Home » Recenzije » Televizori i monitori » LCD » Samsung 49KS7502 (KS7500) zakrivljeni UHD TV – recenzija

Samsung 49KS7502 (KS7500) zakrivljeni UHD TV – recenzija

samsung-49ks7502-tv-header

Nakon testa Samsungovog Best buy Full HD modela, 40K5502, na test smo uzeli najpovoljniji zakrivljeni SUHD koji kompanija nudi, 49KS7502. Televizor je na test ustupio Ronis. U odnosu na ranije testirani 49KS7002, razlika bi trebala biti jedino u zakrivljenog ekranu, dok bi sve ostale karakteristike trebale biti iste. Tijekom ovog testa ćemo to provjeriti, a ujedno isprobati i UHD HDR gaming s PlayStation 4 Pro konzolom koju nam je na test ustupila Sancta Domenica.

Nakon testa Samsungovog Best buy Full HD modela, 40K5502, na test smo uzeli najpovoljniji zakrivljeni SUHD koji kompanija nudi, 49KS7502. Televizor je na test ustupio Ronis. U odnosu na ranije testirani 49KS7002, razlika bi trebala biti jedino u zakrivljenog ekranu, dok bi sve ostale karakteristike trebale biti iste. Tijekom ovog testa ćemo to provjeriti, a ujedno isprobati i UHD HDR gaming s PlayStation 4 Pro konzolom koju nam je na test ustupila Sancta Domenica. Specifikacije Proizvođač Samsung Model 49KS7502 Tehnologija prikaza 10-bit (8-bit + FRC) LCD s LED pozadinskim osvjetljenjem smještenim duž donjeg okvira (edge LED) Geometrija zaslona zakrivljeni…

Review Overview

Kvaliteta izrade
Izbornici i rukovanje
Mogućnosti
Kvaliteta slike - kontrast
Kvaliteta slike - oštrina u dinamici
Kvaliteta slike - prikaz iz kuta
Kvaliteta slike - obrada signala
Kvaliteta slike - ukupno
Kvaliteta zvuka
Gaming

Zlatna klasa - topla preporuka!

Summary : Samsung 49KS7502 je izvrstan televizor koji nakon provedenog testiranja možemo toplo preporučiti širokom krugu korisnika. Bilo da vas zanima gledanje TV programa, korištenje aplikacija, Ultra HD HDR sadržaji ili igranje, KS7500 serija će kvalitetno odraditi svoj posao. Televizor je zadovoljio uvjete UHD Premium certifikata prema našim mjerenjima i samim time pružio raskošnije boje i dinamičniju sliku od "lažnih HDR" televizora kakve susrećemo ove godine u velikom broju u srednjoj klasi. Uz Samsungov ravni KS7002, zakrivljeni KS7502 model je odlična ulaznica u svijet UHD HDR sadržaja.

Specifikacije

samsung-49ks7502-specs

Proizvođač Samsung
Model 49KS7502
Tehnologija prikaza 10-bit (8-bit + FRC) LCD s LED pozadinskim osvjetljenjem smještenim duž donjeg okvira (edge LED)
Geometrija zaslona zakrivljeni (eng. curved) zaslon
Veličina ekrana 49 inča / 124 cm
Energetska klasa A (84 W, 117 kWh/godišnje)
3D
ne
Osvježavanje zaslona 120 Hz panel + BFI (black frame insertion), 2200 PQI (Picture Quality Index)
Lokalno zatamnjenje da
Rezolucija Ultra HD, 3840 x 2160 piksela (svaki piksel se sastoji od 3 podpiksela)
Broj HDMI priključaka 4 (HDMI 2.0 + HDCP 2.2)
Toslink (digitalni optički audio izlaz) Da
USB sučelje Da (ukupno 3 priključka, USB 2.0)
Ethernet/mrežni priključak Da
Wi-Fi Da
PCMCIA/Common Interface utor Da
Utor za memorijske kartice Ne
Izlaz za slušalice (3.5 mm) Ne
Digitalni prijam DVB-T2/C/S2
HEVC/VP9 podrška da/da
Operativni sustav Tizen 2.4
Ugrađena memorija  oko 3 GB slobodno za aplikacije
CPU 1 GHz, Quad-core, Jazz-M SOC
Zemlja porijekla: Slovačka
Okvirna MP cijena: 9.499,00 kn u Ronisu (28.11.2016.)

Detaljne specifikacije:

Poveznice:

VIDEO: Raspakiravanje i instalacija – TV

Više video materijala možete pronaći na našim YouTube kanalima: HD Televizija i TV Calibration with Darko.

Dizajn i rukovanje – TV

samsung-49ks7502-tv-design

Osim zakrivljenog ekrana, dizajn KS7502 TV-a je istovjetan modelu KS7002. Radi se o minimalističkom dizajnu koji je atraktivan u svih 360 stupnjeva. Sprijeda impresionira zaslonom s učinkovitim “Ultra Black” filterom, gotovo nevidljivim srebrnim okvirom s pozadinski osvjetljenim Samsungovim logotipom i tzv. “branch stand” dizajnom postolja. Bočno izgleda vitko uz blago povećanje dubine u donjem dijelu sve do cca. 4.3 cm, dok je cijela poleđina u sjajnoj crnoj plastici. S obzirom da je glavnina priključaka smještena u zasebnoj  “One Connect Box” komponenti, svega nekoliko fizičkih priključaka diskretno se može pokriti priloženim poklopcem (vidi video raspakiravanja za više detalja).

Spomenuto “branch stand” postolje je upravo Samsung lansirao prije 3 godine – prvi takav model koji smo testirali je bio 40F6800. Do danas su takav sličan dizajn prihvatili mnogi drugi proizvođači. Postolje na KS7500 izgleda elegantno i stabilno drži televizor na podlozi. No ono što je zapravo najveća novost je montaža bez vijaka i odvijača – svaku od nogica je potrebno gurnuti u predviđeni utor i čvrsti dosjed će odraditi svoje. Unatoč takvoj instalaciji televizor stoji vrlo čvrsto na podlozi.

samsung-49ks7502-tv-back

Televizor je moguće montirati na zid putem 400 x 400 mm VESA nosača. Ipak, ako ste sigurni da želite montirati TV na zid, naša preporuka ide KS7002 modelu s ravnim ekranom. Vizualno će se bolje uklopiti ravni ekran na zidu nego zakrivljeni.

Kod KS7000 modela smo prigovarali tankoj plastici na poleđini koja se pregibala pod našim prstima. Kod KS7502 modela zbog zakrivljene geometrije plastična poleđina se nije tako pregibala i ostavila je bolji utisak na nas.

samsung-49ks7502-tv-one-connect-box

Isti “One Connect Box” koji se prilaže uz KS7002 pronašli smo u ambalaži i KS7502 modela. Priključci uključuju:

 • 4x HDMI 2.0a
 • 2x USB 2.0 (1A i 0.5A)
 • Toslink (digitalni optički audio izlaz)
 • antenski i satelitski ulaz i
 • One Connect priključak za spajanje s televizorom

Na televizoru nalazimo sljedeće priključke:

 • One Connect
 • Ethernet
 • Ex-Link
 • 1x USB 2.0 (1A) i
 • Common Interface

Iz liste je vidljivo kako su svi potrebni priključci tu, no isto tako mnoga analogna sučelja nisu prisutna. Tako KS7502 nema 3.5 mm izlaza za slušalice, niti komponentne i kompozitne ulaze.

Daljinski upravljač

samsung-49ks7502-remote-control

Samsung je 2014. godine imao najbolji Smart daljinski upravljač na tržištu, a prošle godine ga je pokvario izdanjem koje je zakompliciralo korištenje. Ove godine proizvođač je naučio lekciju i lansirao potpuno novi model s naglaskom na jednostavnost. Tako novi daljinski upravljač ima jednu glavnu navigaciju, sve tipke na dohvat palca i inovativne kontrole za ugađanje glasnoće i promjenu kanala u donjem dijelu. Tipka “Home” je svoje mjesto našla ispod navigacije, dok se aktiviranje ugrađenog mikrofona za glasovne naredbe nalazi u gornjem dijelu.

Daljinski upravljač je ugodan za držanje, dobre ergonomije i u cjelini vrlo intuitivan. Premda nema pozadinsko osvjetljenje ili fosforescentne tipke, tijekom korištenja i kalibracije u zamračenoj sobi nismo imali problema naći željenu tipku.

Zanimljivo, Samsung je izbacio funkciju pokazivača na ekranu, a koja je bila dostupna na prethodne dvije generacije.

Smart TV

samsung-49ks7502-smart-tv

Svi Samsungovi televizori koje smo testirali do danas dijele istu Smart TV platformu imena Tizen OS. Vizualno i funkcionalno platforma radi jednako na svim televizorima, a razlika je jedino u glatkoći rada – na skupljim modelima radi brže, od navigacije do pokretanja aplikacija.

samsung-49ks7502-settings-menu

Platforma radi vrlo brzo, paljenje iz stand-byja je gotovo instantno i sve opcije brzo reagiraju na naredbe. Tijekom korištenja niti jednom nismo uočili usporenje ili kakvo blokiranje, a i sama kalibracija je bila brzo odrađena.

Multimedijalna podrška

KS7502 dolazi sa solidnom podrškom za multimedijalne audio, video i slikovne formate. Putem ugrađenog multimedijalnog reproduktora uspješnom smo pogledali niz video datoteka s različitim tipovima kompresije – DivX, XviD, h.264, h.265 (HEVC). Preko USB-a i mreže smo učitali i UHD video zapise s HDR-10 metapodacima.

Podrška za podnaslove je standardno dobra, bilo u vidu zasebnih datoteka (istog imena kao i video datoteka) ili unutar MKV spremnika. Dijakritički znakovi su se isto tako pravilno prikazivali.

About Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

20 komentara

 1. Dobra recenzija, kao i uvijek!!!

 2. Da li ste provjeravali straznju plocu. Dva sam televizora promijenio, jer se odljepila plastika, tako da taj tv ne savjetujem stavljanje na zid i nisam jedini. Po meni to je jedno veliko jeftino smeće i prevara, a ne tv. Samsung se pravi lud.

 3. ajde bas me zanima kakvo ce biti igranje na OLED tvu tipa LG b6j i neki drugi vrhunski TV.

 4. Ne znam da li je neko video ovo (predstavljeno je pre 4 dana), u osnovi radi se o 2 LCD panela koji stoje jedan iznad drugog, što omogućava da IPS LCD ima statički kontrast od 1.000.000:1 na nivou piksela. 

  http://news.panasonic.com/global/press/data/2016/11/en161128-4/en161128-4.html

 5. Bilo bi dobro kada bi zazivjelo, ali ako sam dobro shvatio, to je tehnologija namjenjena isključivo za profesionalne displaye. Slična je objava bila prije par godina za neki fantomski lcd gdje svaki pixel ima vlastit izvor svjetla, ali na kraju od toga nikakve koristi za većinu korisnika. Oled je sada tu i nadajmo se daljnjem razvijanju te tehnologije i rjesavanju potencionalnih nedostataka u hodu. Imam osjećaj da će oled postat cjenovno prisupačan paralelno sa sazrijevanjem te tehnologije, sto je dobra stvar

  • Ta tehnologija koju si ti naveo gde svaki piksel ima svoj izvor svetla i ova tehnologija se ne mogu porediti. Ovi paneli se mogu proizvoditi koristeći postojeću opemu i proizvodne pogone za proizvodnju LCD panela po skoro istoj ceni kao i klasični IPS paneli.

 6. Dobra recenzija, zahvaljujući njoj vrlo blizu sam toga da si kupim taj model ili isti takav veličine 55″. Zato bih molio Darka da mi pomogne oko odabira veličine. Televizor ćemo gledati sa daljine 2,7 do 3 metra, imamo satelitsku sa dosta HD programa (HBO, Cinemax, Fox). Zanima me i da li bi 55″ model bio prevelik za ovu duljinu kada bi se gledao obični SD program (HTV,RTL, Nova).

 7. Znam da nije preveliki ukoliko se gleda HD program, a pogotovo nešto sa interneta u 4K formatu. Ali kada se gledaju domaći kanali u SD programu na ekranu 55″ sa duljine 2,7 m, ne znam da li je ipak malo preveliki. Našao sam i jednog i drugog na akciji, tako da mislim da su to OK cijene.
  http://www.elipso.hr/prilika/samsung-serija-ks7502-akcija-prosinac/
  http://www.emmezeta.hr/multimedija/televizori/led-lcd-i-plazma-tv/51545/ue49ks7502uxxh-curved-ultra-hd-led-tv/

 8. Znam da nije preveliki ukoliko se gleda HD program, a pogotovo nešto sa interneta u 4K formatu. Ali kada se gledaju domaći kanali u SD programu na ekranu 55″ sa duljine 2,7 m, ne znam da li je ipak malo preveliki. Našao sam i jednog i drugog na akciji, tako da mislim da su to OK cijene. UE49KS7502U za 8.600 kn s tim da se uz njega dobije tablet Samsung SM-T560, a UE55KS7502 za 8.800 kn uz njega se dobije garancija 5 godina.

 9. Zdravo jas sam iz makedonie imam pitanje kod kuce imam sony 50w805c za filmovi e mn jak i ima opcija da sekoj fill so go.gledas preku usb stik mozes gledati na full screen. Sada ja cu.da kupim samsung 55ks7000 dali na ovoj tv moze da.se gleda filmove na full screen kako so e kaj sony ?
  Koja e.raslika megu ks8000 i ks7000 ja volim gledati.filmove i igranje ps4 pro sto je bojle samsung ili sony

 10. Pozdrav svima, Darko odlicna recenzija. Hteo bih vas savet u vezi zakrivljenog ili ravnog TV-a, jer ne znam koji da kupim. Koji je po vama bolji?

 11. Puzdrav,imam zakrivljeni KS7502 slika se muti pri pokretima na ps4 igra pes 2018,ima li mogucnosti podesavanja da se to ne desava.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*