Audio-video uređajiNajave testovaVijesti

Preview: LG M2482 osobni TV – spoj monitora i televizora

LG_M2482_header

LG je nedavno predstavio liniju “osobnih televizora” koji kombiniraju sve funkcije koje susrećemo na modernim televizorima zajedno s funkcijom monitora. LG-jev M2482 pripadnik je M82 serije koja ne nudi Cinema 3D podršku, već se radi o klasičnom Full HD LCD zaslonu s bočno postavljenim LED pozadinskim osvjetljenjem i svim potrebnim priključcima za povezivanje raznih izvora signala. M2482 također posjeduje i ugrađene zvučnike s pogledom prema podlozi, a u pakiranju dolazi daljinski upravljač istog dizajna kao i kod aktualnih LG-jevih televizora. Cijenom od oko 1.800,00 kn ovaj hibrid televizora i monitora mogao bi biti idealni sekundardni TV u kućanstvu, a ujedno i dostojna zamjena za klasičan monitor, no kakve su stvarne performanse i je li LG štedio na bitnim stavkama, provjeriti ćemo u recenziji. U nastavku se nalazi galerija fotografija i dodatne informacije.

Pripadnik M82 serije na prvi pogled djeluje poput klasičnog monitora, crnog okvira i mat zaslona dijagonale 24″, no pogled na poleđinu i prošireni donji dio otkriva kako se radi o uređaju koji funkcionira kao i TV prijamnik. Za početak, tu je antenski ulaz za prijam analognog i digitalnog kabelskog ili zemaljskog signala, dva HDMI ulaza za povezivanje računala i linijskih komponenata, analogni ulazi za sliku i zvuk, te USB utor za povezivanje USB memorija s multimedijom čiju reprodukciju M2482 podržava bez potrebe za dodatnim komponentama.

LG_M2482_packaging

U pakiranju LG isporučuje samo analogni kabel za povezivanje na računalo, tako da je digitalno povezivanje moguće samo uz dodatnu investiciju ili korištenje vlastitog kabela.

LG_M2482_content

Monitor se isporučuje uredno zapakiran između profila od stiropora, a obzirom da posjeduje veći broj sjajnih površina, sve su one dodatno zaštićene prozirnim folijama. Isto vrijedi i za daljinski upravljač, a koji za svoj rad koristi dvija AAA baterije, također priložene u pakiranju.

Instalacija stalka je jednostavna, no donekle obrnuta od onih koje susrećemo kod televizora – vertikalni element cilindričnog oblika je najprije potrebno pričvrstiti na tijelo televizora putem dva priložena vijka, a zatim cijeli komplet pričvrstiti na stalak. Obzirom na male dimenzije televizora/monitora i malu masu, proces nije težak i brzo se može završiti.

LG_M2482_stand

Svi priključci na poleđini su klasičnih dimenzija tako da nismo imali problema s priključenjem antene, SCART-a, HDMI-ja i napajanja. Kada smo kod napajanja, ono je kao kod većine monitora tako oblikovano da se adapter nalazi na kabelu, a ne u samom monitoru.

LG_M2482_connectors

Paljenjem televizora dočekalo nas je isto sučelje koje smo sretali na LG-jevim televizorima prošle godine – proizvođač nije implementirao nove sustave izbornika kao kod novih televizora, no obzirom da su isti optimirani za Magic Remote daljinski upravljač, ne uzimamo navedeno kao ograničenje. Sami izbornici su pregledni i brzi, a dostupni su potpuno lokalizirani na hrvatski jezik. Za odabir DVB signala je također moguće odabrati Hrvatsku kao zemlju u kojoj se proizvod nalazi, a nakon pretraživanja pronašli smo 27 programa.

LG_M2482_scanning

LG u svojim promotivnim materijalima navodi vjernu reprodukciju boja i širok kut gledanja, a inicijalna inspekcija je potvrdila navedeno, prvenstveno što se širokog kuta gledanja tiče. Monitor koristi MVA matricu koja ne uzrokuje velika odstupanja u bojama i gammi pri gledanju iz većeg kuta (većem od 45 stupnjeva), tako da ovaj monitor može gledati veće društvo. Pregledavajući izbornike uočili smo prisutnost ISF kalibracijskih predložaka, te sve one napredne kontrole za podešavanje slike, od gamme, RGB balansa u 2 ili 10 točaka pa do CMS sustava za podešavanje raspona i karakteristika boja. U kompletnom testu ćemo detaljnije provjeriti tvorničke karakteristike i vidjeti jesu li u skladu s navodima proizvođača.

LG_M2482_settings

Više detalja o ovom zanimljivom hibridu monitora i televizora pročitajte u recenziji koja će uskoro biti online.

Recenzije televizora i monitora >>

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

2 komentara

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!