Audio-video uređajiOLEDVijesti

Samsung tuži LG zbog krađe podataka o OLED tehnologiji

samsung-oled-ifa

Na sudu bi se uskoro trebale susresti dvije korejske kompanije – Samsung i LG. Samsung Display je podnio tužbu protiv LG Displaya zbog krađe osjetljivih podataka vezanih za OLED tehnologiju. Samsung Display tvrdi kako je LG Display ukrao 18 povjerljivih tehnologija vezanih za njihove OLED zaslone i 21 povezan detalj, te traži odštetu u visini od milijarde wona (oko 700.000 eura). Samsung također navodi kako je LG dio informacija prenio trećoj kompaniji.

Samsung u zadnje vrijeme ima dosta problema s krađama podataka i tehnologije, barem ako je vjerovati izvorima. U travnju je 11 osoba bilo uhićeno od strane korejske policije zbog sumnje da su prodali tajne Samsungove OLED tehnologije “lokalnom rivalu”. Jedan od osumnjičenih je bio bivši zaposlenik Samsung Mobile Displaya koji je bio duboko involviran u razvoj OLED tehnologije, te se navodi kako je dobio oko 190 milijuna wona (oko $168.000) za prodane informacije. U svibnju je korejska policika započela s istraživanjem još jednog curenja podataka – ovoga puta od strane šest zaposlenika podružnice izraelske kompanije Orbotech, a za koje se sumnja da su OLED tehnologije (uključujući i LG-jevu WOLED) prodavali kineskim i tajvanskim kompanijama.

Još jedan incident se dogodio na IFA sajmu u Berlinu gdje je Samsung izlagao velikih broj OLED televizora u svojem velikom paviljonu. Na putu do sajma Samsung je “izgubio” dva primjerka televizora, te sumnja na industrijsku špijunažu kojoj je cilj kopirati njegovu OLED tehnologiju za koju tvrdi da je superiorna, aludirajući na LG-ja koji je također predstavio vlastiti OLED tip zaslona, usporedno sa Samsungom.

Samsung navodi kako je u zadnih 10 godina uložio gotovo 900 milijuna američkih dolara u razvoj OLED zaslona i zbog toga ne želi da se druge kompanije okoriste njihovim otkrićima i tehnologijama.

Predstavnici LG-ja još nisu komentirali slučaj, no u srpnju su opovrgnuli optužbe i najavili tužbe protiv Samsunga u slučaju budućih napada, te naveli kako im Samsungova tehnologija nije potrebna jer “radi na sasvim drugačijem tipu zaslona”.

Kao i inače nadamo se da će pravda pobijediti i u ovom slučaju i da će kompanije manje vremena trošiti na međusobne napade, a više na usavršavanje svojih proizvoda. U nastavku prikazujemo nekoliko fotografija Samsungovog OLED televizora 55″ dijagonale, slikanog na IFA sajmu u Berlinu:

samsung-oled-ifa2012-1

samsung-oled-ifa2012-2

samsung-oled-ifa2012-3

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!