Audio-video uređajiVijesti

Oglasi i Paypal plaćanje na uskoro na pametnim televizorima

Samsung Smart TV homepage

Stalno rastuća baza “pametnih” televizora s aplikacijama i web servisima postaje sve zanimljivija i oglašivačima, a prve oglase će moći vidjeti uskoro vlasnici LG-jevih televizora u SAD-u. Gotovo istovremeno, Samsung je dodao prvu komercijalnu aplikaciju za korisnike iz Velike Britanije, a koju je moguće platiti putem globalno prihvaćenog Paypal servisa.

Od ukupno 210 milijuna televizora koliko je prodano prošle godine, 21% ih je imalo priključak na internet i barem jednu aplikaciju koje predstavljaju temelj “Smart TV” platforme. Prema procjeni analitičke tvrtke DisplaySearch, “pametnih” televizora će biti preko 50% na tržištu do 2014. godine, što pokazuje snažan trend koji proizvođači prate, a koji korisnici bolje prihvaćaju nego što je to 3D. Iako termin “pametan TV” nema jasnu definiciju i svaki proizvođač ima vlastitu bazu servisa i način na koji platforma funkcionira, popularni servisi poput Facebooka, Skypea ili Google Picase su prisutne gotovo kod svih dostupnih modela. Mogućnost da u pauzi reklamnog bloka korisnik pogleda što ima novo na Facebooku ili pak odigra kakvu jednostavnu igru bez paljenja računala ili konzole je zgodna mogućnost koju korisnici mogu iskoristiti, a obzirom da količina aplikacija stalno raste, uvijek se nešto zanimljivo može pronaći.

Samsungova Smart TV platforma je nedavno proslavila tisućitu aplikaciju dodanu u bazu i više od deset milijuna preuzimanja – obzirom da proizvođač prodaje oko 2 milijuna pametnih televizora svako tromjesečje, podaci o preuzetim aplikacijama ne djeluju nimalo pretjeranima, a dolaskom kvalitetnih aplikacija poput komercijalne Karaoke Superstar, zainteresiranost bi trebala još više rasti. Navedena aplikacija će tako nuditi pristup više od 2000 video zapisa koji su dio Digitopove Mr Entertainer Karaoke, a korisnici će po cijeni od £4.99 moći kupiti četverosatni party mod, odnosno za £4.99 se pretplatiti na nove pjesme kako budu izlazile na tjednoj bazi. Obzirom da se radi o prvoj komercijalnoj aplikaciji za tržište Velike Britanije, osim Paypala biti će dostupni i dodatni modusi plaćanja.

S druge strane, LG Electronics je potpisao višegodišnji ugovor s tvrkom YuMe koja nudi servise za video oglašavanje i softver, a putem koje će prodavati oglasni prostor na svojim internet-povezanim televizorima. Prvi oglašivač, odnosno sponzor će biti Toyota Motor Sales U.S.A., a koji će svoju najveću kampanju ikada za hibridni automobil 2012 Toyotu Camry proširiti i na segment pametnih televizora. Ukupan budžet kampanje se procjenjuje na $175 milijuna, a oglasi na televizorima bi se trebali prikazivati tokom pregledavanja baze aplikacija i tokom pretraživanja. Richard Doherty, analitičar iz Envisioneeringa smatra da bi do ovog Božića pola kućanstava u SAD-u trebalo imati barem jedan “pametni” televizor, a oko 10% njih dva. Toyotino sponzorstvo ove oglasne kampanje predstavlja odličnu priliku da se dozna više o potencijalu Smart TV prostora, a ako rezultati budu dobri, bez sumnje da će se još oglašivala aktivirati i to ne samo na području SAD-a.

Sve veći broj televizora s internet priključkom, interes korisnika za aplikacije i oglašivače za novo oglasno područje, jasni su pokazatelji segmenta koji će se u narednim godinama razvijati i napredovati do razine kada bi pretraživanje interneta na televizoru i osobnom računalu biti podjednako, ako ne i bolje iskustvo. Za početak nam treba podrška za Flash, tipkovnicu i miša – ili možda ovo potonje zamijeni neki sofisticiraniji oblik upravljanja? Što mislite?

Fons: NY Times / HDTVtest

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

2 komentara

  1. Kupio sam nedavno Samsung TV, a i PayPal je ušao i na hrvatsko tržište nedavno pa ae biti zanimljivo vidjeti kako ae se stvari razvijati, za početak samo plaaanje i primanje novca koristeai PayPal na webu. Upravo testiram kako funkcionira kad mi netko izvan HR uplati na PayPal, odnosno kako u HR povuai lovu, PayPal kaže da je dovoljno imati Visu izdanu u HR.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Također pogledajte
Close
Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!