Home » Vijesti » 4K Ultra HD » NAB 2013: Sony objavio cijene i dostupnost Ultra HD 4K televizora 55″ i 65″ velikih dijagonala

NAB 2013: Sony objavio cijene i dostupnost Ultra HD 4K televizora 55″ i 65″ velikih dijagonala

sony-ultrahd-tv

84″ Ultra HD televizori možda izgledaju sjajno na fotografijama s velikih sajmova, no njihova visoka maloprodajna cijena i izostanak sadržaja čine ih posve nezanimljivi prosječnom korisniku, a koji jednostavno čeka da cijene padnu, a količina sadržaja se značajno poveća. Japanski Sony je svjestan situacije i u svojoj nakani da postavi temelje Ultra HD 4K doba danas je objavio cijene svoja dva UHD televizora dijagonala 55″ i 65″, a koje su povoljnije nego što se je špekuliralo. Tako će cijena za 55″ model XBR-55X900A iznositi 4.999 am. dolara, dok će 65″ model biti dostupan za svega 2.000 am. dolara više kada se pojavi u trgovinama od 21. travnja. Kako će se cijene kretati u našoj regiji i kada će se kod nas pojaviti nije poznato.

Osim dostupnosti Ultra HD televizora, Sony razumije da prvim kupcima neće biti dovoljno samo gledati skalirani Full HD sadržaj prilagođen četiri puta većoj rezoluciji zaslona, unatoč implementiranoj 4K X-Reality PRO tehnologiji koja pruža “gotovo kao 4K” kvalitetu slike. Zbog toga će se već ovoga ljeta pojaviti Sonyjev multimedijalni reproduktor za svega 699 am. dolara, a koji će dolaziti s čak 10 filmova u originalnoj 4K rezoluciji, proizašlih iz originalnih 4K mastera koje je pripremio Sony Pictures Colorworks. FMP-X1 4K Media Player će sadržavati slijedeće filmove:

  • Bad Teacher,
  • Battle: Los Angeles,
  • The Bridge on the River Kwai,
  • The Karate Kid (2010),
  • Salt,
  • Taxi Driver,
  • That’s My Boy,
  • The Amazing Spider-Man,
  • The Other Guys i
  • Total Recall (2012)
sony-4k-media-player

U priloženih 10 filmova, uređaj će moći pristupiti online bazi novih 4K naslova.

Osim spomenutih naslova u kojima će vlasnici UHD televizora moći uživati već ovog ljeta, od jeseni će krenuti i komercijalni servis za preuzimanje novih 4K filmova iz Sony Pictures Entertainmenta, kao i ostalih, za sada neimenovanih filmskih studija. Vlasnici prve generacije 4K media playera, a koja se pojavila prošle godine dolaskom 84″ modela Sony KD-84X9005, moći će ga zamijeniti za novi model – nije poznato hoće li zamjena biti besplatna ili će se morati platiti.

Od pripreme 4K filmova koristi neće imati samo vlasnici najnovijih Ultra HD televizora i 4K Media Playera jer će Sony na tržište plasirati Blu-ray diskove Full HD rezolucije, no koji su nastali iz 4K mastera, te će nositi oznaku “Mastered in 4K”. Takvi diskovi će se moći normalno reproducirati u “običnim” Blu-ray reproduktorima, no zbog više informacija iz originalnog izvora trebali bi pružiti još detaljniju sliku i dodatno zainteresirati korisnike za nativne 4K sadržaje. Kupci Sonyjevih Ultra HD televizora će dobiti tri takva diska s filmovima Spider-Man (2002), Ghostbusters i Angels & Demons, dokle god će zaliha trajati.

ghostbusters-mastered-in-4k

Koga ćemo zvati za 4K? Sony naravno!

Sony je nakon profesionalnog segmenta ozbiljno krenuo u pohod na masovno tržište s Ultra HD proizvodima i sadržajima. Obzirom na golem “know how”, činjenicu da Sony u vlasništvu ima oko 40% svih holivudskih naslova i da posjeduje sve što je potrebno za pripremu filmskih i TV sadržaja za 4K razlučivost, ne sumnjamo u dominaciju u prvim fazama uvođenja Ultra HD-a na potrošačko tržište.

Izvor: Engadget / Digital Versus

About Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*