LCDRecenzijeTelevizori i monitori

Recenzija [3D TV LCD]: Toshiba 32TL963G (TL96x serija)

TVORNIČKE POSTAVKE SLIKE

spectracal-c6-hdtelevizija

Provjera karakteristika slike je izvršena putem SpectraCalovog Calman Professional softvera, X-Rite SpectraCal C6 kolorimetra i AVFoundry VideoForge generatora uzoraka.

Brzi info
Kontrola gamme
RGB balans Upravljanje bojama (CMS)
ne da (jedna točka) da

Toshiba 32TL963 nudi ukupno 7 predložaka u 2D i 3D režimu rada, a koji su kako slijedi:

 1. Dynamic
 2. Standard
 3. Hollywood 1
 4. Hollywood 2
 5. AutoView
 6. Game i
 7. PC

Između navedenih najviše u oči upadaju Hollywood 1 i Hollywood 2 predlošci, jedinstveni za Toshibu koja ih koristi umjesto Cinema/Movie predložaka kod ostalih proizvođača. Radi se o predlošcima koji su kreirani kako bi ponudili kvalitetu slike koja je vjerna originalnim video zapisima, a za razliku od LG-jevih Expert ili Panasonicovih Professional predložaka, Hollywood predlošci ne nude jednaku tvornički podešenu sliku već je onaj pod brojem jedan namijenjen za noćno, a onaj pod brojem dva za dnevno gledanje uz veću količinu ambijentalne svjetlosti.

Uz navedene tu je još i AutoView predložak koji intenzitet svjetlosti mijenja ovisno o uvjetima u prostoriji, zatim Standard i Dynamic predlošci koji se performansama ne razlikuju od istoimenih kod drugih televizora, te na kraju dolaze predlošci koji nisu dostupni na svim ulazima – Game i PC namijenjeni za igranje igara s najmanjim kašnjenjem signala, odnosno za najoštriji prikaz i mogućnost podešavanja razine crne boje kod spajanja na računalo.

Kvaliteta slike u tvorničkim predlošcima od velike je važnost jer velika većina korisnika nikada neće napraviti pravu kalibraciju putem specijalizirane opreme, tako da smo sve predloške provjerili putem naše pouzdane mjerne opreme. Kako smo i očekivali, karakteristike slike su bile najpreciznije u Hollywood predlošcima i to baš u svakom segmentu ako ih usporedimo primjerice sa Standard predloškom koji je tvornički prvi aktivan. Hollywood predlošci imaju mnogo zajedničkih točaka, od precizne temperature boja, grešaka u RGB balansu koje su ispod 3 (što je i cilj kalibracije) i raspona boja, a segment u kojem se razlikuju jest prosječna vrijednost gamme.

Hollywood 1 predložak ima prosječnu gammu 2.369 što je vrlo blizu vrijednost 2.4 koja se uzima za referentnu u studijskim uvjetima uz najveću razinu svjetline od 100 cd/m2. Navedeni predložak također postiže spomenutu svjetlinu (99.84 cd/m2 izmjereno), što pokazuje kako je Toshiba obratila pažnju na ITU-R preporuke i ostvarila ih u masovnoj proizvodnji TL96x seriji, što bez ikakvog susprezanja pohvaljujemo. Kvalitetne smjernice je Toshiba dobivala i od White Light Consultationsa, njemačke konzultantske tvrtke s čijim smo osnivačem, Marcelom Gonskom, imali priliku razgovarati na predstavljanju Toshiba ZL2 – prvog 4K 3D televizora bez 3D naočala na svijetu.

Hollywood 1 predložak namijenjen za uvjete slabijeg osvjetljenja postigao je i solidan kontrast u našim mjerenjima: 2648:1 uz crnu boju od 0.03 cd/m2, što je daleko bolji rezultat od televizora temeljenih na IPS matricama. Raspon boja je precizan, no Delta E 1994 prikaz grešaka ukazao nam je na problem sa zelenom bojom, a čija je vrijednost daleko iznad kritične granice vrijednosti 8 – izmjerena vrijednost je bila gotovo 22.  Takvo odstupanje može se vidjeti i kod stvarnih materijala u što su nas uvjerili dobro poznati izbornici i odabrane scene, a kod kojih je zelena boja imala nijansu veću svjetlinu no što je zapisano u originalnom video materijalu.

Hollywood 2 predložak koji daje svjetliju sliku isto je tako imao zelenu van tolerancije, uz vrijednost gamme  2.26 u prosjeku. Navedena vrijednost gamme bliža je vrijednosti 2.2 koju nastojimo dobiti nakon kalibracije i koju smatramo optimalnom za uvjete kućnog kina. Ostali parametri slike su precizni tako da bez brige možete od trenutka kupovine gledati filmove u Hollywood predlošcima bez straha da informacije ne vidite onakve kako ih je redatelj zamislio. Jasno, greška u prikazu zelene boje ostaje prisutna i za najbolji rezultat potrebna je kalibracijska oprema kojom bi se RGB balans dodatno popravio (pojačala crvena i malo smanjila zelena boja), te ispravila preizražena zelena boja.

Toshiba posjeduje opciju dinamičnog podešavanja intenziteta pozadinskog osvjetljenja, što je primitivniji oblik lokalnog zatamnjenja s mnogo lošijim rezultatom u praksi. To smo provjerili i dokazali na ANSI uzorku gdje je 50% zaslona bijele, a 50% crne boje. Mjereći pravokutnik u sredini ekrana, utvrdili smo kako crna i bijela boja ostaju konstantne bez obzira je li opcija zatamnjenja ugašena, odnosno upaljena na Low ili High vrijednosti.

toshiba-tl963g-hollywood2d

Toshiba 32TL963 je 3D televizor koji nudi iste predloške za 2D i 3D način rada, no isti su odvojeni tako da je moguće neovisno podešavati isti predložak za 2D i 3D. Mjerenja smo proveli s mjernim instrumentom postavljenim iza Toshibinih 3D naočala kako bismo dobili precizniju informaciju o slici koja će biti vidljiva kroz naočale. Dobiveni rezultat je ponovno bio upravo onakav kakav smo i očekivali – najprecizniji su Hollywood 1 i 2 predlošci, no njihove karakteristike nisu tako precizne kao u 2D režimu. Greške u RGB balansu su veće, no i dalje ispod kritične vrijednost 8, temperatura slike je precizna, a gamma je nešto niža no i dalje precizna. Za razliku od 2D režima gdje je zelena boja bila u velikom otklonu, ovdje to nije slučaj i zelena i crvena su jedine dvije boje koje su iznad kritične vrijednosti 8, no ispod vrijednost 14 za Hollywood 1 predložak.

toshiba-tl963g-hollywood3d

Na kraju, putem dostupnih kontrola moguće je dodatno poboljšati karakteristike slike – dostupne su kontrole intenziteta pozadinsko osvjetljenja, razine crne i bijele boje, RGB balans u jednoj točci (kao i Philips televizori), te kompletan CMS sustav za precizno podešavanje boja. Zasebna gamma kontrola nije dostupna.

Više detalja se nalazi u tablici niže.

Napomena: ANSI mjerenje označava vrijednost crne boje kada je 50% ekrana potpuno crne, a 50% maksimalno bijele boje i pokazuje performanse koje korisnik može očekivati kod većine video materijala.

Mjerni izvještaj
Tvornički Hollywood 1 2D
Tvornički Hollywood 1 3D
Vrijednost crne boje (On/Off) [cd/m2]
0.0377 (0.0376 ANSI) 0.0336
Izmjerena svjetlina [cd/m2]
99.84 (99.38 ANSI) 30.00
Izmjereni kontrast
2648:1 (2643:1 ANSI) 893:1 ANSI
Vrijednost gamme (cilj: 2.2, ITU-R standard 2.4)
2.37 2.28

 

Prethodna stranica 1 2 3 4 5 6 7 8Sljedeća stranica

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

35 komentara

 1. Izvrsna recenzija, sve pohvale. Uskoro kupujem tv i moj favorit je 42 vl963 zbog pasivnog 3d, ali na žalost vjerovatno ni on nema podršku za naše titlove.

  1. Hvala Ivica,
   Od sada pa nadalje ćemo testirati Toshiba televizore i provjeriti između ostalog i navedeni model. Vjerujem da će podršku riješiti, potruditi ću se da ta informacija dođe do timova što rade zakrpe.

 2. Odlicna recenzija kao, i obicno.
  Sto se podrske za titlove tice nema je ni philips barem serija 5, a sony nema podrsku ni zasta pa opet su ekstra tv-i.

 3. Sve varijante drug, imam ja kamion filmova u svim kombinacijama, ali nece nema sile, svi uredno rade na blu ray playeru (pa mi i nije neki problem ali eto reda radi) a na tv-u sve ima osim ova dva slova koje prikazije kao nekakve divlje simbole.
  Samo me cudi da nema mogucnost izbora zemlje ua subtitl, ili kodne strane to su vidim bolje rijesili na 6007 (jedino mu to i valja po svemu sudeci)
  Meni je ova toshiba bila u opticaju, ali 40″ verzija cak je od philipsa bila jeftinija oko 80e, ali na zalost posto mi kolega radi u toj prodavnici pustio me je da se malo igram, i ubijalo je pozadinsko svijetlo na njemu, ali bas ono previse morao sam ga spustiti na 30 da se da trpiti u polutami prodavnice, a vidim recenziju na Trust Review bas su mu to stavilli kao najvecu manu, inace tv izgleda lijepo razbija onu monotoniju crnih sjajnih okvirova to mi je kod philipsa bilo jedan od odlucujucih faktora za kupovinu.

 4. bok ljudi! dal mi možete dat upute kako snimati neki program na ovom telkaču? mislim, da li je to uopće moguće?
  stvar je u tome što ja stavim ‘snimanje’ i na ekranu mi se pojavi da snima (zapravo samo piše da provjerim tajmer – provjereno i dobro je) i na kraju odabranoh vremena mi piše da je snimanje završeno.. e sada, mene zanima kud je to spremljeno i kako da ja pogledam tu snimku, ustvari, dali je to uopće snimljeno?

 5. Mora biti spojen ili eksterni hdd, ili usb stik (sto veci to bolji) da bi uopste imao nasta da snima, a u uputama bi moralo biti objasnjeno kako se snima, i gleda snimak.

  1. spojila sam USB stik.. a u uputama apsolutno nigdje ne piše o tome (vjeruj prošla sam kroz njih uzduž i poprijeko), zato i pitam ovdje..

  1. Pozdrav Martina! Baš kako je Adi rekao, funkcija još nije podržana, potvrdili su nam to i iz predstavništva. Za neke zemlje je već dostupna, a biti će i kod nas nakon zakrpe.

   Funkcija bi odmah trebala biti aktivna na modelu TL968 i 938.

 6. Mozda, ali ja sa njim nisam impresioniran (ima mi ga kolega) realno spr ekran 50Hz. softwerki dignut na 100, lose boje bez obzira na postavke, jak clouding, itd. uglavnom bolje kupiti za manje para samsung es5500, ili malo vise es6100 koji su bolji od sony-a u svakom pogledu.

 7. Evo izasla je recenzija na HD Portalu, i sony kao sto sam vec rekao srednja zalost, cak i gore, zali boze para po svemu sudeci ovaj 40″ Toshiba je daleko bolji od njega.

 8. Prije svega pozdrav a sad pitanje! Primjetio sam na vašim stranicama ali i drugim tako da se zna, da su recenzije počele izostajati, ne sjećam se kad ste zadnju izdali osim ovog tv-a, kao što sam rekao to vrijedi i za druge. Ne znam da li je to do toga da vi i druge stranice želite ali ne možete jer vam distributeri ne daju a ni ne plaćaju neku crkavicu jer im je prodaja drastično pala u Hrvatskoj i okolini?! Želim reći da su trgovci prokleto bahato dizali cijena televitora u nebesa i još su tamoi dao Bog pa da još padne prodaja barem 10-15% pa bi onda uvidjeli da je kriza i da se ne može baš tako bahato zarađivati na narodu !

  1. Bok Ica, testova stalno ima samo sto smo sada malo stali s TV-ima da pokrijemo druga podrucja. Recenzije bi trebale opet krenuti, naruceni su novi modeli raznih klasa, sto cemo i najaviti.

 9. Solidan test, propušteno naglasiti da ima izvrstan DVB-S2 tjuner, sa vrlo bogatim Guide-om, za nemačke kanale.Apdejt od 3.IX omogućava PVR funkcije i timeshift, snima samo na FAT32 medije, reprodukuje i sa NTFS-a. Moguće i puštanje naših znakova, titlovi moraju biti u UTF-8 enkodingu, znači konvertovati u subtitle editoru ili Word-u.
  Spora i nepraktična pretraga satelitskih kanala, i katastofalne (ne)mogućnosti uređivanja liste. Podržava 4 ulaza na diseq switcer-u, ali, avaj ne možete dodati satelit koji nije u listi, a lista dostupnih satelita je osnovna….

 10. Zaboravih, da bi radio smart,DLNA, i PVR mora se za zemlju birati Nemačka,onda su sve opcije otključane.
  DVB-T2 prijem solidan, jedino srpski emiter još nije navežbao pravilno pakovanje u MUX, nikada ne valjaju field-ovi na svim kanalima u muxu.Kao da im i sam bitrate za isti kanal nije uvek isti, slika varira od vrlo dobre do jedva dovoljne…

 11. Imam više pitanje nego komentar, a to je kako da aktiviram odnosno registriram na facebook putem Toshiba placesa, pokušavao sam ali ne ide

 12. može li ovaj tv sa max tv modulom i njihovomkarticomšto su je pustili u prodaju cijena 1298 kn za godinu dana , otvarati njihove programe,naime u t-com centru ne znaju da li radi u ovom tv-u a povrata kupljenog nema. l.p. ante zuban.

  p.s.
  jeli što riješeno za HR titlove I LISTU KANALA

 13. Što se tice titlova na filmovima i naših znakova… riješio sam taj problem tako što sam nakuckao mali programcic koji na drag & drop konvertira titl koji je obicno u ANSI formatu i onda ovaj guta naše znakove u UTF-8 format, stvarno je nekoliko linija codea, ima i mogucnost batch konveritranja titlova (recimo imas 50 titlova na hrpi) :)
  ako netko želi source (C#.NET) neka se javi, meni i ovo dovoljno dobro radi :)

  evo exe datoteke
  http://www.4shared.com/file/eAiBNPhwba/ToshibaTitlovi.html?

   1. ja sam mulac godinu dana ČĆŽŠĐ -> CCZSD prebacivao i onda skontam da fajl mora biti UTF-8 a ne ANSI :) zato sam si nakuckao programcic (lijen sam bio u Notepad++ svaki put prepravljati file)

    Da ne kažem da su me u Toshibi samo krivo pogledali kad sam trazio bolji firmware :)

    :)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Također pogledajte
Close
Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!