Home » Recenzije » Televizori i monitori » LCD » Samsung UE55H8000 (H8000) Full HD zakrivljeni LCD televizor – recenzija

Samsung UE55H8000 (H8000) Full HD zakrivljeni LCD televizor – recenzija

SamsungH8000_header

Donosimo test Samsungovog najboljeg Full HD LCD televizora za 2014. godinu, direktnog nasljednika F8000 modela koji je bio jedan od najboljih LCD televizora prošle godine. Novi model donosi novi dizajn sa zakrivljenim ekranom, novu verziju Smart TV platforme,  brži četverojezgreni procesor, podršku za H.265 sustav kodiranja i novi daljinski upravljač za jednostavnije korištenje. Što nam donosi zakrivljeni ekran u domeni Full HD televizora, provjerili smo zajedno s ostalim testovima u nastavku.

Donosimo test Samsungovog najboljeg Full HD LCD televizora za 2014. godinu, direktnog nasljednika F8000 modela koji je bio jedan od najboljih LCD televizora prošle godine. Novi model donosi novi dizajn sa zakrivljenim ekranom, novu verziju Smart TV platforme,  brži četverojezgreni procesor, podršku za H.265 sustav kodiranja i novi daljinski upravljač za jednostavnije korištenje. Što nam donosi zakrivljeni ekran u domeni Full HD televizora, provjerili smo zajedno s ostalim testovima u nastavku. Specifikacije (specifications)   Specifikacije Proizvođač Samsung Electronics Model UE55H8000 Tehnologija prikaza LCD s bočno postavljeni LED osvjetljenjem, zakrivljen ekran Veličina ekrana 55 inča / 139 cm Energetska klasa…

Review Overview

Kvaliteta izrade
Izbornici i rukovanje
Mogućnosti
Kvaliteta slike - kontrast
Kvaliteta slike - oštrina u dinamici
Kvaliteta slike - ukupno
Kvaliteta zvuka

Gold Class - topla preporuka

Summary : Samsung je i ove godine napravio dobar posao sa serijom 8, kombinirajući zadnje trendove zakrivljenih ekrana s Full HD rezolucijom, provjereno dobrim procesiranjem slike i tehnologijama koje poboljšavaju iskustvo gledanja filmova, serija i drugih sadržaja. Iako zakrivljeni ekran ne donosi bolje iskustvo uranjanja u sadržaj kako proizvođač obećava, činjenica je da takva geometrija ekrana ima svoje prednosti i da ih treba uzeti u obzir prilikom odabira. Funkcioniranje televizora je izvrsno - od pokretanja u svega 2 sekunde, glatke navigacije kroz izbornike putem novog Smart Remote daljinskog upravljača, glasovnih naredbi, te pravog multitaskinga s istovremenim praćenjem više sadržaja - Samsung je osigurao da televizor služi korisniku, a ne obrnuto. Za one koji žele odličan sve-u-jedan Full HD televizor H8000 će biti jako dobar izbor, no ako vam budžet ne pokriva ovaj model i ne inzistirate na zakrivljenom ekranu, vrlo slične performanse ćete dobiti i s modelima nižih serija, primjerice ranije testiranim modelom 55H6500.

Specifikacije (specifications)

 SamsungH8000_specs

Specifikacije
Proizvođač Samsung Electronics
Model UE55H8000
Tehnologija prikaza LCD s bočno postavljeni LED osvjetljenjem, zakrivljen ekran
Veličina ekrana 55 inča / 139 cm
Energetska klasa A+ (108 kWh/godišnje)
3D Ready/3DTV 3DTV (3D naočale u pakovanju)
Aktivni / polarizirajući 3D prikaz
aktivni 3D prikaz
Osvježavanje zaslona (indeks oštrine slike) 1200 Clear Motion Rate
Lokalno zatamnjenje ne, samo globalno zatamnjenje
Rezolucija Full HD, 1920×1080
Broj HDMI priključaka 4
Optički/koaksijalni audio izlaz Da/Ne
USB priključak Da (x3)
Ethernet/mrežni priključak Da
Wi-Fi Da
PCMCIA/Common Interface utor Da
Utor za memorijske kartice Ne
DVB-T/DVB-C/DVB-S Da/Da/Da (dvostruki prijamnici)
DVB-T2 / DVB-S2 Da/Da
MPEG-2/MPEG-4 AVC h.264 Da/Da
Zemlja porijekla: Slovačka

Poveznice:

Službena stranica >>

HDDB baza televizora >>

VIDEO: Raspakiravanje i instalacije (unboxing)

Dizajn

SamsungH8000_front

Brzi info
Dizajn u jednoj ravnini Boja okvira Materijal okvira Zaslon Rotacija stalka
ne crna/srebrna plastika/metal sjajan s filerom da

H8000 ima zakrivljeni ekran i u istom stilu napravljeno postolje od dvije konkavne linije koje su povezane s televizorom u dijelu gdje se dodiruju. Televizor je izrađen u crnom i srebrnom tonu, tankog crnog okvira i srebrnog obruba. Prednja zakrivljena linija postolja je srebrne boje, dok je ona na stražnjoj strani manje atraktivna, crne boje.

U odnosu na HU8500 model, premium izgled postolja ovdje je izostao, a isto vrijedi i za poleđinu koja je izrađena iz obične plastike bez glatke završne obrade. Isto vrijedi i za spoj postolja i televizora, a koji nas više podsjeća na onaj na modelima srednje klase, a ne na ostale premium modele (primjerice prošlogodišnji F8000). Osim vizualnog, poveznica sa slabijim modelima vrijedi i što se stabilnosti postolja tiče – televizor se je puno jače klimao kada bismo ga lagano gurnuli pri vrhu u odnosu na gore spomenuti HU8500 ili F8000.

Priključci su uredno poredani u dvije orijentacije, uz utore za CI kartice i Evolution kit smještene s pogledom prema natrag. Ponovno su svi HDMI priključci smješteni s pogledom sa strane što može dodatno opteretiti iste ako se na njih povežu masivniji HDMI kabeli. Sva tri USB priključka su smještena na vrhu okomite linije i dok to ne smeta pri povezivanju USB kamere ili malih USB memorija, povezivanje tvrdih diskova je problematično zato što su kabeli za iste relativno kratki i njihova kućišta vise u zraku ako se ne izvede neko postolje. Zgodno bi bilo da je napravljen neki nosač baš za tvrde diskove na poleđini.

SamsungH8000_thickness

Najveća dubina: oko 9 cm

SamsungH8000_connectors

Priključci u dvije orijentacije

SamsungH8000_stand

Postolje

SamsungH8000_back

Plastična poleđina

U cjelini, dobro opremljen televizor od čije smo kvalitete izrade ipak očekivali više.

Daljinski upravljač (Remote Control)

SamsungH8000_remote

Brzi info
Boja Materijal Komunikacija Pozadinsko osvjetljenje Dodatno
1. Smart Remote srebrna/crna plastika IR ne ugrađen žiroskop i mikrofon
2. Klasičan daljinski upravljač crna plastika IR ne  /

Uz H8000 se, baš kao i uz daleko skuplji HU8500 model, isporučuju dva daljinska upravljača – jedan sa standardnim rasporedom tipaka, navigacijskim strelicama i uobičajenim funkcijama i drugi u vidu Smart Remote daljinskog upravljača zadnje generacije. Samsung je implementirao posebnu površinu osjetljivu na dodir u sredini upravljača, a po kojom korisnik ne klizi prstom već samo držanjem prsta aktivira pokazivač na ekranu s kojim se lako može kretati po izbornicima, aplikacijama i raznim funkcijama televizora. Preciznost je izvrsna i na razini je LG-jevog Magic Motion daljinskog upravljača, te je bolja u odnosu na, primjerice, Philipsova rješenja. Osim aktiviranja pokazivača, osjetljiva površina se može pritisnuti čime se aktivira “OK” funkcija za potvrdu.

Pogledajte demonstraciju novog Samsungovog daljinskog upravljača na našem YouTube kanalu >>

SamsungH8000_remote2

Na upravljaču se još nalazi više funkcija nego što je to bio slučaj na prošlogodišnjem modelu, pa su tako tu sada dostupne i tipke za upravljanje reprodukcijom (play, pause, natrag, naprijed), pretragu sadržaja i Football način, uz one standardne za reguliranje glasnoće, promjenu kanala, pozivanje Smart Hub platforme, izbor ulaza i glasovno upravljanje.

Prigovaramo izostanku bilo kakvog pozadinskog osvjetljenja koje bi olakšalo snalaženje u zamračenom ambijentu, no u cjelini smatramo da je Samsung odradio jako dobar posao i da je uspio nadmašiti LG-jev Magic remote. Upravljačem je vrlo jednostavno kretati se po izbornicima, pretraživati internet i koristiti aplikacije.

Osim putem daljinskih upravljača, televizorom je moguće upravljati i preko pametnog telefona, tableta i glasom putem mikrofona ugrađenog u Smart remote upravljač. Ukratko, uobičajena lista osumnjičenih za moderan televizor visoke klase.

Izbornici i Smart TV platforma (Menus and Smart TV platform)

SamsungH8000_smart-tv

Brzi info
Vodič za instalaciju Sučelje na hrvatskom jeziku Smart TV naslovnica Internet pretraživač
da da da da

Sve navedeno za sučelje HU8500 modela vrijedi i ovdje – brzo je, pregledno, pogodno za kalibraciju i bogato opcijama. Oštrina bridova i fontova je podjednaka kao i na HU8500 modelu s obzirom da se na Ultra HD modelima i dalje prikazuje proizvođačevo Full HD sučelje (za razliku od primjerice Panasonicovih Ultra HD televizora).

HomeScreen izbornik je novost ove godine, a služi za prikaz najčešće gledanih TV programa i aplikacija. Prikazuje se duž donjeg dijela ekrana tako da se njegovim pozivanjem bitno ne ometa gledanje, a možemo ga shvatiti kao “diskretan” odgovor na LG-jev webOS. Smart TV naslovnica je sada bogatija aplikacijama odmah po prvom paljenju, a broji sve one poznate i često tražene video servise, socijalne mreže, kao i pristup različitim kategorijama u kojima će svatko pronaći nešto za sebe. 

Pitanje koje si mnogi postavljaju tiče se multitaskinga na modernim televizorima, opremljenim brzim četverojezgrenim procesorima i velikom količinom radne memorije. Zgodno je brzo otvarati različite izbornike i gledati veliki broj aplikacija na njima, no jesmo li i dalje ograničeni na jednu aplikaciju istovremeno?

SamsungH8000_multiview

U slučaju H8000 modela, Multi-Link Screen je rješenje – dostupan u vidu tipke na Smart Remote daljinskom upravljaču ili putem virtualnog upravljača na zaslonu, ovaj dodatak će vam omogućiti istovremeno praćenje više različitih sadržaja na ekranu po principu prepolavljanja zaslona na dvije cjeline. Tako na jednoj polovici možete gledati televiziju, a na drugoj biti na YouTubeu, surfati internetom ili biti u nekoj od aplikacija. Zgodno rješenje koje u praksi dobro funkcionira i često smo ga koristili. Zgodno je i što primjerice možete potpuno isključiti zvuk TV programa ili trenutnog HDMI ulaza i pogledati video zapis na YouTubeu ili u trenu povećati jednu polovicu preko cijelog ekrana. Sve u svemu, zgodno rješenje.

Multimedijalna podrška

SamsungH8000_media

Brzi info
USB reprodukcija
DLNA DTS/Dolby Digital podrška
HEVC podrška Dijakritički znakovi (č, ć, š, ž…) u titlovima
da (audio, video, foto) da da da da

H8000 nastavlja tradiciju odlične multimedijalne podrške putem USB-a i lokalne mreže. Televizor posjeduje tri USB priključka od kojih je jedan u verziji 3.0. Tijekom testa smo pogledali nekoliko filmova u MKV formatu i uživali u visokoj kvaliteti i pravilno reprodukciji od početka do kraja, s ili bez podnaslova koji mogu biti integrirani unutar MKV spremnika ili biti u zasebnoj datoteci.

Titlovi se pravilno prikazuju i s dijakritičkim znakovima, te je moguće odabrati između tri veličine od koje već onu srednju smatramo dovoljno velikom za dobru čitljivost i s veće udaljenosti. Nažalost, još uvijek nije moguće aktivirati podnaslove u zasebnim datotekama ako iste ne nose isto ime kao i film, zbog čega je i dalje praktičnije koristiti vanjski media player poput Mede8era ili Raspberry Pija.

HEVC (H265) sustav je također podržan, te smo uspjeli pokrenuti testnu .ts datoteku u Full HD rezoluciji. Datoteke s ekstenzijom .265 nisu funkcionirale.

DivX, XVID i ostali popularni formati su pravilno funkcionirali, zajedno s DTS podrškom i mogućnosti slanja višekanalnog zvuka preko HDMI ARC odnosno Toslink digitalne optičke veze.

DLNA mogućnosti smo isprobali koristeći XBMC instaliran na računalo i H8000 ga je odmah prepoznao i prikazivao podijeljene direktorije. Prikaz direktorija je u dva reda na ekranu i u tom segmentu nam se više svidio Sonyjev ovogodišnji W705 model, a koji povlači dodatne informacije iz XBMC-a i prikazuje direktorije s pripadajućom slikom. Titlove je moguće pozvati no samo ako se nalaze unutar MKV spremnika.

Od slikovnih datoteka televizor je reproducirao JPEG i PNG formate, a od audio mp3, FLAC, OGG, APE i WAVE.

Sve u svemu, odličan rezultat s podrškom za novi HEVC format zaokružuje odličnu multimedijalnu podršku H8000 televizora.

About Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

17 komentara

 1. Meni licno su ovi zakrivljeni tv-i najveca glupost na svijetu, ako svi tezima, a tezimo sigurno da nam tv bude tanak poput slike na zidu ovi mi ispada kao da sam stavio na zid stari crt televizor pola sobe zauzme, licno vise volim lijepe tanke televizore koji se utope na zid pa iams osjecaj kino platba, ili sl. a ovo mi nikako nelezi pa me ubij…

  • ne kuzim tu opsjednutost debljinom TVa. Kaj ima ljudi koji ih gledaju iskljucivo bocno?
   A zakrivljeni TV…….. radije to nego 4K trenutno iako ne vidim neku korist od toga. Mozda na ekranima preko 100″ bi imalo vise smisla. Ovako mi i dalje samo marketing.

   • Nije opjsednutost, ali sto nismo ostali onda na crt tehnologiji , nego svi hoce tanak tv, a ovaj zakrivljeni mi je glupost nad glupostima, pa uvijek bih prije 4k nego njega..

 2. Auuu, ljudi, pa ovo je definitivno najbolja Darkova recenzija ikada, ako znate na sta mislim :) Posle ovakve recenzije uopšte ne razmišljam o DSE, probijanju svjetla, banding-u itd. mogo bih gledati i CRT :) Samo napred Darko hoćemo još ovakvih recenzija :)

  • Hahaha, hvala Saša na komentaru, baš me je razveselio :). Želio sam napraviti nešto novo i drugačije u zadnjoj recenziji ove sezone – da ne bude monotona jer od svih tih silnih podataka čovjek zaboravi koji je smisao televizora – da uživa i vidi nešto novo. Već u 9. mjesecu nastavljam dalje i svakako ću nastojati zadržati ovakav format :).

 3. Recenzija je odlicna kao, i svaka do sada tu nema sta da se prigovara…

 4. Bilo bi dobro kada bi recenzirali od Philips novu seriju 8. To je jedino dobro i vrhunsko od Philipsa. Ali ne 4K, već full hd. Taj 4K mislim da se ne isplati, jer i full hd vrhunski, isto nudi sve što većini treba.

 5. Nije baš pitanje vezano za ovaj TV ali:

  Imam TV Samsung F7000 iz 2013.g.

  Budući u moj model imam mogučnost ugradnje Samsung Evolution Kit SEK-2000 ima li kakve koristi od kupovine istoga ???

  Ima li tko kakvo iskustvo ???

 6. Bok Darko imas mozda uplanu testirat Samsung UE55HU7500. Hvala

 7. Dvoumim se izmedu H8000 I HU7500, koji uzet? Dijagonala mislim da bi bila 48 inch zbog prostora u regalu i udaljenosti.. a mozda i 55 uzmem, molim za brzu pomoc, hvala :)

 8. bok,
  planiram kupiti ovaj tv, jel ga netko kupio, kakvi su dojmovi?!

  • Imam jedno pitanje u vezi ovog TV-a (SAMSUNG UE8000ST) Imam ga doma od kako je izašao u prodaju i bio sam siguran da u njega se može staviti CI+ kartica EVO TV…i sad došla kartica i ne odgovara utor
   Dali mi možete reći postoji li nekakakv adapter i gdje ga nabaliti?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*