Audio-video uređajiStrane recenzijeVijesti

Prve recenzije Panasonic 2012 televizora su objavljene – 50″ ST50 prvi među testiranima

panasonic-st50

Robert Zohn s Home Theater Shacka je testirao 50″ ST50 plazmu, doduše model za američko tržište no rezultati mogu ukazivati na ono što možemo očekivati i od naših modela. Model je kalibriran Klein K1 kolorimetrom, istim onim koji koristi i britanski HDTVtest, dok je za analizu rezultata i sam proces kalibracije korišten SpectraCalov Calman koji od ove godine koristi i HDtelevizija za svoja testiranja. Prvi dojmovi u nastavku.

Ovogodišnji ST50 je 3D plazma televizor opremljen Infinite Black Pro panelom, 2000 FFD pogonom i Smart Viera funkcijama. Za razliku od GT50 dostupan i u dijagonalama od 42″ pa do 65″. Koristi aktivni 3D prikaz, nudi 2D-u-3D konverziju i integiran Wi-Fi. Listu 2012 Panasonic televizora možete pronaći u ranije objavljenom članku.

Tokom testiranja autor nije uočio anomalnije u vidu zelenih regija niti variranja u svjetlini zaslon i generalno je zadovoljan performansama televizora. Izmjerio je razinu crne boje od 0.0161 cd/m2 što je odličan rezultat i poboljšanje u odnosu na prošlu godinu, a izmjerena je i solidna razina ukupne svjetline od 150 cd/m2 bez clippinga (izjednačavanja visokih razina svjetline s maksimalnom vrijednošću tako da se nijanse prikriju). Preciznost boja i zasićenje je iznad prosjeka, temperatura boja je i tvornički solidna i blizu 6500 kelvina. Procesiranje slike je učinkovito sa svim sadržajima.

Refleksije ekrana su dobro kontrolirane 2. generacijom louver filtera koji je poboljšao razinu crne boje, tako da i pri ambijentalnom osvjetljenju kontrast je prihvatljiv.

1080p/24 Blu-ray sadržaj daje solidnu sliku, a uniformnost je izvrsna u što nismo niti sumnjali. Moguće je odabrati između 60 Hz (u Europi 50 Hz) i 48 Hz (svaki od okvira slike se dva puta prikazuje, dakle ne dolazi do ubrzanja slike za 4% kako bi se osvježavao 50 Hz niti uz kadencu 3:2 kako bi dostigao 60 Hz). Ipak, autor je uočio titranje pri 48 Hz tako da radije preporučuje 60 Hz izlaz koji unatoč 3:2 pulldownu odlično radi čak i sa Blu-ray 1080p24 filmovima koji su stabilni i čisti na 60 Hz.

Od novih kontrola autor pohvaljuje tri razine Motion Smoothera kojim se balansira interpolacija prikaza, tako da se može preciznije podesiti glatkoća slike, što je posebno važno kod filmskih materijala.

Od negativnosti autor ističe dizajn koji unatoč osvježenim linijama ipak nije onako moderan i atraktivan kao što su to jači modeli GT50 i VT50, te plazme korejskih konkurenata, Samsunga i LG-ja. ST50 također ima manje kontrola u odnosu na konkurenciju (Samsung i LG koji redovno ugrađuju podešavanje balansa bijele boje u 10 točaka), te u pakiranju ne dolazi s 3D naočalama. Izostanak dva Custom predloška za pravilno podešavanje za dnevnom i noćno gledanje je također nedostatak ukoliko želite precizno podesiti TV za gledanje pri različitom intenzitetu ambijentalnog osvjetljenja. Raspon gamuta boja je precizna već tvornički, no za doista precizan rezultat tokom kalibracije funkcionalne kontrole bi bile dobrodošle.

Priključaka je također manje nego što bi autor volio vidjeti, a tu se i mi slažemo. Dostupna su tek tri HDMI ulaza, a izostao je VGA. Digitalni optički audio izlaz je ograničen na stereo, tako da nije moguće poslati u pojačalo višekanalni zvuk na taj način. TV posjeduje dva USB utora i utor za SD kartice.

Iako ST50 nudi mnogo kada su karakteristike slike u pitanju, željno iščekuje plazme korejskih proizvođača koje za najavljenu nižu cijenu nude više funkcija, a kroz test će provjeriti kakve su po pitanju kvalitete prikaza. Mi se također veselimo testovima, posebice onim usporednima u kojima ćemo direktno usporediti konkurentne modele.

Link na recenziju: Home Theater Shack

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

5 komentara

    1. Nisu ništa budu spominjali, iskreno mislim da je situacija ista kao i prije jer bi to inače jasno i glasno spomenuli na predstavljanju. No, uskoro aemo primiti prve uzorke plazmi pa aemo iz prve ruke sve saznati.

  1. Evo nekih od cijena plazmi u europi: http://www.hifi-regler.de/shop/plasma-tv_neopdp/ i http://www.panasonicstore.ie/products.html/panasonic-viera-d-plasma , dva poprilično različita cjenika tako da ne znam koliko su relevanti, no ja bih se malo zaigrao i ovako zaključio, cijene niže rangiranih modela do ST50 manje od cijena prošlogodišnjih modela kada su tek izašli, a cijene modela gt50 i vt50 slične, a možda čak i malo veae.
    P.S. Ispričavam se ako je netko vea negdje stavio cijene iz EU

  2. Kažu Ameri da nova ST50 ima dublju crnu boju i veau svjetlinu ekrana od Samsung E8000 plazme!!! Znači srednji model Panny-a šije top end Samsung plazmu. Ovo naravno, treba uzeti s rezervom i pričekati prve testove EU modela, nadam se i na našim područjima ;)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!