Audio-video uređajiCES - Las VegasSajmovi elektronikeVijesti

CES 2013: Samsung predstavio F8000 LED LCD, OLED samo spomenuo, 85″ Ultra HD premijerno prikazan

samsung-f8000-header

Samsung je svoju konferenciju za medije otvorio upravo s TV segmentom proizvoda, prezentirajući najnovije modele televizora iz segmenta LED LCD-a, OLED-a i Ultra HD-a. Unatoč željama da se otkriju informacije o cijeni i raspoloživosti Samsungovog OLED TV-a, fokus prezentacije bio je F8000, nasljedniku ES8000 modela iz LED LCD segmenta, te 85-inčni Ultra HD model koji proizvođač navodi kao “slijedeću granicu televizora”. Ukratko, LED LCD tehnologija je još uvijek u prvom planu, a prate ju OLED i Ultra HD rezolucija.

Samsungov F8000 LED LCD televizor biti će dostupan do dijagonale od 75″, posjedovati će podršku za HEVC kodiranje (High Efficiency Video Codec), četverojezgreni procesor zas 3x brže izvođenje sučelja i aplikacija. Televizor će biti iznimno tankog okvira, otprilike 6 milimetara, a krasiti će ga i redizajnirani stalak.

samsung-f8000-led
Dizajn je i dalje u prvom redu na listi promjena.
samsung-f8000-border
Okvir oko zaslona je i dalje impresivno tanak, no nakon godina ultra tankih okvira očekivali smo još tanji…

Smart Hub u novoj generaciji također je jedna od ključnih novosti, a koji je sada tako podešen da će se prvi pojavljivati nakon paljenja televizora, te će biti bolje oblikovan tako da bude intuitivniji i – pametniji. Glasovna kontrola bi sada trebala ponuditi mnogo inteligentniju komunikaciju, te bi televizora na pitanje “Ima li danas Lige Prvaka?” trebao odgovoriti prikazivanjem liste svih programa gdje bi se takav sadržaj trebao emitirati, uključujući i internet servise. Nekako sumnjamo da će ova funkcija biti iskoristiva u našoj regiji, baš kao što je to i inače slučaj sa servisima za glasovno upravljanje.

samsung-smart-hub
Smart Hub sučelje prvo je što se ugleda nakon paljenja televizora.

Slično kao i s poboljšanom glasovnom komunikacijom, još je jedna funkcija predstavljena danas, a koja vjerojatno u našoj regiji neće biti dostupna. Naime, sada je moguće tijekom gledanja serije ili filma saznati tko je autor pojedinog odjevnog predmeta i čak ga kupiti ako ga pretraga pronađe.

Na prezentaciji je također demonstriran Evolution Kit za prošlogodišnje serije Smart TV-a, a kojim je moguće izvršiti softversku i hardversku nadogradnju na najnoviji sustav bez potrebe za kupovinom najnovijeg modela televizora. Informacije o cijeni nisu iznesene, no drago nam je vidjeti da ugradnjom Evolution Kita dubina televizora neće rasti, tako da će i dalje njegovi vlasnici moći postaviti TV vrlo blizu zidu.

samsung-evolution-kit-demo
Ugradnja Evolution kita je brza i jednostavna, a rezultat sasvim novi stari TV.

Na kraju, prilažemo nekoliko fotografija Samsungovog Ultra HD televizora, a koji doista impresivno izgleda na posebno oblikovanom stalku i s 85″ velikom dijagonalom. Cijena i dostupnost će biti naknadno objavljeni.

samsung-85-ultra-hd-ces
Ako svi nude 84″ Ultra HD, Samsung će sasvim logično predstaviti jedan inč veći model i proglasiti ga najvećim…

 

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

4 komentara

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!