LCDRecenzijeTelevizori i monitori

Recenzija [3D TV LCD]: Toshiba 32TL963G (TL96x serija)

RUKOVANJE I KVALITETA IZRADE

 

toshiba-tl963g-packaging

32″ model Toshibe TL963 dolazi u kartonskom pakiranju uredno oslikanom s fotografijom televizora i ključnim specifikacijama otisnutim na slobodnom prostoru oko fotografije. Veličina u centimetrima i inčima je jasno istaknuta. Pakiranje se otvara s gornje strane, a unutar njega smo pronašli:

 • 1x Toshiba 32TL963 televizor 32″ velike dijagonale zamotan u neprozirnu vreću
 • 1x daljinski upravljač (koristi dvije AA baterije, u pakiranju)
 • 1x stalak
 • 1x vertikalni element
 • 1x “P clip” za pričvršćenje
 • vijci za montažu
 • 4x odstojnik za montažu na zid
 • tiskane upute na hrvatskom jeziku
 • tiskane upute na ostalim jezicima
 • promotivni materijal za ace irax Movies uslugu

toshiba-tl963g-content

Sadržaj je uredno zapakiran i na test stigao bez ikakvih oštećenja. Naponski kabel je trajno povezan na poleđinu televizora. Za potrebe testa smo dobili aktivne 3D naočale, Toshiba FPT-AG02G u zasebnoj ambalaži.

DIZAJN

toshiba-tl963g-front

Brzi info
Dizajn u jednoj ravnini Boja okvira Materijal okvira Zaslon
ne srebrna plastika mat

Toshiba TL963 je klasično oblikovan televizor srebrnog okvira imitacije brušenog aluminija, mat zaslona i staklenog stalka crne boje. Srebrni okvir debljine je cca 1.7 cm, uz nešto veću dimenziju duž donjeg dijela gdje se nalazi traka crne boje sa statusnim LE diodama i IR komunikacijom. Osim imena proizvođača na okviru se ne nalaze druge oznake.

toshiba-tl963g-detail

Pogled s bočne strane otkriva cca 5.5 cm veliku dubinu, najveću u donjem dijelu gdje su između ostalog smješteni i stereo zvučnici. Poleđina televizora je crne boje, tako da se jasno vidi prijelaz okvira s prednje strane i stražnje plastike, te također stepenica koja je prisutna između njihovih visina i čini nešto oštriji brid. Sama poleđina je grubo oblikovana skošenjima, bez blagih zakrivljenja kao kod konkurentnih modela, tako da izgleda grubo i zastarjelo.

toshiba-tl963g-side

Priključci su postavljeni u dvije ravnine od kojih je jedna prema stražnjem zidu što će otežati postavljenje na zid, odnosno televizor neće moći biti vrlo blizu zida postavljen zbog kabela.

toshiba-tl963g-connectors

Svi priključci su standardnih dimenzija i ne zahtijevaju adaptere za korištenje. Svi priključci se mogu vidjeti na slici dolje.

toshiba-tl963g-cables

IZBORNICI

toshiba-tl963g-main-menu

Već od prvog pogleda na izbornike tokom instalacije jasno je kako Toshiba prati logiku ostalih japanskih proizvođača koji u svoje televizore ugrađuju vizualno neatraktivna, no funkcionalna “pod pravim kutem” sučelja. Doista, osim glavnog izbornika koji jedini ima efekt prozirnosti i razne šarene ikone, ostatak sučelja je vrlo jednostavno oblikovan, sa sitnim fontom imena funkcija i sekcija, te bez dodatnih informacija o pojedinim opcijama ili ugrađenih uputa u digitalnom obliku. Sučelje je dostupno također i na hrvatskom jeziku što će olakšati korištenje onima koji se ne služe ostalim jezicima.

toshiba-tl963g-epg

Glavni izbornik nudi pet glavnih opcija koje se dalje granaju na dodatne podsekcije, a jedna od najzanimljivijih svakako jest Toshibina Smart TV platforma, imena Toshiba Places.

Toshiba Places Smart platforma

toshiba-tl963g-places

Toshiba Places platforma je podijeljena u sedam glavnim sekcija, a koje se prikazuju u središnjem dijelu ekrana naslovnice. Prvi po redu je Accounts and settings, segment u kojem se mogu kreirati i podešavati računi kojima se pristupa aplikacijama. Tvornički je podešen tzv. Obiteljski račun koji nudi standardna podešenja, a po potrebi se mogu kreirati novi, povezati sa socijalnim mrežama poput Facebooka i Twittera i na taj način dobiti podešen prikaz informacija.

toshiba-tl963g-accounts

Slijedeća sekcija su My favourite services, lista omiljenih aplikacija kojima se može brzo pristupiti. Idući segmenti su tematski podijeljeni na video i audio aplikacije, socijalne mreže, vijesti, te na kraju segment s igrama.

toshiba-tl963g-places-main

Video Place nudi pristup Viewster servisu s mogućnosti iznajmljivanja filmova, odnosno gledanja dugometražnih s reklamama potpuno besplatno, premda tijekom testiranja nam je javljana greška prilikom pokretanja istih. Tu su još YouTube i Dailymotion kao općeniti video servisi.

Music Place nudi pristup iConcerts i AUPEO! personaliziranom internet radio servisu. Potonji je vrlo interesantan jer omogućuje kreiranje liste pjesama na osnovu povratnih informacija korisnika o tome koje im se pjesme sviđaju, a koje ne, a moguće je također preskočiti pjesmu što nije moguće na uobičajenim radio postajama.

Social Place nudi pristup e-mail pošti, Facebooku, Twitteru, Flickru i Dailymotionu, te označenim video materijalima.

News Place sadrži tri servisa s vijestima: Euronews, France 24 i Meteonews s vijestima o vremenskim prilikama.

Game Place nudi samo Funspot aplikaciju, a unutar nje tek četiri igre: Rockswap, Chess, Sudoku i Dracula’s Coffin. Ukratko, nekoliko logičkih igara statično oblikovanih bez animacija i vizualno atraktivnih sadržaja.

toshiba-tl963g-toshiba-game

Performanse Toshiba Places platforme su tek osrednje, učitavanja u direktorije su prisutna, baš kao i pokretanje aplikacija. “Skakanje” s aplikacije na aplikaciju nije moguće, baš kao ni podešavanje dizajna po vlastitim željama.

Prethodna stranica 1 2 3 4 5 6 7 8Sljedeća stranica

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

35 komentara

 1. Izvrsna recenzija, sve pohvale. Uskoro kupujem tv i moj favorit je 42 vl963 zbog pasivnog 3d, ali na žalost vjerovatno ni on nema podršku za naše titlove.

  1. Hvala Ivica,
   Od sada pa nadalje ćemo testirati Toshiba televizore i provjeriti između ostalog i navedeni model. Vjerujem da će podršku riješiti, potruditi ću se da ta informacija dođe do timova što rade zakrpe.

 2. Odlicna recenzija kao, i obicno.
  Sto se podrske za titlove tice nema je ni philips barem serija 5, a sony nema podrsku ni zasta pa opet su ekstra tv-i.

 3. Sve varijante drug, imam ja kamion filmova u svim kombinacijama, ali nece nema sile, svi uredno rade na blu ray playeru (pa mi i nije neki problem ali eto reda radi) a na tv-u sve ima osim ova dva slova koje prikazije kao nekakve divlje simbole.
  Samo me cudi da nema mogucnost izbora zemlje ua subtitl, ili kodne strane to su vidim bolje rijesili na 6007 (jedino mu to i valja po svemu sudeci)
  Meni je ova toshiba bila u opticaju, ali 40″ verzija cak je od philipsa bila jeftinija oko 80e, ali na zalost posto mi kolega radi u toj prodavnici pustio me je da se malo igram, i ubijalo je pozadinsko svijetlo na njemu, ali bas ono previse morao sam ga spustiti na 30 da se da trpiti u polutami prodavnice, a vidim recenziju na Trust Review bas su mu to stavilli kao najvecu manu, inace tv izgleda lijepo razbija onu monotoniju crnih sjajnih okvirova to mi je kod philipsa bilo jedan od odlucujucih faktora za kupovinu.

 4. bok ljudi! dal mi možete dat upute kako snimati neki program na ovom telkaču? mislim, da li je to uopće moguće?
  stvar je u tome što ja stavim ‘snimanje’ i na ekranu mi se pojavi da snima (zapravo samo piše da provjerim tajmer – provjereno i dobro je) i na kraju odabranoh vremena mi piše da je snimanje završeno.. e sada, mene zanima kud je to spremljeno i kako da ja pogledam tu snimku, ustvari, dali je to uopće snimljeno?

 5. Mora biti spojen ili eksterni hdd, ili usb stik (sto veci to bolji) da bi uopste imao nasta da snima, a u uputama bi moralo biti objasnjeno kako se snima, i gleda snimak.

  1. spojila sam USB stik.. a u uputama apsolutno nigdje ne piše o tome (vjeruj prošla sam kroz njih uzduž i poprijeko), zato i pitam ovdje..

  1. Pozdrav Martina! Baš kako je Adi rekao, funkcija još nije podržana, potvrdili su nam to i iz predstavništva. Za neke zemlje je već dostupna, a biti će i kod nas nakon zakrpe.

   Funkcija bi odmah trebala biti aktivna na modelu TL968 i 938.

 6. Mozda, ali ja sa njim nisam impresioniran (ima mi ga kolega) realno spr ekran 50Hz. softwerki dignut na 100, lose boje bez obzira na postavke, jak clouding, itd. uglavnom bolje kupiti za manje para samsung es5500, ili malo vise es6100 koji su bolji od sony-a u svakom pogledu.

 7. Evo izasla je recenzija na HD Portalu, i sony kao sto sam vec rekao srednja zalost, cak i gore, zali boze para po svemu sudeci ovaj 40″ Toshiba je daleko bolji od njega.

 8. Prije svega pozdrav a sad pitanje! Primjetio sam na vašim stranicama ali i drugim tako da se zna, da su recenzije počele izostajati, ne sjećam se kad ste zadnju izdali osim ovog tv-a, kao što sam rekao to vrijedi i za druge. Ne znam da li je to do toga da vi i druge stranice želite ali ne možete jer vam distributeri ne daju a ni ne plaćaju neku crkavicu jer im je prodaja drastično pala u Hrvatskoj i okolini?! Želim reći da su trgovci prokleto bahato dizali cijena televitora u nebesa i još su tamoi dao Bog pa da još padne prodaja barem 10-15% pa bi onda uvidjeli da je kriza i da se ne može baš tako bahato zarađivati na narodu !

  1. Bok Ica, testova stalno ima samo sto smo sada malo stali s TV-ima da pokrijemo druga podrucja. Recenzije bi trebale opet krenuti, naruceni su novi modeli raznih klasa, sto cemo i najaviti.

 9. Solidan test, propušteno naglasiti da ima izvrstan DVB-S2 tjuner, sa vrlo bogatim Guide-om, za nemačke kanale.Apdejt od 3.IX omogućava PVR funkcije i timeshift, snima samo na FAT32 medije, reprodukuje i sa NTFS-a. Moguće i puštanje naših znakova, titlovi moraju biti u UTF-8 enkodingu, znači konvertovati u subtitle editoru ili Word-u.
  Spora i nepraktična pretraga satelitskih kanala, i katastofalne (ne)mogućnosti uređivanja liste. Podržava 4 ulaza na diseq switcer-u, ali, avaj ne možete dodati satelit koji nije u listi, a lista dostupnih satelita je osnovna….

 10. Zaboravih, da bi radio smart,DLNA, i PVR mora se za zemlju birati Nemačka,onda su sve opcije otključane.
  DVB-T2 prijem solidan, jedino srpski emiter još nije navežbao pravilno pakovanje u MUX, nikada ne valjaju field-ovi na svim kanalima u muxu.Kao da im i sam bitrate za isti kanal nije uvek isti, slika varira od vrlo dobre do jedva dovoljne…

 11. Imam više pitanje nego komentar, a to je kako da aktiviram odnosno registriram na facebook putem Toshiba placesa, pokušavao sam ali ne ide

 12. može li ovaj tv sa max tv modulom i njihovomkarticomšto su je pustili u prodaju cijena 1298 kn za godinu dana , otvarati njihove programe,naime u t-com centru ne znaju da li radi u ovom tv-u a povrata kupljenog nema. l.p. ante zuban.

  p.s.
  jeli što riješeno za HR titlove I LISTU KANALA

 13. Što se tice titlova na filmovima i naših znakova… riješio sam taj problem tako što sam nakuckao mali programcic koji na drag & drop konvertira titl koji je obicno u ANSI formatu i onda ovaj guta naše znakove u UTF-8 format, stvarno je nekoliko linija codea, ima i mogucnost batch konveritranja titlova (recimo imas 50 titlova na hrpi) :)
  ako netko želi source (C#.NET) neka se javi, meni i ovo dovoljno dobro radi :)

  evo exe datoteke
  http://www.4shared.com/file/eAiBNPhwba/ToshibaTitlovi.html?

   1. ja sam mulac godinu dana ČĆŽŠĐ -> CCZSD prebacivao i onda skontam da fajl mora biti UTF-8 a ne ANSI :) zato sam si nakuckao programcic (lijen sam bio u Notepad++ svaki put prepravljati file)

    Da ne kažem da su me u Toshibi samo krivo pogledali kad sam trazio bolji firmware :)

    :)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!