Audio-video uređajiOLEDVijesti

Izrada 55″ OLED zaslona 8 do 10 puta veća od LCD-a

lg-oled

Ne treba posebno naglašavati kako je proizvodnja televizora s OLED zaslonom skuplja od danas najrasprostranjenije LCD tehnologije, no točne informacije o tome koliko je skuplja do sada nije bilo. Prema objavi tvrtke DisplaySearch, dok cijena izrade malih OLED zaslona (za mobilne telefone) opada, proizvodni proces je još uvijek skup i nedovoljno dobro iskorišten, tako da izrada najavljenih OLED zaslona dijagonale 55″ ima cijenu 8 do 10 puta veću od LCD tehnologije iste veličine.

Korejski proizvođači LG i Samsung prvi su koji će na globalnom tržištu ponuditi OLED zaslone velike dijagonale od 55″. Proizvođači će ponuditi različite OLED tehnologije, no rezultat bi trebao biti jednako izvrstan i naočigled bolji od danas aktualnih LCD i plazma tehnologija. LG-jeva tehnologija se naziva WOLED (White OLED, “bijeli OLED”) i ona je 8 puta skuplja od ekvivalenta kod LCD tehnologije, dok će Samsungov OLED biti nešto skuplji – točno 10 puta skuplji od LCD-a. Oba proizvođača navode kako je upravo njihova tehnologija superiorna, no prvi dojmovi govore kako su performanse vrlo slične, barem u prvoj generaciji.

Izvor: NPD DisplaySearch AMOLED Process Roadmap Report

Povoljnija OLED tehnologija iz LG-jevog tabora se temelji na korištenju četiri bijele diode za svaki piksel – ispred tri organske diode nalaze se filteri za boju – crvenu, zelenu i plavu, a ispred jedne još jedna bijela koja se koristi (pogađate) za prikaz čiste bijele boje. Kod Samsungovog OLED-a ne koriste se bijele organske diode već svaki piksel sadrži tri diode – jednu plavu, jednu crvenu i jednu zelenu, a koje onda kreiraju sve boje unutar svojeg trokuta. Oba proizvođača navode kako će baš njihova tehnologija biti energetski učinkovitija – Samsung ističe upotrebu manjeg broja dioda u odnosu na LG, dok LG kritizira Samsungovu upotrebu sustava kod kojeg će plava dioda ostariti prije ostalih. Japanski Sony, a koji će u proizvodnju OLED-a krenuti iduće godine kroz partnerstvo s Panasonicom, također je kritizirao tehnologiju s tri organske diode baš zbog prijevremenog starenje plave diode. Više o tome u zasebnom članku s ovogodišnjeg CES-a.

[youtube id=”15oy84xnkhI” w=”600″ h=”337″]

Unatoč trenutno visokim cijenama proizvodnje, OLED tehnologija ipak ima vedru budućnost s velikim rastom udjela na tržištu u narednim godinama – čak 10 puta veću do 2016. godine. Cijena izrade 4″ OLED zaslona za pametne telefone danas je samo 30% veća od izrade LCD ekvivalenta, što je jasan indikator kako će cijena velikih OLED-a pasti kako će se proizvodni proces optimirati i broj ispravnih komada povećavati (eng. yield).

Izvor: DisplaySearch

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

2 komentara

  1. ako je izrada 55 inca tako skupa a sami kazu da je kod manjih diagonala situacija povoljnija
    Zasto se onda ne ide na 32″, 37″ i slicne diagonale
    Ja osobno nisam ljubitelj većih televizora od 42″

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Također pogledajte
Close
Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!