4K Ultra HDVijesti

Sony PlayStation 4 će podržavati 4K rezoluciju?

sony-playstation-4k

Iako PlayStation 4 konzola još nije službeno najavljena, niz glasina se već odavno širi po domaćim i stranim stranicama vezano za njene tehničke specifikacije. Posljednju je objavio Yahoo! News, a tiče se podrške za 4K rezoluciju u kojoj bi konzola mogla prikazivati igre, slike i video materijale.

Prema našem mišljenju, 4K rezolucija će postati velika tema u godinama koje dolaze – četiri puta veća oštrina koju donosi u odnosu na aktualni Full HD standard na dijagonalama većim od 50″ će dati mnogo više detalja u slici i otvoriti vrata još boljem iskustvu gledanja filmova u kućnim uvjetima.  3D i Smart TV funkcije su već udomaćene kod mnogih korisnika, no nisu učinile onako veliki “bum” kakav su proizvođači očekivali – ovo posebno vrijedi za 3D koji u postojećim izdanjima s 3D naočalama mnogi nastoje izbjeći i pričekati da se tehnologija usavrši.

S druge strane, povećana rezolucija se može jasno vidjeti bez potrebe za naočalama ili bilo kakvim drugim pomagalima – bilo da pregledavate fotografije, gledate video ili igrate igre, kvaliteta i količina detalja su ono što određuje realnost prikaza, a svi se moramo složiti da dokle god ne dođemo do kvalitete prikaza koja je na razini svijeta koji vidimo vlastitim očima, beskonačne rezolucije, nijansi i dubine boja, video svijet će napredovati i nastojati tu savršenost doseći.

Sony F65 CineAlta 4k camera Sony F65 CineAlta 4K – prva komercijalna 4K kamera

Sony je vodeći proizvođač 4K opreme i sadržaja – u ponudi već nudi 4K kamere, senzore projektore, uređaje za pohranu, najavljuje 4K televizore velike dijagonale, te radi na transferu filmova u 4K rezoluciju s negativa filmskih traka. 4K sadržaj i dalje je zahtjevan za kreiranje, obradu i pohranjivanje, no Hollywood ga je već prihvatio i danas je već više od 70 filmova skenirano i obrađeno u post produkciji u 4K format za arhiviranje i prikazivanje u 4K formatu. Sony Picture Entertainment, najveća filmska kompanija na svijetu, koja drži u vlasništvu oko 40% holivudskih filmova, također snima i obrađuje sve više filmova u 4K rezoluciji.

Sony, zajedno s ostalim japanskim proizvođačima vidi u 4K rezoluciji nadu za oporavak i ostvarenje profitabilnosti u TV sektoru nakon niza godina koje su završile u minusu, tako da od Sonyjevog PlayStationa 4 očekujemo da će se otisnuti iz Full HD segmenta i istaknuti prek konkurencijom s podrškom za 4K rezoluciju, te odgovarajućim sadržajima koji će sve njene mogućnosti moći kvalitetno pokazati.

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

2 komentara

  1. Veca rezolucija je dobra stvar, ali na full hd polju ima jos dosta posla. Nadajmo se da forsiranje (pre)velikih rezolucja nece ici na stetu grafickih detalja u igrama.
    tv program koji prikazuje zivu sliku u sd rezoluciji jos uvjek izgleda stvarnije od bilo koje igre pa makar ona bila i u 4k rezoluciji

    1. Slažem se pleyac, igre izgledaju sve bolje ali i dalje je to daleko od realnosti – tu i tamo neki demo dođe u kojem sve izgleda vrlo vrlo realistično, no na demo materijalima mnogo toga i ostane.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!