4K Ultra HDCES - Las VegasSajmovi elektronikeVijesti

Glasina: Sony će na CES sajmu predstaviti Ultra HD OLED televizor

sony-84in-ultrahd

Najveći sajam potrošačke elektronike, CES, samo što nije otvorio svoja vrata, a glasine i dalje dopiru iz raznih izvora na internetu. Jedna od posljednjih prije velikog otvaranja svakako jest da će Sony predstaviti svoj OLED televizor Ultra HD rezolucije, čime bi se istaknuto pred korejskom konkurencijom koja ove godine u prodaju lansira OLED modele Full HD razlučivosti.

Na prošlogodišnjem CES sajmu u Las Vegasu u razgovoru s predstavnicima Sonyja doznali smo kako kompanija ne smatra OLED tehnologiju dovoljno zrelom za konzistentne rezultata tijekom godina korištenja, već budućnost vidi u ILED-u (In-organic Light Emitting Diode). Riječ je o korištenju plastike umjesto organskih materijala kako bi se napravio savitljivi, ultra-tanki ekran koji bi u teoriji trebao zamjeniti konvencionalne plazma i LCD uređaje. S druge strane, isti Sony je na prošlogodišnjem CES-u predstavio još jednu “LED” varijantu u kojoj je vidio budućnost – Crystal LED.  Crystal LED prototip dijagonale 55″ je bio baziran na korištenju RGB LE dioda za svaki piksel, a koji su istovremeno bili i izvor svjetlosti i služili za prikaz boja, što je zahtijevalo više od 6 milijuna dioda za Full HD zaslon. U konačnici bi takav zaslon riješio mnoge probleme koji su bili prisutni kod LCD televizora s pozadinskim osvjetljenjem, no dalje od prototipa kompanija nije došla.

sony_xel1_oled
Sonyjev prvi komercijalno dostupan OLED televizor dijagonale 11″ povučen je iz prodaje zbog slabog interesa.

Sindrom “Nije izumljeno ovdje” vidljiv je u Sonyjevim odlukama i dan danas, premda je kompanija suočena s ogromnim gubicima u TV segmentu poslovanja. Shodno tome, Sony se je okrenuo Panasonicu, nekadašnjem velikom rivalu, a danas partneru u borbi ljute korejske konkurencije, te je potpisao suradnju o razvoju najnovije generacije OLED zaslona. 2013. godina se je spominjala kao početak masovne proizvodnje OLED zaslona proizašlih iz tvornica japanskih proizvođača, tako da ova glasina ima potencijala da bude potvrđena možda već sutra na prvim konferencijama za novinare na CES-u. Sony je još 2007. godine lansirao 11″ OLED TV XEL-1, te je također na IFA sajmu u Berlinu prezentirao Ultra HD LCD televizor XBR-84X900, tako da nas jako zanima hoće li OLED utakmica ubrzo “postati dvojezična”.

Izvor: The Verge

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

3 komentara

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!