-player
U priloženih 10 filmova, uređaj će moći pristupiti online bazi novih 4K naslova.

Cijena filmova koji će se moći iznajmiti preko Sonyjevog vlastitog Video Unlimited 4K servisa također ne možemo opisati kao posebno pristupačne – $7.99 (oko 45 kuna) će koštati posudba na 24 sata, odnosno $30 (oko 170 kn) za kupovinu cijelog filma. Filmovi će se preuzimati na ugrađeni tvrdi disk kapaciteta 2 TB, a isti će najvjerojatnije biti kriptiran kako se filmovi ne bi mogli dalje distribuirati.

Što se tehničkih karakteristika tiče, osim ugrađenom 2 TB tvrdog diska, uređaj će posjedovati 2 HDMI priključka, Ethernet mrežni priključak, jedan USB 3.0 i jedan USB 2.0, te utor za SD memorijske kartice.

Cijena i dostupnost za teritorij Europe nije poznat.

Izvor: Sony

 

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

4 komentara

  1. Ultra HD mora sačekat još neko vrijeme,makar par godina.
    Svakako se čini da je definitivno next big thingiako nitko ne govori o implementaciji 3d tehnologije u ultra hd rezoluciji.

  2. Znaemarite drugi dio mog komentara vezanog uz implementaciju 3d u 4k rezi.
    LP.
    Sad još samo treba skupit pare za 4k 3d projektor,4k media centar a ps4 vaučer je već kupljen i čeka se.
    Koliko čovjek novca može na tehniku u samo 5 godina potrošit,jer sve je manji vremenski interval zamijene stvari,kao da je do jučer brza zamijena bila rezervirana za mobilnu industriju,odnosno njihov produkt,jer sad posve je jasno da taj trend postaje fenomen i prate ga svi segmenti potrošačke elektronike pa čak i veš mašine će se početi mijenjati iz istog principa i sličnih razloga,iako pak nisam čuo za veš mašina entuzijasta :).
    Profit,odnosno njegovo ostvarivanje(da situacija bude gora)u što većem broju,količini ili kvantitetu i u što bržem vremenskom intervalu je glavni uzrok i predstavlja uzročno-posljedičnu vezu opisanog stanja,gdje brutalno česta zamijena tehnike radi objektivnih ili subjektivnih razloga postaje potpuno irevelantno i postaje svojevrsna utopija za sve ljubitelje tehnike.Sada je već neko vrijeme aktualna priča sa 4k ili ultra hd-om,a koja je brutalno skupa naravno,čak preskupa,iako potpuno neopravdano jer da je cijena prisupačnija ja bih promijenio ili nadogradio svoju video opremu,kao i mnogi od nas i evo profita,ali s druge strane treba još iz aktualne stare tehnologije izvući 100 milijardi usd na svijetskoj razini kroz vrijeme do komercijalizacije 4k tehnologije prikaza ili kako su se već glavni igrači složili i usuglasili da standardariziraju naziv pod imenom ULTRA HD.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!