LCDRecenzijeTelevizori i monitori

Samsung 40MU6402 (MU6400) UHD HDR LED LCD TV – recenzija

samsung-40mu6402-header

Nakon brzog testa Samsungovog Q7 “QLED” televizora koji smo izveli u zagrebačkoj poslovnici tvrtke Ronis, na testiranje smo dobili pripadnika cjenovno povoljnijeg “MU” linije – 40-inčni MU6402. Radi se o direktnom nasljedniku KU6400 UHD TV serije, opremljenog novom Tizen OS 3.0 Smart TV platformom, te s podrškom za HDR-10 i reprodukciju UHD sadržaja preko HDMI 2.0a priključaka ili streaming aplikacija. Televizor smo proveli kroz našu uhodanu proceduru, pogledajte kako je prošao.

[review]

Specifikacije

Proizvođač Samsung
Model UE40MU6402
Tehnologija prikaza LCD TV s VA panelom i LED pozadinskim osvjetljenjem postavljenim u donji okvir
Geometrija zaslona ravni zaslon
Veličina ekrana 40 inča / 102 cm
Energetska klasa A (61 W,85 kWh/godišnje)
3D
ne
Osvježavanje zaslona 60 Hz panel
Lokalno zatamnjenje ne
Rezolucija Ultra HD, 3840 x 2160 piksela (svaki piksel se sastoji od 3 podpiksela)
Broj HDMI priključaka 3 (HDMI 2.0a + HDCP 2.2)
Toslink (digitalni optički audio izlaz) Da
USB sučelje Da (ukupno 2 priključka)
Ethernet/mrežni priključak Da
Wi-Fi Da
PCMCIA/Common Interface utor Da
Utor za memorijske kartice Ne
Izlaz za slušalice (3.5 mm) Ne
Digitalni prijam DVB-T2/C/S2
HEVC/VP9 podrška da/da
Operativni sustav Tizen 3.0
Ugrađena memorija oko 3.2 GB raspoloživo za aplikacije
CPU Quad-core
Zemlja porijekla:  Mađarska
Okvirna MP cijena: 5.399,00 kn (40″) (01.05.2017.)

Detaljne specifikacije:

Poveznice:

Raspakiravanje (unboxing)

Dizajn i rukovanje

samsung-40mu6402-front-design

Samsungov 40MU6402 je klasično dizajniran televizor tankog okvira i postolja oblika slova V, srebrne boje.  Zaslon je polu-sjajne teksture tako da umjereno prigušuje odsjaj i refleksije, no nije onako učinkovit kao zasloni koji imaju posebne filtere (npr. Ultra Black kod Samsungove KS SUHD serije prošle godine ili Moth Eye kod Philipsa). Okvir je širok 10 mm lijevo, desno i gore, dok je u donjem dijelu neznatno širi – oko 12 mm. Kad je zaslon upaljen uočavamo dodatnih 1.5 milimetara crnog prostora između okvira i aktivnog dijela ekrana. Pohvalno je što je okvir izrađen iz aluminija, za razliku od postolja koje je plastično.

Od oznaka na okviru se nalazi samo Samsungov logotip koji nema pozadinsko osvjetljenje. Statusna LE dioda nalazi se u donjem desnom uglu i svijetli crvenom bojom kada je televizor u stanju pripravnosti, a potpuno ugašena kada televizor radi.

samsung-40mu6402-back-design

Pogled sa strane otkriva vitku građu koja je uz okvir svega 15 mm dubine, a u središnjem dijeli i u donjem dijelu oko 55 mm. Kao i prošle godine, tako i 40MU6402 krasi tzv. “360 stupnjeva dizajn”, zbog čega je plastična poleđina lijepo oblikovana, izbrazdana tankim vodoravnim linijama i nježnih prijelaza.

samsung-40mu6402-thickness

Prostor za priključke nema poklopac kao što je to slučaj kod skupljih modela koje krasi isti tip dizajna.

samsung-40mu6402-connections

Svi priključci nalaze se na poleđini okrenuti s pogledom sa strane. Za korištenje CI modula je potrebno skinuti naljepnicu i spojiti priloženi adapter.

Priključci su sljedeći:

  • 3x HDMI 2.0a, uz HDMI 3 s podrškom za ARC
  • antenski i satelitski ulazi
  • 2x USB 2.0 (jedan 0.5 A i jedan 1.0 A)
  • Toslink (digitalni optički audio izlaz)
  • komponentni video ulaz i stereo audio ulaz (uz priložene adaptere)
  • Ethernet (LAN)
  • utor za CI modul i
  • ulaz za napajanje

Kvaliteta izrade u cjelini je dobra, na nivou prošlogodišnjih modela. Spoj stražnjeg pokrova i okvira je ponovno lagano fleksibilan pod prstima, no prema informacijama koje imamo Samsung ove godine koristi kopče umjesto ljepila koje je prošle godine bilo krivo za razdvajanje i stvaranje zazora, posebno kod SUHD modela snažnog LED pozadinskog osvjetljenja. Pratit ćemo komentare korisnika i detaljnije analizirati svaki novi model da vidimo ima li pravog napretka po ovom pitanju.

Daljinski upravljač

samsung-40mu6402-remote

Uz 40MU6402 Samsung prilaže osvježeni model Smart remote daljinskog upravljača koji je imao svoju premijeru prošle godine. Radi se o kompaktnom daljinskom upravljaču koji uz navigaciju, klackalice za promjenu kanala i ugađanje glasnoće ima još samo 7 tipki, od koji je jedna za paljenje i gašenje, druga za aktiviranje ugrađenog mikrofona, a ostale su za pozivanje naslovnice, brzi izbornik itd.

Broj tipki i njihov položaj se ove godine nije promijenio, već je promjena u načinu na koji su izvedene – one koje su prošle godine bile dio same gornje plohe upravljača sada su fizički odvojene i gumirane. Smatramo da je ovo korak u pravom smjeru jer se lakše napipaju u mraku i pritiskivanje daje bolji osjećaj. Na poleđini je također dodana tekstura s krugovima, premda ona ima veći vizualni utjecaj nego funkcionalni.

samsung-40mu6402-remote-comparison
Usporedba s ostalim upravljačima na tržištu

Od prošle godine Samsung je odlučio maknuti žiroskop i funkciju pokazivača na ekranu, a tako je i ove godine. Ideja je da oni korisnici koji žele surfati internetom i pisati puno teksta koriste Samsungovu aplikaciju za Android ili iOS, odnosno da povežu USB tipkovnicu.

Izbornici i Smart TV

samsung-40mu6402-tizen-os-home2

40MU6402 dolazi s najnovijom verzijom Tizen Smart TV platforme koja je svoju premijeru imala 2015. godine na JU- i JS-modelima. Na prvi pogled platforma se nije značajno promijenila – jednako je brza kao i prošle godine, naslovnica se sastoji od trake u donjem dijelu ekrana s aplikacijama, ulazima i preporukama sadržaja, a cijela priča se i dalje prikazuje u Full HD rezoluciji koju televizor skalira na Ultra HD rezoluciju panela. Na konkretnom modelu male dijagonale izostanak prave UHD rezolucije izbornika teško da će itko uočiti, no uz sve više i više velikih ekrana u našim domovima smatramo da bi Samsung, ali i ostali proizvođači, ubrzo trebali lansirati sučelja veće rezolucije.

Samsung je na globalnom predstavljanju u Parizu istaknuo tzv. “Unified Experience” sučelje nove Tizen platforme koja ove godine još kvalitetnije sugerira što bismo mogli gledati na temelju onog što korisnik najčešće gleda. Ideja je da korisnik ne luta bespućima aplikacija i različitih ulaza na kojima ima spojene prijamnike i slične uređaje, već da uz pomoć jednog daljinskog upravljača i preporuka lakše pronađe željeni sadržaj.

samsung-40mu6402-tizen-os-home

U praksi to funkcionira ako koristite aplikacije poput Netflixa, HBO GO-a i slične koje su odgovarajući povezane s Tizen platformom. U slučaju tih aplikacija već na naslovnoj traci ćete vidjeti preporuke sadržaja i moći ćete ih direktno pozvati bez da prvo otvarate aplikaciju, a zatim tražite sadržaj. U slučaju aplikacija koje su dostupne samo na našem tržištu, poput MAXtv-a, prečaca nema nego kao i prije morate najprije otvoriti aplikaciju i zatim u njoj tražiti sadržaj.

Brzina izvođenja platforme ostala je jednako dobra kao i prošle godine što je veliki plus. Televizor će u roku od dvije sekunde nakon paljenja reagirati na kontrole i glatko se kretati po naslovnoj traci, a brz je i u otvaranju aplikacija i kretanju po kanalima.

Izbornici s postavkama se nisu bitnije mijenjali, iako su pojedine opcije vezane za sliku sada preseljene u druge izbornike, no o tome više u nastavku.

Multimedijalna podrška

samsung-40mu6402-media

Podrška za multimediju preko USB-a ili lokalno mreže i dalje je na visokom nivou. Ugrađena aplikacija čita sve aktualne formata poput H.264/H.265 sadržaja u MKV datotekama, višekanalni Dolby Digital i DTS, a tu je i podrška za titlove uz ispravan prikaz dijakritičkih znakova.

Ugrađeni reproduktor također čita HDR-10 sadržaje Ultra HD sadržaje sa širokim rasponom boja. Televizor ima i Plex aplikaciju.

Adsense
1 2 3Sljedeća stranica

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

37 komentara

  1. Po svemu sudeci pristojan tv ali pokretna slika mu očito nije jača strana. Darac, vjerovatno je greska u ocjeni televizora jer ste u rubrici kvaliteta slike-kontrast dodjelili samo dve i pol zvijezdice, a tu ipak sa kontrastom od preko 4000:1 zasluzuje vise

  2. Pozdrav za Darka i sve ostale posetioce ovog fenomenalnog sajta. Zamolio bih pre svega Darka a primecujem da ima jos dosta dobrih poznavaoca led tv tehnologije,dakle konkretno moze li mi neko reci nesto vise o Samsung 55ku6079 tv-u? Kupio bih ga ali nema puno informacija o njemu,pa bih bio zahvalan za svaku sugestiju i strucno misljenje kada je ovaj tv u pitanju.

  3. Pitanje za Darka,

    Vidio sam da 40MU6402 koristi VA panelom, a da model 49, 55 PLS panel. U čemu je razlika i da li je s PLS bolji kut gledanjai kvaliteta slike?

    LP,

  4. Nedavno sam kupio Samsung UHD MU496402 koji prema mome mišljenju ima lošu sliku kad god se pojavi crna boja na tv-u. Nakon što sam kontaktirao Samsung dobio sam odgovor da su prikazane slike standardne kvalitete za taj tv. Sa željom da i drugu prije kupovine budu upoznati sa standardnom kvalitetom serije 6 htio bih podijeliti slike i video za koje je Samsung rekao da su standarne kvalitete.
    https://www.dropbox.com/s/gguioo71wv9lean/20171030_172101.jpg?dl=0

    https://www.dropbox.com/s/hmjj4evtj36hir3/20171030_184603.jpg?dl=0

    https://www.dropbox.com/s/23oos3uum56dwbm/20171030_172219.mp4?dl=0

    Gledanje filmova koji imaju crne rubove na ovome tv je nemoguće bez stalnog primjećivanja “bijelih baklji” koje se prikazuju, na mome tv-u u donjem desnom rubu.
    Prije ovog tv-a imao sam samsung H6500 i iako je 3 godine stariji ima puno bolju sliku.

  5. Imam istu TV, crna je crna, ni približno kao ovo u tebe…
    Testirao u potpuno mračnoj prostoriji…
    Čini mi se da imaš defektan primjerak…

    1. Slažem se da nisam očekivao ovako lošu sliku kad sam kupovao MU496402, problem je što Samsung Hrvatska kaže da je to standardna kvaliteta slike za ovaj tv pa ga ne mogu reklamirati.
      Rekao bih da ste vi imali jako puno sreće jer nemate sličan defekt jer da ga imate, Samsung Hrvatska, vam ne bi uvažio reklamaciju.
      Odgovor Samsung Hrvatska na moj upit:

      Poštovani Gospodine Begić,
      Zahvaljujemo Vam što ste kontaktirali Samsung!
      Po pitanju Vašeg zahtjeva, obavještavamo Vas sljedeće:
      Da, slike i video koji ste poslali su sasvim standardne kvalitete.
      LED televizori su u suštini LCD televizori sa LED osvetljenjem. Kako su LED diode namještene iza panela, da bi osvetljavale zaslon, može doći do nejednakog osvetljenja na nekim dijelovima ekrana.

  6. vrati to u ducan. Budi skroz neugodan i bezobrazan jer kod nas drugacije ne pali. Samsung ti tu nema veze. Mislim, ima, ali ducan ti je to prodao pa nek ti to i rijese a dalje nek se oni gnjave sa samsungom. Ja sam imao slican problem samo kaj je bio SONY sa samsung panelom i zamijenili su mi ga u ducanu. Vjerujem da su ga upakirali i uvalili nekom drugom ali to vise nije bio moj problem. No trgovci ili bolje receno trgovine kod nas su dno dna. Pogotovo jos kad imaju posla sa kupcima koji bas i ne kuze tehnologiju i pratecu problematiku. Svaka cast izuzecima.

    1. Bio sam u dućanu i rekli su mi ga mogu sam odnijeti u jedan od dva službena servisa u Zagrebu. Također su mi rekli da su imali sličan slučaj i sa puno skupljim TV-om, Samsung serija 7, i da je čovjeku vraćen tv u istom stanju s obrazloženjem da probijanje svijetla nije vidljivo na svim scenama. Kako mi se nije dalo pakirati tv i nosit ga bez da se išta dogodi odlučio sam prvo kontaktirati Samsung i dobiti njihov službeni stav kako bih se mogao na nešto pozvati. Nažalost, njihov službeni stav poklapa se s onim što sam čuo u trgovini. Očito je kontrola kvalitete zakazala kada su dopuštena ovolika odstupanja od uređaja do uređaja.

      1. gle, naravno da ce te ducan odmah uputiti na servis jer im je to najjednostavnije. ALI, ti nisi nis kupio u servisu nego u ducanu i u prvih 7 dana nemas kaj ici u servis nego je ducan duzan rijesiti tvoj problem.

  7. Ponesi palicu za bejzbol, i budi drzak, jer ovo je smece, ane tv, pa ja bih nekome glavu otkinio da mi ovo proda, ovo je bas uzas.

  8. Kupio si novo, u prodavnici, a ne u servisu, i nedaj da te prave budalom, barem vi imate neki zakon za razliku od nas u bosni, neka ti vrati pare, ili zovi inspekciju, ali to je po meni pokvareno.

  9. Trgovina šalje uređaj u ovlašteni servis, a Samsung Hrvatska ovaj uređaj smatra ispravnim.
    Samo sam na recenziji tv-a htio podijeliti što sve proizvođač u Hrvatskoj smatra ispravnim uređajem.

    1. pa tebe nije briga kaj oni rade s njim. I meni su u emmezeti rekli da ga ne mogu zamijeniti jer sam ga otvorio. Na sto sam pitao kak da znam da ne valja ako ga ne otvorim i probam. Ja sam 4 sata proveo u ducanu ali i otisao doma sa drugim televizorom. Kojeg sam probao u ducanu iako to kao nije praksa. Sto bi bilo skroz u redu da su se drzali onoga kaj su mi rekli 2 dana ranije, da mogu zamijeniti TV ako ima nekakvih problema. A nije bio niti blizu tak grozan ako ovaj tvoj.

  10. Vraćaj to u dućan i budi krajnje bezobrazan i traži da ti to pothitno zamjene
    Ja bi na tvom mjestu poludio, jer onakvu sliku nema ni Quadro od 1200 kn
    Sramota da mogu biti tolike razlike u panelima i probijanjima svjetlosti
    Po meni taj tv nije ni smio izaći iz tvornice

    1. Trazi lovu nazad pa idi negdje drugo kupi tv, to je kriminal, smece od tv-a, kao sto kolega rece trecerazredni kinez nebi tako odvratno radio, a ne neki brend koji se hvali kvalitetom.

  11. Kupio sam Samsung 50MU6172.

    Čačkao sam ga nekih 5-6 sati i jako sam zadovoljan (a potežak sam).

    Primjetio sam dva problemčića (ako ih tako uopšte mogu nazvati, jer su manje više nebitni) koje se nadam da neko sa foruma možda zna kako riješiti:
    1. U smart hubu nemam app “my games”. Imam samo Games (možda je to novi naziv u Tizenu 3.0) ali pod tom stavkom imam samo nekih 10ak igara spectrum kvalitete :). Vidim da ljudi po youtubu igraju neke malo jače igre i to gamepadom. Jel u pitanju regionalno ograničenje Smart huba i ako jeste kako to riješiti?
    2. Svaki put kad mi je na TV-u samo Tizen meni (onaj u dnu kao web OS) upali se auto dimming opcija. Napominjem da mi je u postavkama pogašeno svo ecco sranje. Nije puno iritirajuće ali eto, volio bijh da se to ne dešava.

  12. Pozdrav, ako moze informacija. Jel samsung 40mu6402 pri konekciji sa pc računalom moze prikazati 4 k rezoluciju sa 60hz osvjezavanjem. Naime svoj sam primjerak dotičnog televizora spojio na računalo preko graficke kartice radeon r7 250 ali najvise kaj mi se nudi je 30hz na toj rezoluciji

  13. Pozdrav. Kupio prije par dana samsung 55mu 6402. Najvise zbog gledanja filmova. Ali kada ubacim usb nema titla nigdje. Slika je dobra sve ok ali titlova nema. Probao sam sve. Isti naziv filma i titla, odvojeni folderi, zajednicki folderi i nece pa nece. Neznam do cega je. Ili do tv ili necega drugog.Isti titlovi na laptopu rade. Moze pomoc.

    1. Probaj rucno ucitati film sa usb-a, znaci ne da koristis autorun opciju trebalo bi uredno radi, ja imam kao pomocni tv pored oled-a, sammsung 50MU6172 i ako pustim da on sam ocita usb disk, ili stick nema prevoda, ako odem rucno sa glavnog menija pokrenem usb uredno sve radi, probaj malo, skroj je cudan.

  14. Pozdrav.
    Kupio sam prije tri dana 50mu6175 i jako se razočarao kutom gledanja i ispranošću slike, na svim modovima je kontrast tvornički 100%.
    Mogu li se naći negdje podešenja

    1. pa ako ti je bio bitan kut gledanja, trebao si uzeti nesto sa IPS panelom. Obzirom da je TV star 3 dana, vrati ga natrag i uzmi neki LG, mislim da su oni svi sa IPS panelima.

      1. Hvala na savjetu, ali sam se i pomirio sa kutom, iako sam bio iznenađen. Mogu li se negdje naći savjeti kako podesiti sliku .
        Ili su ova tvornička po modovima najbolja

    1. Imat to msmece kao pomocni tv, vrati ako mozes, pored njega u spavacoj sobo imam LG 701 ne znam tacno slova, kontrast mu jeste los, ali slika, ugao gledanja sve je dvije klase bolje nego na tom samsungu

  15. Dali ima neko problema sa Youtube aplikacijom na SEN Sony platformi?
    U zadnja dva dana neće da se pokrene.
    Hvala unaprijed.

  16. Pozdrav,
    Kupio sam prije par mjeseci ovaj TV, sad ga spojim na PC i pokrenem FIFU 18 u UHD rezoluciji, računalo mi se ubrzo krene resetirat, prebacim na FHD rezoluciju, jako trza, lopta ostavlja trag veliki, a grafička mislim da je dosta dobra ATI Radeon R9 280 3 GB.
    Još sam spojio na FHD Panasonic TV i sve normalno radi. Ista veličina ekrana.

  17. Pozdrav, Samsung UE40MU6402UXXH ili Samsung UE40MU6172UHD, za standardno gledanje televizije, što mislite ? U čemu je najbitnija razlika ?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Također pogledajte
Close
Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!