Audio-video uređajiCES - Las VegasSajmovi elektronikeVijesti

Soundbar sustavi s odvojivim zvučnicima iz Philipsa i Panasonica

philips-panasonic

Otkako su se pojavili sredinom 2000-ih, interes za soundbar sustave u stalnom je rastu. Dostupni u različitim veličinama i cjenovnim razredima, ovi duguljasti sustavi stereo zvučnika sve se češće mogu pronaći u sustavima kućnih kina, posebice ako u prostoriji nema mjesta za postavljanje višekanalnog sustava s odvojivim zvučnicima. Ipak, za uživanje u bogatstvu višekanalnog zvuka zapisanog na modernim Blu-ray diskovima, ne postoji ta simulacija koja je na razini fizički smještenih zvučnika oko gledatelja i zbog toga su dosadašnji soundbar sustavi često bili ignorirani od strane određenog broja korisnika. No, CES donosi novo i inovativno, a jedna od inovacija su soundbar sustav s mogućnosti odvajanja zvučnika.

Philips i Panasonic prvi su proizvođači koji su u svoje linije soundbar sustava dodali i modele koji se mogu transformirati u višekanalne sustave.

philips-fidelio-HTL9100

Philipsov Fidelio soundbar je duljine 46″ kada je sastavljen i tada pokriva prednje stereo i centralni kanal u filmovima i stereo u glazbi. Nakon razdvajanja elemenata s lijeve i desne strane centralna jedinica pokriva spomenute prednje kanale, dok razdvojeni elementi pokrivaju stražnji lijevi i desni kanal, stvarajući tako daleko realističniji surround dojam kod 5.1 audio zapisa. Baš kao i subwoofer, tako su i odvojivi elementi bežični što olakšava postavljanje i korištenje. Što s izvorom napajanja? Bez brige, Philips je i na to mislio i u svaki od elemenata ugradio punjivu bateriju koja može izdržati oko 10 sati slušanja, a nakon povezivanja na centralnu jedinicu punjenje automatski počinje. Kada želite slušati stereo glazbu povežete stražnje elemente na centralnu jedinicu, a kada želite gledati filmove odvojite ih i to je to.

Novi Fidelio soundbar sustav stiže na tržište u mjesecu svibnju, a cijena bi se trebala kretati oko 4.800 kn za varijantu sa subwooferom (HTL9100), odnosno oko 3.600 kn za varijantu bez niskotonske jedinice (HTL7100).

panasonicsc-htb770-1

Panasonicov Transformer soundbar je također odvojiv model kao i Philipsov, no njegov princip je nešto drugačiji. Naime, u njegovom slučaju se odvojivi elementi mogu postaviti da stoje okomito i umjesto za surround služe za proširenje prednjeg dijela pozornice. Centralni dio soundbara u tom slučaju ostaje direktno ispod televizora i pokriva dijaloge, te se uz dodatne stereo zvučnicke i subwoofer sustav kućnog kina pretvara u 3.1 komplet.

panasonic-schtb770-separate

Kao i Philips, tako i Panasonic nudi dvije varijante svojeg soundbar sustava: SC-HTB770 s bežičnim subwooferom i mogućnošću pretvaranja u 3.1 sustav, te SC-HTB370 koji se može pretvoriti u 2.1 sustav (ne posjeduje centralni kanal). Cijene bi se trebale kretati od 2.000 do 2.500 kn prema trenutnim informacijama od Panasonica USA, što je značajno niže od Philipsovog modela, a dostupnost bi trebala biti već od ožujka.

U cjelini više nam se sviđa Philipsova varijanta što se dizajna i potpuno bežični surround elemenata tiče, dok Panasonic ima povoljniju cijenu uz rješavanje samo djelića problema soundbar sustava. Nakon usporednog testa kućnih kina prošle godine, nadamo se da će ove godine uslijediti usporedni test predstavljenih modela i da ćemo ih bolje upoznati.

Izvor: Philips i Panasonic

Vodič za kupovinu zvučnika i kućnih kina >>

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Također pogledajte
Close
Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!