FilmoviKinoVijesti

Arktik — mjesto na kojem IMAX kamere još nisu bile. Do sada!

arctic-imax

Iznimno putovanje na vrh svijeta, dokumentarna avantura Arktik donosi priču o preživljavanju.  Ovaj film gledatelje, na dosad neviđeni način, uvodi u živote polarne medvjedice i njenih sedmomjesečnih blizanaca u njihovom domu – divljini Arktika koji se mijenja.

Warner Bros. Pictures i IMAX® Filmed Entertainment te MacGillivray Freeman Film predstavljaju Arktik (prezentacija One World One Ocean), film čiji je redatelj Greg MacGillivray dvaput bio nominiran za Oscara (The Living Sea, Dolphins). Film je snimljen 15/70mm IMAX®. Autor i montažer je Stephen Judson (Everest), a producent je Shaun MacGillivray (Grand Canyon Adventure: River at Risk). Arktik će se prikazivati samo u IMAX kinima.

Glazbu je skladao Steve Wood, a pjesme Paul McCartney. MacGillivray Freeman Films je, s 35 IMAX® filmova za sobom, najveći svjetski nezavisni producent i distributer 70mm filmova, te prvi koji je probio granicu zarade od 1 milijarde dolara od prikazivanja dokumentaraca u kinima širom svijeta. Film Arktik slijedi dugu tradiciju kompanije po umjetničkom dojmu, proslavljanju znanosti i svraćanju pažnje na prirodu.

Redatelj Greg MacGillivray, koji je dvaput bio nominiran za Oscara, kaže: “Dugo sam želio snimiti film o Arktiku. 45 godina produciram filmove, od kojih su brojni prikazali oceane ili udaljena područja, no ništa me nije pripremilo za ono što sam zatekao na sjeveru. Sve je ogromno, a nebo se čini kao da se proteže u vječnost. Ljepota i grandioznost za mene su neodoljiva tema, a IMAX® nam je omogućio spektakularne snimke na način na koji sve to još nikad nije viđeno.”

Jedna je obitelj medvjeda postala središtem filma Arktik kad su filmaši slučajno naišli na mladu majku s dvoje mladunaca koji su, za razliku od ostalih, izgledali potpuno nezainteresirani za kamere i ekipu. Tijekom nekoliko dana ona im je otvorila prozor u svoj život – izbliza. Lov, igra, dojenje, podučavanje mladunaca tome kako izbjeći opasnost ili se izboriti za svoje.

Tijekom ljeta i rane jeseni polarni medvjedi žive od hrane koju su njihova tijela pohranila tijekom zime – tuljana koje love s ledenih santi koje su se prostirale morem. Redatelj nastavlja: “Čim se ranije u godini led otopi, tim je manji njihov teritorij, ograničava im se dostupnost i vrijeme za pronalaženje tuljana, moraju preplivati veće udaljenosti bez predaha, a i konkurencija je sve oštrija.”

Polarni medvjed, simbol nastojanja očuvanja okoliša, najlakše je prepoznatljiv i najteže pogođen klimatskim promjenama, ali nije jedina žrtva ovog scenarija. Smanjivanje leda utječe na sav život na Arktiku, od kolonija tuljana koje traže stabilnost staništa za svoju mladunčad, do sobova koji, tijekom godišnje migracije, više ne mogu prijeći rijeke čije bujice odnose njihove najmlađe.

Veći dio filma snimili su Ohlund, Greg MacGillivray i producent Shaun MacGillivray, a korištene su i snimke drugih poznatih snimatelja među kojima su dobitnici nagrade Emmy Bob Cranston i Howard Hall; zatim Ron Goodman koji dobio tehničkog Oscara za svoj žiroskopski sustav SpaceCam, te veterani dokumentarnog filma Jack Tankard i Adam Ravetch.

Film Arktik prikazuje se diljem svijeta ekskluzivno u IMAX kinima, u Hrvatskoj od 30. svibnja.

Detalji na CineStar Arena IMAX stranici >>

Izvor: Cinestar PR

Adsense

Ana Vrbanc

Ne pije kavu. U slobodno vrijeme čita specifikacije mobitela, broji piksele na televizorima i obožava nogomet.

Povezani tekstovi

Jedan komentar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!