Home » Vijesti » Audio-video uređaji » Izrada 55″ OLED zaslona 8 do 10 puta veća od LCD-a

Izrada 55″ OLED zaslona 8 do 10 puta veća od LCD-a

lg-oled

Ne treba posebno naglašavati kako je proizvodnja televizora s OLED zaslonom skuplja od danas najrasprostranjenije LCD tehnologije, no točne informacije o tome koliko je skuplja do sada nije bilo. Prema objavi tvrtke DisplaySearch, dok cijena izrade malih OLED zaslona (za mobilne telefone) opada, proizvodni proces je još uvijek skup i nedovoljno dobro iskorišten, tako da izrada najavljenih OLED zaslona dijagonale 55″ ima cijenu 8 do 10 puta veću od LCD tehnologije iste veličine.

Korejski proizvođači LG i Samsung prvi su koji će na globalnom tržištu ponuditi OLED zaslone velike dijagonale od 55″. Proizvođači će ponuditi različite OLED tehnologije, no rezultat bi trebao biti jednako izvrstan i naočigled bolji od danas aktualnih LCD i plazma tehnologija. LG-jeva tehnologija se naziva WOLED (White OLED, “bijeli OLED”) i ona je 8 puta skuplja od ekvivalenta kod LCD tehnologije, dok će Samsungov OLED biti nešto skuplji – točno 10 puta skuplji od LCD-a. Oba proizvođača navode kako je upravo njihova tehnologija superiorna, no prvi dojmovi govore kako su performanse vrlo slične, barem u prvoj generaciji.

Izvor: NPD DisplaySearch AMOLED Process Roadmap Report

Povoljnija OLED tehnologija iz LG-jevog tabora se temelji na korištenju četiri bijele diode za svaki piksel – ispred tri organske diode nalaze se filteri za boju – crvenu, zelenu i plavu, a ispred jedne još jedna bijela koja se koristi (pogađate) za prikaz čiste bijele boje. Kod Samsungovog OLED-a ne koriste se bijele organske diode već svaki piksel sadrži tri diode – jednu plavu, jednu crvenu i jednu zelenu, a koje onda kreiraju sve boje unutar svojeg trokuta. Oba proizvođača navode kako će baš njihova tehnologija biti energetski učinkovitija – Samsung ističe upotrebu manjeg broja dioda u odnosu na LG, dok LG kritizira Samsungovu upotrebu sustava kod kojeg će plava dioda ostariti prije ostalih. Japanski Sony, a koji će u proizvodnju OLED-a krenuti iduće godine kroz partnerstvo s Panasonicom, također je kritizirao tehnologiju s tri organske diode baš zbog prijevremenog starenje plave diode. Više o tome u zasebnom članku s ovogodišnjeg CES-a.

[youtube id=”15oy84xnkhI” w=”600″ h=”337″]

Unatoč trenutno visokim cijenama proizvodnje, OLED tehnologija ipak ima vedru budućnost s velikim rastom udjela na tržištu u narednim godinama – čak 10 puta veću do 2016. godine. Cijena izrade 4″ OLED zaslona za pametne telefone danas je samo 30% veća od izrade LCD ekvivalenta, što je jasan indikator kako će cijena velikih OLED-a pasti kako će se proizvodni proces optimirati i broj ispravnih komada povećavati (eng. yield).

Izvor: DisplaySearch

About Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

2 komentara

  1. Sad, da li je OLED 10 puta skuplji od LCD-a neke srednje klase od 5000 kn il onih najskupljih od 20 000 kn.

  2. ako je izrada 55 inca tako skupa a sami kazu da je kod manjih diagonala situacija povoljnija
    Zasto se onda ne ide na 32″, 37″ i slicne diagonale
    Ja osobno nisam ljubitelj većih televizora od 42″

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*