VijestiZanimljivosti

Iza kulisa dodjele nagrade Oscar – što je sve potrebno za prijenos koji gleda stotine milijuna ljudi?

dolby-theater

Ako ste se ikada pitali što je sve potrebno da bi se jedan visokobudžetnih show uživo mogao emitirati diljem planeta Zemlje, tada imamo idealan članak za vas. Scott Wilkinson, urednik na AVS forumu je imao priliku zaviriti iza kulisa Dolby Theatera u Los Angelesu i uz sugovornike iz Dolbyja doznati kako izgleda tehnička pozadina dodjele nagrade Oscar. Već sama činjenica da su ceste u blizini Dolby Theatera zatvorene tjedan dana prije dodjele govore o tome koliko je ovo veliki projekt i koliki je naglasak na sigurnost cijelog događanja.

Za početak, svi koji posjeduju karticu za kompletan pristup (all-access pass) moraju ju nositi s licem prema sebi kako bi se izbjegla mogućnost da ju netko uslika i napravi kopiju. Zbog toga na fotografijama u objavljenom članku nitko od inženjera ne nosi karticu jer su dobro upoznati s pravilima kojih se moraju držati.

Sound Design Corp. je kompanija Paula Sandweissa koji je glavni mikser za zvuk na dodjeli nagrade Oscar, što možemo samo zamisliti koliko je stresan posao s obzirom da se od dodjele očekuje izvrsnost u apsolutno svakom segmentu. Sandweiss je rekao kako njegova kompanija priprema sve “pakete” za dodjelu, poput unaprijed snimljenih segmenata i montaža za nominacije u svakoj kategoriji. Svaki studio šalje svoj paket sa slikom i zvukom, no u prošlosti je kvaliteta jako varirala. Konkretno što se zvuka tiče, neki studiji su slali 5.1, dok su neki slali jedankanalni – mono zvuk. Dolby je radio na tome da se kvaliteta ujednači i da paketi sadrže 5.1 zvuk u kojem su čak odvojeni zvukovi poput efekata, dijaloga, glazbe itd., što olakšava pripremu i omogućava glađe tranzicije tijekom dodjele.

Zanimljivo je kako se čitanje nominacija tijekom prikazivanja isječaka iz filmova unaprijed snima i ne čita uživo na pozornici. Na ovaj se način izbjegava krivo izgovaranje imena. Najsvježija je pogrešna najava glazbenog broja Johna Travolte, a koji je pjevačicu i glumicu Idinu Menzel najavio kao “Adele Dazeem”.

Kašnjenje signala nije samo problem koji imaju moderni igrači koji igraju igre na digitalnim zaslonima, isti problem imaju i inženjeri koji se brinu da slika i zvuk budu sinkronizirani tijekom dodjele. Sandweiss se prisjeća dodjele Oscara 1970. godine kada je sve bilo analogno i kašnjenja signala nije bilo. Danas je sve digitalno i može imati značajno kašnjenje, te posebno ističe HD video monitore koji znaju imati relativno veliko kašnjenje u prikazu. Rad na takvim monitorima zna predstavljati veliki problem.

Drugi problem su konverzije signala, a koje moraju proći konverzije analognog u digitalni, jedan format u drugi, električni u optički prijenos itd.  Jedan od najvećih izazova je proces integriranja i deintegriranja zvuka u video signal. Do 16 kanala se može integrirati u video signal bez gubitka kvalitete, što zahtjeva specijalnu opremu na obje krajnje točke. Svaka konverzija ima vrijeme potrebno da se izvrši, što uz toliko njih u lancu može dovesti do problema. Kako inženjeri doskaču ovome? Jednostavno, koristeći opremu s najmanjim kašnjenjem. Tako je danas cjelokupno kašnjenje signala od Dolby Theatera pa do Capitol Recordsa udaljenog nekoliko blokova i natrag oko 2.7 milisekundi, što je iznimno brzo.

Prijenos Oscara dominatno je u stereo formatu, što se vidi na karti koju je napravio Dolby. Ono što iznenađuje jest kako na području Europe samo Srbija dobiva 5.1 signal, dok sve ostale zemlje samo stereo zvuk. Zanimljivo da niti jedna od razvijenih zemalja Europe ne dobiva 5.1 kanalni zvuk, a isto vrijedi i za zemlje poput Japana, Južne Koreje, Ujedinjenih Arapskih Emirata itd.

oscars-map-broadcast

U prostoriji gdje se režira prijenos nalazi se 21 LCD monitor čiji se zasloni mogu podijeliti na četiri prozora po potrebi. Ukupno se 21 HD kamera koristi za prijenos.

Više detalja možete pronaći u cijelom članku na AVS Forumu >>

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

2 komentara

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!