LCDMonitoriRecenzijeTelevizori i monitori

LG 27MT93S Smart TV i monitor – recenzija

lg-27mt93-header

Činjenica je da smo danas okruženi ekranima i da nas proizvođači žele nagovoriti na kupovinu televizora velikih dijagonala jer upravo one pružaju najbolji dojam i najprikladniji su za moderno “smart” doba. Iako se slažemo kako veliki ekran u dnevnom boravku pruža iznimno iskustvo gledanja slično onom u kino dvorani, trebamo biti svjesni da si ne mogu svi priuštiti takve televizore, te da ih osim u dnevnom boravku možda planiraju gledati u nekoj drugoj, vjerojatno manjoj prostoriji. Upravo za prostore kao što su studentski domovi, radne sobe, kuhinje itd., danas testiramo jedan prikladan televizor, a koji njegov proizvođač opisuje kao “Smart Personal TV”. Radi se o modelu dijagonale 69 cm, opremljenom svim suvremenim funkcijama, a koji osim u svrhu gledanja TV programa možete koristiti i kao zamjenu za računalni monitor. Zvuči zanimljivo – provjerite više o ovom modelu u kompletnoj recenziji.

[review]

Specifikacije (specifications)

lg-27mt93-monitor-features

Specifikacije
Proizvođač LG Electronics
Model 27MT93S
Tehnologija prikaza AH-IPS LCD panel s bočno postavljenim LED osvjetljenjem
Veličina ekrana 27 inča / 69 cm
Energetska klasa B (50 kWh/godišnje)
3D Ready/3DTV 3DTV (3D naočale u pakovanju)
Aktivni / polarizirajući 3D prikaz
polarizirajući 3D prikaz
Osvježavanje zaslona 50/60 Hz
Lokalno zatamnjenje ne
Rezolucija Full HD, 1920×1080
Broj HDMI priključaka 2
Optički/koaksijalni audio izlaz Ne/Ne
USB priključak Da (x3)
Ethernet/mrežni priključak Da
Wi-Fi Da
PCMCIA/Common Interface utor Da
Utor za memorijske kartice Ne
DVB-T/DVB-C/DVB-S Da/Da/Da
DVB-T2 / DVB-S2 Ne/Da
MPEG-2/MPEG-4 AVC h.264 Da/Da
Zemlja porijekla: Poljska

Poveznice:

Službena stranica >>

HDDB baza televizora >>

VIDEO: Raspakiravanje i instalacije (unboxing)

USKORO!

Dizajn

lg-27mt93-design

Brzi info
Dizajn u jednoj ravnini Boja okvira Materijal okvira Zaslon Montaža na zid Rotacija Naginjanje
da crna/srebrna plastika reflektivan ne ne da

U zadnje vrijeme u našem testnom prostoru izmjenjuju se televizori velikih dijagonala, tako da je dolazak LG-jevog 27MT93S modela opisivan riječima “kako je simpatičan/malecki” od strane ženskog dijela redakcije. LG, baš kao i Samsung, zna kako napraviti elegantan monitor kojeg bi svatko želio imati na svome stolu, bilo da se radi o radnoj sobi ili poslovnom prostoru. Cinema Screen dizajn s tankim srebrnim okvirom koji imitira aluminij, zaobljeni bridovi i reflektivni okrugli stalak, odlično su usklađeni s velikim crnim ekranom dijagonale gotovo 70 centimetara.

S obzirom da se radi o modelu koji se može koristiti i u svrhu računalnog monitora, u donjem desnom dijelu nalaze se kontrole osjetljive na dodir, a koje služe za osnovno upravljanje poput izbora ulaza, pozivanje izbornika za podešavanje i navigaciju kroz iste. Alternativno do tih funkcija možete doći putem daljinskih upravljača, a o kojima više u nastavku.

lg-27mt93-front-side

Pogled sa strane otkriva tanak profil koji se lagano širi kako se spuštamo prema donjem dijelu televizora. Srebrni okvir koji se vidi i s prednje strane ovdje otkriva svoju valovitu narav koja je imala smisla kod televizora “na kotačićima” (sjetimo se LG-jevog 42LA690S modela), no ovdje eventualno ima smisla kod prenošenja da spriječi klizanje iz ruku.

Čitava poleđina je izrađena iz plastike tamno sive boje koja izgleda kao da se radi o brušenom aluminiju. Proizvođačev veliki logotip bijele boje svakog zainteresiranog za ovaj model će odmah informirati koja dva slova da potraži na internetu za više detalja. Svi priključci se nalaze u lagano uvučenom dijelu na poleđini s pogledom prema natrag, te je samo utor za CI module smješten u zasebnom dijelu s pogledom sa strane. Orijentacija priključaka nije problematična zato što ovaj model ne podržava  montažu na zid – jedino rješenje je u nosaču koji bi ga nosio zajedno s postoljem ili neka druga “West coast customs” preinaka.

Kvaliteta izrade je na visokom nivou, što smo i očekivali s obzirom na cijenu ovog proizvoda. Svi bridovi su fino obrađeni, a spojevi čvrsti tako da ne dolazi do pucketanja ili pregibanja pri dodiru.

lg-27mt93-side
Najveća dubina: 6.7 cm

lg-27mt93-connectors
Priključci

lg-27mt93-stand
Okruglo postolje u imitaciji metala

lg-27mt93-back
Pogled na plastičnu poleđinu

U cjelini, visoka kvaliteta izrade, elegantan dizajn i standardna paleta priključaka kojoj nedostaje samo digitalni optički audio izlaz (Toslink)

Daljinski upravljač (Remote Control)

lg-27mt93-remotes

Brzi info
Boja Materijal Komunikacija Pozadinsko osvjetljenje Dodatno
Magic daljinski AN-MR400G crna plastika IR ne kotačić, emulacija kursora, mikrofon, crvena LE dioda
Standardni daljinski AKB73715669 crna plastika IR ne /

Uz 27MT93S LG prilaže dva daljinska upravljača – jedan klasični i jedan Magic remote, svaki namijenjen drugačijem tipu korištenja. Klasičan daljinski upravljač idealan je za korisnike koji će televizor koristiti na “stari način”, odnosno prvenstveno gledati TV program, otvarati teletekst, te mijenjati broj kanala unosom brojeva na numeričkoj tastaturi. Magic remote, s druge strane, idealan je za one koji će koristiti Smart TV funkciju, pokretati aplikacije, surfati internetom.

Oba daljinska upravljača su odlično funkcionirala tijekom testa, baš kao što je slučaj i s upravljačima za druge LG-jeve televizore koje smo testirali.

Izbornici i Smart TV platforma (Menus and Smart TV platform)

lg-27mt93-smart-tvs

Brzi info
Vodič za instalaciju Sučelje na hrvatskom jeziku Smart TV naslovnica Internet pretraživač
da da da da

Verzija sofvera u televizoru na dan testa:  04.23.80

27MT93S je opremljen LG-jevom NetCast Smart TV platformom koju je proizvođač ove godine zamijenio webOS-om na svojim televizorima, no odlučio ostaviti na modelima poput ovog kojeg testiramo. Smatramo da je to dobra odluka jer je NetCast zrela platforma koja radi brzo, ima puno aplikacija i sasvim pristojno izgleda. Home Dashboard naslovnica na jednom zaslonu nudi pristup velikom broju aplikacija i najčešće korištenih funkcija, poput odabira ulaza, pozivanja izbornika s postavkama ili pregleda liste kanala. Od aplikacija tu su sve one popularne poput Facebooka, Twittera i YouTubea, zajedno s nekoliko lokaliziranih iz segmenta vijest i informacija.

lg-27mt93-smart-tv
Smart TV naslovnica

Sekcija 3D World, a u kojoj se nalaze brojni 3D materijali poput spotova i isječaka iz dokumentarnih sadržaja, također je dostupna i idealna ako nemate pri ruci 3D Blu-ray film, a želite pogledati takve sadržaje. Osim video materijala, tu su i različite – redom jednostavne – igre koje možete igrati s Magic motion daljnskim upravljačem.

lg-27mt93-settings
Izgled izbornika za podešavanje

Multimedijalna podrška

Brzi info
USB reprodukcija
DLNA DTS/Dolby Digital podrška
HEVC podrška Dijakritički znakovi (č, ć, š, ž…) u titlovima
da (audio, video, foto) da da ne da

LG-jeva NetCast platforma podržava sve aktualne formate koje možete reproducirati preko jednog od tri USB priključka ili putem mreže (npr. ako na računalu imate instaliran XBMC). Televizor podržava sve popularne audio formate uključujući višekanalni Dolby Digital i DTS. Za razliku od televizora s digitalnim optičkim audio izlazom, 27MT93S može zvuk poslati u vanjsko pojačalo samo putem HDMI ARC povratne veze, odnosno u stereo formatu putem 3.5 mm izlaza za slušalice.

Titlovi su se pravilno prikazivali bilo da su bili u zasebnim datotekama ili unutar MKV spremnika.

Adsense
1 2 3Sljedeća stranica

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!