CES - Las VegasSajmovi elektronikeVijesti

CES 2012: LG i Samsung predstavili OLED 3D televizore dijagonale 55 inča

oled-ces2012

Dvije korejske kompanije, Samsung i LG, Consumer Electronics Show u Las Vegasu su iskoristile za predstavljanje novih modela televizora za 2012. godinu, a pažnju su najviše plijenili OLED zasloni – prvi velike dijagonale namijenjeni masovnom tržištu. Mnoge su sličnosti među taborima, pa su tako oba modela jednake veličine dijagonale, karakteriziraju ih tanak okvir, mala masa, ugrađena kamera, 3D prikaz te bitno proširena i poboljšana Smart TV platforma.

LG 55EM9600, 55″ (139 cm) OLED 3D TV

LG-jev prvi OLED televizor velike dijagonale karakteriziraju doista impresivne dimenzije, počevši s 4 mm tankim okvirom i ukupnom masom od svega 7.5 kilograma. Za usporedbu, LG-jev prošlogodišnji top model LW980S Nano LED je posjedovao 2.5 mm debeo okvir. Proizvođač navodi da kontrast iznosi stotinu milijuna naprema jedan, a također ga karakterizira i iznimno brzo vrijeme odziva – manje od 0.1 mikrosekundu (za informaciju, do sada smo govorili o milisekundama što se odziva zaslona tiče). Panel rezolucije 1920×1080 će pogoniti Triple XD procesor, a za sliku će također biti zadužene tehnologije poput Dynamic Color Enhancer, Contrast Optimizer i Resolution Upscaler, kako prenosi OLED-Display.net. TV će koristiti Cinema 3D tehnologiju i biti će kompatibilan s prošlogodišnjim 3D naočalama.

lg-55-oled-ces2012

Za prikaz, LG koristi bijeli OLED s filterima boja. Svaki će piksel sadržavati četiri podpiksela, RGBW (crveni, zeleni, plavi i bijeli), a sadržavati će i “color refiner”, tj. specijalnu tehnologiju koja će osigurati postojanost boja za široki kut gledanja. G. Scott Ahn, direktor za tehnologiju u LG Electronicsu na predstavljanju je izjavio kako je kvaliteta slike na ovom televizoru “super” i kako “daje prirodnije boje od ijednog drugog televizora”, a kakve će doista biti performanse tek će testovi pokazati. O dostupnosti i cijeni nije bilo govora, no obzirom da je Samsung svoj model najavio za drugi kvartal godine, vjerujemo da će tako i LG tempirati izlazak.

[youtube id=”ka1NAh2GBus” w=”600″ h=”337″]

Samsung 55″ (139 cm) OLED 3D TV

Samsung je na velikoj pozornici i uz predstavljanje od strane čelnika kompanije pokazao svoj Super OLED televizor i istaknuo njegove značajke i Smart TV funkcije. Na prezentaciji je rečeno kako Samsung proizvodi više od 90% svih OLED zaslona globalno i kako mu je to iskustvo pomoglo da kreira svoj prvi OLED televizor. Za razliku od LG-jevog modela koji koristi filter boja, Samsungov Super OLED je tako koncipiran da svaki piksel sadrži tri podpiksela (crveni, plavi i zeleni) koji emitiraju svjetlost.

samsung-55-oled

Kao i LG-jev, tako je i Samsungov model dijagonale 55 inča, tankog okvira i male mase, te čistog prikaza bez zamućenja. Za 3D prikaz će koristiti aktivnu 3D tehnologiju, što bi mogla biti velika prednost za Samsung obzirom da je LG-jev model pune HD razlučivosti i osim ako nema neki trik u rukavu, neće moći prikazati Full HD sliku za svako oko.

Izniman kontrast, odlični kutevi gledanja i brzina odziva i ovdje su ponosno isticani, a Samsung je također istaknuo poboljšanu Smart TV platformu koja sada ima mogućnost višezadaćnosti (multi-tasking), a ugrađena kamera i mikrofon osiguravaju upravljanje gestama i govorom.

Izlazak TV-a se najavljuje za drugi kvartal 2012., moguće netom prije početka Olimpijskih Igara.

[youtube id=”wwBzSR6tqEY” w=”600″ h=”337″]

Izvori: FlatPanelsHD, CNET, OLED-Display

 

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Također pogledajte
Close
Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!