LCDRecenzijeTelevizori i monitori

Recenzija [3D TV LCD]: Toshiba 32TL963G (TL96x serija)

 KVALITETA SLIKE

toshiba-tl963g-cherry2000

Toshiba TL963 u 32″ varijanti je ponudila vrlo dobru kvalitetu slike u Hollywood predlošcima za SD i HD materijale, dobrog kontrasta i stabilnosti u prikazu detalja na svim razinama osvjetljenja. Nakon što smo sa zadnjih nekoliko televizora na testu uočavali greške u procesiranju signala, Toshibin model je kroz gotovo sve testove prošao sa sjajnim ocjenama, a uočene nesavršenosti nisu od presudnog značaja za kvalitetno uživanje u video materijalima. Testove prepoznavanja isprepletenih signala TL963 je prošao glatko i iako ne prepoznaje svaki egzotični tip, uz 2:2 i 2:3 je prepoznao još 5:5, 8:7 i 6:4 kadence koje se koriste kod animacija i anime sadržaja (ipak je ovo televizor japanskog proizvođača, op. a).

Kod testova rezolucije kod video materijala na Blu-rayu smo dobili izvrstan rezultat – uz “Native” format slike gdje se postiže 1:1 mapiranje piksela, TL963 je uspio prikazati najtanje linije horizontalno i vertikalno bez preklapanja ili drugih anomalija i takav je rezultat postignut i na HQV i na Spears and Munsil testnih diskovima. S druge strane, kod povezivanja na računalo smo pomnijim pogledom na slova na ekranu uočili kako ona nisu onako fina i oštra kakva bi trebala biti, bez obzira na predložak ili format slike. Provjerili smo parametar Sharpness, no isti je bio na neutralnoj vrijednosti “0”, a njegovim smanjivanjem dojam umjetno povećane oštrine se nije promijenio. Situacija nas je podsjetila na ovogodišnje Panasonic televizore, a kod kojih je ove godine prisutan blagi efekt povećanja oštrine fontova u prikazu, a koji su implementirali inženjeri koji su radili na ugrađenom web pretraživaču, što je previđeno od strane odjela koji se brine za kvalitetu slike. Iz tog razloga Panasonic televizori ove godine ispoljavaju efekt “djeteline” na specifičnom testu Spears and Munsil testnog diska, a koji je idealan za provjeru bilo kakvih umjetnih procesiranja slike. Navedeni test smo pokrenuli i na Toshibinom televizoru i iako efekt nije bio onako izražen kao kod Panasonica, samo lagana anomalija vertikalnog smjera je bila prisutna u slici. Ovo je dokaz kako unatoč tome što su procesiranja maksimalno smanjena u “Game” predlošku, ona ipak postoje i po našem mišljenju nisu potrebna jer pravilno mapirani pikseli na 32″ dijagonali daju i više nego solidnu oštrinu i jasnu čitljivost teksta.

toshiba-tl963g-filtering

Toshiba je jedini proizvođač koji u ponudi ima sva tri aktualna tipa 3D prikaza – aktivan i polarizacijski s 3D naočalama, kao i onaj najatraktivniji – bez 3D naočala. Nakon što smo proveli TL963 kroz naše testove i poznate video materijale, ostali smo vrlo pozitivno iznenađeni mirnoćom 3D slike, rezolucijom i izostankom dvostruke slike koja je čest pratioc aktivne 3D tehnologije. Bijele regije slike koje znaju titrati na pojedinim televizorima ovdje su bile vrlo mirne, što manje umara oči i čini gledanje 3D sadržaja kvalitetnijim. U dinamici je titranje bilo prisutno, no to su već ograničenja zbog samog broja sličica originalnog materijala tako da ovo ne uzimamo kao minus Toshibi TL963. Dvostruka slika je minimalno prisutna, tek ponegdje na podnaslovima i kontrastnim objektima, no daleko od onih vrijednosti koje smo znali viđati. Rezolucija je punih 1080 linija po oku i u to nema sumnje, Monoscope test nam je to vjerno pokazao u statici, odnosno oko 700 linija u dinamici.

toshiba-tl963g-crosstalk

2D-u-3D konverzija je također ponuđena u 3D izborniku i služi za “pretvaranje” klasičnih 2D materijala (TV program, DVD, Blu-ray) u trodimenzionalni prikaz kroz analizu objekata i pozicioniranje u prostoru u stvarnom vremenu. Do danas nismo vidjeli naročito uspješne konverzije, a nakon što smo vidjeli TL963 u akciji uvjerili smo se kako potraga još uvijek traje. Efekt trodimenzionalnosti se ponekad može dočarati, no većinu vremena je vrlo suptilan i ponekad smo se pitali gledamo li klasičnu 2D sliku ili umjetno stvoren 3D materijal. Jasno, najbolji 3D efekt se postiže gledanjem Full HD 3D originalnog materijala.

toshiba-tl963g-ghosting

Uz gore navedene prednosti 3D prikaza, negativna značajka TL963 modela, a koja se vidi i u 2D načinu jest stvaranje obrisa objekata koji su u pokretu, bez obzira je li interpolacija aktivna ili ne. Efekt se najbolje može vidjeti na kontrastnim prijelazima, a njegov intenzitet raste kako svjetlina pada. Characters test s engleskim i japanskim slovima na FPD Benchmark disku je pokazao koliko je efekt izražen, a to su potvrdili i razni video materijali. Iz navedenih razloga, oštrina slike unatoč korištenju Active Vision interpolacije nije na razini najbolji modela, no definitivno daje sliku koja je oštrija od klasičnih 50 Hz modela.

toshiba-tl963g-levels

Već smo u segmentu kalibracije spominjali nešto lošiji prikaz zelene boje, te isti ostaje problematičan za iskusno oko i kod filmskih sadržaja koje smo pogledali. Zbog toga što zelena boja ima veću svjetlinu i blagu zasićenost žute, u prikazu djeluje fluorescentno i bez finih prijelaza u nijansama. Cijan također ima lagano umjetan izgled, no njegovo odstupanje se mnogo manje uočava kod videa. Navedene anomalije su ujedno i jedine koje smo uočili u prikazu, ostale boje se pravilno prikazuju i čine dobro zasićenom i ugodnom za gledanje.

Nekoliko riječi i o Active Vision interpolacijskom algoritmu koji se brine za smanjenje zamućenja, odnosno interpolaciju pokreta. Algoritam je pravilno funkcionirao bez obzira jesmo li odabrali Standard opciju koja aktivira Deblur komponentu za smanjenje zamućenja ili Medium i High postavke koje uz Deblur aktiviraju i Dejudder interpolaciju pokreta za glađe pokrete. Ljubitelji filmova koji ne žele snimke pretvoriti u sapunice slobodno mogu ostaviti Standard postavku za sve materijale koje će gledati, a oni koji vole zaglađenje pokreta ne bi trebali imati previše prigovora na Medium postavku. Kod potonje je prikaz fluidan uz povremen pad glatkoće (ovisno o kompleksnosti scene), a tek se tu i tamo mogu uočiti anomalije u prikazu (artefakti). Anomalije su prilično suptilne na 32″ dijagonali što smo testirali, no mogli smo ih uočiti u uvodnoj sekvenci filma Batman: Vitez Tame.

toshiba-tl963g-uniformity

Već smo spomenuli kako je tvornički kontrast solidan i mnogo bolji od onih koje postižu modela s IPS matricama – Hollywood 1 predložak je podešen za gledanje u mraku i polumraku, dok je Hollywood 2 namijenjen za gledanje po danu. Tokom višednevnog korištenja navikli smo se mijenjati predloške ovisno o uvjetima u prostoriji, u čemu nam je pomogla Quick tipka na daljinskom upravljaču. Dok smo kod dnevnog gledanja bili zadovoljni kontrastom slike, po noći nam je loša uniformnost zaslona predstavljala probleme. Naime, na rubovima i na pojedinim dijelovima ekrana smo lako mogli uočiti zone veće svjetline, kako u 2D tako i u 3D režimu. Ono što smo dodatno uočili jest kako se uniformnost nije problematična samo na crnim podlogama – kod prikaza materijala preko cijelog ekrana uočili smo kako je uz rub slika za nijansu manje svjetline nego što je u ostalim dijelovima ekrana, u što smo se uvjerili puštajući jednobojne pozadine za koje smo sigurni da su potpuno iste svjetline u svim regijama ekrana. Efekt se može uočiti s optimalne udaljenosti gledanja i kao takav može utjecati na iskustvo gledanja videa.

toshiba-tl963g-sdtv

SD materijali su se pokazali jako dobrima kroz testne sekvence na DVD mediju, te smo iste performanse zatekli i kod TV programa i DVD filmova. Skaliranje je odlično odrađeno, oštrina i prikaz detalja također, a originalni šum prisutan u filmovima vjerno reproduciran. Telecine A kadenca je prošla glatko u testovima, dok je kod Telecine B povremeno titranje bilo prisutno – ništa čudno obzirom da navedena kadenca ne prolazi glatko na velikoj većini televizora. Sam prikaz u Hollywood predlošcima je bio solidan, uz već gore navedenu problematičnu reprodukciju zelene boje. Kod SD signala je slabo otklanjanje MPEG kompresijskih blokova pokazalo svoje nedostatke, pa je tako najizraženiji bio “efekt roja mušica” oko finih detalja u pokretu. Statični kadrovi su prikazivani bez nazubljenosti ili drugih anomalija.

KVALITETA ZVUKA

Prošlo je više od dvije godine kako smo testirali Toshibin LV733G LCD televizor, a koji smo upamtili po posebno lošoj kvaliteti zvuka iz ugrađenih zvučnika. Iako Toshiba nije otišla svjetlosnim godinama dalje na TL963 modelu, možemo reći da je zvuk dobre kvalitete za osnovne zadaće (gledanje TV programa, serija itd.), te da uz aktivnu opciju Voice Enhancement dijalog solidno reproducira. Na izbor se također nudi i Bass Boost opcija za pojačavanje niskih frekvencija, te smo nakon slušanja pri Low i High vrijednosti ipak ostali pri nižoj opciji jer daje bolje balansiran zvuk. Jasno, za pravo uživanje u filmovima i višekanalnom zvuku najbolje je povezati televizor s AV pojačalom ili soundbar sustavom.

Prethodna stranica 1 2 3 4 5 6 7 8Sljedeća stranica

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

35 komentara

 1. Izvrsna recenzija, sve pohvale. Uskoro kupujem tv i moj favorit je 42 vl963 zbog pasivnog 3d, ali na žalost vjerovatno ni on nema podršku za naše titlove.

  1. Hvala Ivica,
   Od sada pa nadalje ćemo testirati Toshiba televizore i provjeriti između ostalog i navedeni model. Vjerujem da će podršku riješiti, potruditi ću se da ta informacija dođe do timova što rade zakrpe.

 2. Odlicna recenzija kao, i obicno.
  Sto se podrske za titlove tice nema je ni philips barem serija 5, a sony nema podrsku ni zasta pa opet su ekstra tv-i.

 3. Sve varijante drug, imam ja kamion filmova u svim kombinacijama, ali nece nema sile, svi uredno rade na blu ray playeru (pa mi i nije neki problem ali eto reda radi) a na tv-u sve ima osim ova dva slova koje prikazije kao nekakve divlje simbole.
  Samo me cudi da nema mogucnost izbora zemlje ua subtitl, ili kodne strane to su vidim bolje rijesili na 6007 (jedino mu to i valja po svemu sudeci)
  Meni je ova toshiba bila u opticaju, ali 40″ verzija cak je od philipsa bila jeftinija oko 80e, ali na zalost posto mi kolega radi u toj prodavnici pustio me je da se malo igram, i ubijalo je pozadinsko svijetlo na njemu, ali bas ono previse morao sam ga spustiti na 30 da se da trpiti u polutami prodavnice, a vidim recenziju na Trust Review bas su mu to stavilli kao najvecu manu, inace tv izgleda lijepo razbija onu monotoniju crnih sjajnih okvirova to mi je kod philipsa bilo jedan od odlucujucih faktora za kupovinu.

 4. bok ljudi! dal mi možete dat upute kako snimati neki program na ovom telkaču? mislim, da li je to uopće moguće?
  stvar je u tome što ja stavim ‘snimanje’ i na ekranu mi se pojavi da snima (zapravo samo piše da provjerim tajmer – provjereno i dobro je) i na kraju odabranoh vremena mi piše da je snimanje završeno.. e sada, mene zanima kud je to spremljeno i kako da ja pogledam tu snimku, ustvari, dali je to uopće snimljeno?

 5. Mora biti spojen ili eksterni hdd, ili usb stik (sto veci to bolji) da bi uopste imao nasta da snima, a u uputama bi moralo biti objasnjeno kako se snima, i gleda snimak.

  1. spojila sam USB stik.. a u uputama apsolutno nigdje ne piše o tome (vjeruj prošla sam kroz njih uzduž i poprijeko), zato i pitam ovdje..

  1. Pozdrav Martina! Baš kako je Adi rekao, funkcija još nije podržana, potvrdili su nam to i iz predstavništva. Za neke zemlje je već dostupna, a biti će i kod nas nakon zakrpe.

   Funkcija bi odmah trebala biti aktivna na modelu TL968 i 938.

 6. Mozda, ali ja sa njim nisam impresioniran (ima mi ga kolega) realno spr ekran 50Hz. softwerki dignut na 100, lose boje bez obzira na postavke, jak clouding, itd. uglavnom bolje kupiti za manje para samsung es5500, ili malo vise es6100 koji su bolji od sony-a u svakom pogledu.

 7. Evo izasla je recenzija na HD Portalu, i sony kao sto sam vec rekao srednja zalost, cak i gore, zali boze para po svemu sudeci ovaj 40″ Toshiba je daleko bolji od njega.

 8. Prije svega pozdrav a sad pitanje! Primjetio sam na vašim stranicama ali i drugim tako da se zna, da su recenzije počele izostajati, ne sjećam se kad ste zadnju izdali osim ovog tv-a, kao što sam rekao to vrijedi i za druge. Ne znam da li je to do toga da vi i druge stranice želite ali ne možete jer vam distributeri ne daju a ni ne plaćaju neku crkavicu jer im je prodaja drastično pala u Hrvatskoj i okolini?! Želim reći da su trgovci prokleto bahato dizali cijena televitora u nebesa i još su tamoi dao Bog pa da još padne prodaja barem 10-15% pa bi onda uvidjeli da je kriza i da se ne može baš tako bahato zarađivati na narodu !

  1. Bok Ica, testova stalno ima samo sto smo sada malo stali s TV-ima da pokrijemo druga podrucja. Recenzije bi trebale opet krenuti, naruceni su novi modeli raznih klasa, sto cemo i najaviti.

 9. Solidan test, propušteno naglasiti da ima izvrstan DVB-S2 tjuner, sa vrlo bogatim Guide-om, za nemačke kanale.Apdejt od 3.IX omogućava PVR funkcije i timeshift, snima samo na FAT32 medije, reprodukuje i sa NTFS-a. Moguće i puštanje naših znakova, titlovi moraju biti u UTF-8 enkodingu, znači konvertovati u subtitle editoru ili Word-u.
  Spora i nepraktična pretraga satelitskih kanala, i katastofalne (ne)mogućnosti uređivanja liste. Podržava 4 ulaza na diseq switcer-u, ali, avaj ne možete dodati satelit koji nije u listi, a lista dostupnih satelita je osnovna….

 10. Zaboravih, da bi radio smart,DLNA, i PVR mora se za zemlju birati Nemačka,onda su sve opcije otključane.
  DVB-T2 prijem solidan, jedino srpski emiter još nije navežbao pravilno pakovanje u MUX, nikada ne valjaju field-ovi na svim kanalima u muxu.Kao da im i sam bitrate za isti kanal nije uvek isti, slika varira od vrlo dobre do jedva dovoljne…

 11. Imam više pitanje nego komentar, a to je kako da aktiviram odnosno registriram na facebook putem Toshiba placesa, pokušavao sam ali ne ide

 12. može li ovaj tv sa max tv modulom i njihovomkarticomšto su je pustili u prodaju cijena 1298 kn za godinu dana , otvarati njihove programe,naime u t-com centru ne znaju da li radi u ovom tv-u a povrata kupljenog nema. l.p. ante zuban.

  p.s.
  jeli što riješeno za HR titlove I LISTU KANALA

 13. Što se tice titlova na filmovima i naših znakova… riješio sam taj problem tako što sam nakuckao mali programcic koji na drag & drop konvertira titl koji je obicno u ANSI formatu i onda ovaj guta naše znakove u UTF-8 format, stvarno je nekoliko linija codea, ima i mogucnost batch konveritranja titlova (recimo imas 50 titlova na hrpi) :)
  ako netko želi source (C#.NET) neka se javi, meni i ovo dovoljno dobro radi :)

  evo exe datoteke
  http://www.4shared.com/file/eAiBNPhwba/ToshibaTitlovi.html?

   1. ja sam mulac godinu dana ČĆŽŠĐ -> CCZSD prebacivao i onda skontam da fajl mora biti UTF-8 a ne ANSI :) zato sam si nakuckao programcic (lijen sam bio u Notepad++ svaki put prepravljati file)

    Da ne kažem da su me u Toshibi samo krivo pogledali kad sam trazio bolji firmware :)

    :)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!