LCDRecenzijeTelevizori i monitori

LG 47LW980S Nano LED (47in/119cm) recenzija

TVORNIČKE POSTAVKE I KALIBRACIJA

 

LG 47LW980S dolazi s ukupno sedam predložaka u 2D načinu rada, a oni su kako slijedi:

  1. Intelligent Sensor
  2. Vivid
  3. Standard
  4. Cinema
  5. Game
  6. Expert 1 i
  7. Expert 2

Kod 3D prikaza na izboru su:

  1. Standard,
  2. Cinema
  3. Expert 1 i
  4. Expert 2

Unatoč istim imenima, predlošci za 2D i 3D su potpuno odvojeni tako da podešavanje jednog ne utječe na postavke drugog. LG već standardno na izbor nudi dva napredna predloška namijenjena detaljnom podešavanja preko kojeg se može izvršiti kompletna ISF kalibracija, a upravo smo mi kalibrirali u jednom od njih zato što su tvorničke karakteristike u njima najbolje, odnosno najbliže standardima. Baš kao što je to bio slučaj kod LW5500 modela, tako i ovdje smo pronašli karakteristike slike koje nisu daleko od referenci u Expert 1 i 2 predlošcima, što je odličan rezultat obzirom na to da kalibracija nije nužna za prikaz slike koji je vrlo blizak originalnom materijalu.

Tvornički Expert 1 predložak je ponudio razinu crne boje od 0.09 cd/m2, uz svjetlinu od 125 cd/m2 što je rezultiralo kontrastom od 1467:1 – solidan rezultat kakav smo već dobivali za televizore s IPS matricom, primjerice za model LW5500. Graf game se tvornički nalazi iznad reference no od 30% do 70% udaljenost je unutar prihvatljive tolerancije – vrijednost od 2.41 na 10% svjetline je već veća devijacija koja rezultira nešto tamnijom slikom i gubitku detalja u najtamnijim regijama. DeltaE greške balansa bijele boje se kreću od 8.19 do 5.61 od 10 do 100% osvjetljenja što je dobar rezultat obzirom da se radi o tvorničkim postavkama. Obzirom da je plava boja potisnuta duž spektra, slika je nešto toplija no što bi trebala biti, a što se jasno vidi i na grafu temperature – od 6200 pa do 6392 kelvina umjesto referentnih 6500.

Proces 2D kalibracije smo započeli ispravljanjem gama krivulje povećavajući razinu kontrole Brightness sve dok se nije spustila ispod vrijednosti 2.3. Obzirom da je graf tada ostao prilično ravan, krenuli smo na smanjenje deltaE grešaka kako bi sive nijanse bile ispod okom neuočljive razine. LG nudi balansiranje u dvije ili deset točaka, a obzirom da smo željeli izvući maksimum iz ovog modela (što i redovno radimo), odlučili smo se na napredniju varijantu i putem kontrola za svaku od svjetlina uz inkremente od 10%, uspješno smo smanjili deltaE greške u prosjeku ispod 1 što je izvrstan rezultat. Temperatura boja se također normalizirala, a prikaz sivih nijansi je bio bez ikakvog prigovora. Na kraju nam je ostao CIE dijagram svih boja koje televizor može prikazati, a u kojem smo otkrili da unatoč izvrsno zasićenom crvenom i plavom bojom, zelena boja je u većem otklonu i zahtijeva ispravljanje putem Color Management Systema koji LW980S TV nudi. Putem kontrola smo zelenu boju uspjeli dovesti u manji otklon, a njenim ispravljanjem se je popravila situacija i što se tiče sekundarnih boja.

Lokalno zatamnjenje se nudi u “tri okusa” za sve predloške, te smo provjerili koliko koja vrijednost utječe na razinu crne boje i maksimalnu svjetlinu po ANSI mjerenju. Dobiveni rezultati su slijedeći:

  • LED Local Dimming OFF [cd/m2]: 0.14 | 128
  • LED Local Dimming LOW [cd/m2]: 0.09 | 128
  • LED Local Dimming MEDIUM [cd/m2]: 0.09 | 120
  • LED Local Dimming HIGH [cd/m2]: 0.09 | 118

Iz rezultata se može zaključiti da je najbolja opcija na ovom televizoru LED Local Dimming postavljen na Low vrijednost jer se njome dobivaju niža razina crne boje uz jednaku maksimalnu svjetlinu kao i da je ta opcija potpuno isključena. Ipak, tek na Medium i High vrijednosti se može dobiti potpuno isključeno LED osvjetljenje u regijama gdje nema nikakve informacije i tek kad su one aktivne se u potpuno zamračenoj sobi može vidjeti potpuno crn panel – na Low vrijednosti se ipak može vidjeti nešto minimalno prisustvo svjetlosti.

Grafovi za 2D prikaz:

2D calibration chart

Kod 3D kalibracije smo ponovno provjerili situaciju u tvorničkim predlošcima bez naše intervencije i otkrili da je ponovno Expert predložak najbolji odabir. Uz kontrast od 939:1, razinu crne boje od 0.35 cd/m2 i svjetlinu od 330:1, tvorničke razine osvjetljenja su upravo idealne za 63-postotno zatamnjenje slike putem 3D naočala, tako da se kroz naočale vidi slika svjetline od cca. 130 cd/m2, što odgovara vrijednostima dobivenim u 2D Expert predlošku. Gama je stabilna, no balans bijele boje je narušen zbog dominantne plave boje, što smo putem kontrola u 10-točaka (isto kao i u 2D predlošku) uspješno ispravili. Zelena boja u CIE trokutu je također bila najviše van tolerancija pri Standard gamutu, tako da smo ju morali putem CMS kontrola ispraviti.

Grafovi za 3D prikaz:

Adsense
Prethodna stranica 1 2 3 4 5 6 7 8Sljedeća stranica

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

38 komentara

  1. Kolko sam shvatio svi ti nedostaci koje je imao LW5500 i vjerujem LW650S nisu uklonjeni ni s ovim top modelom.
    Dali to znači da je slika SD,HD i 3D skoro pa ista na spomenutim modelima i ovom LW980S.
    U čemu se u stvari razlikuju osim u tim nekim dodatnim funkcijama.
    Pitam jer razmišljam o kupnji, a nebi se htio zaletit.

  2. Odlična recenzija. Očekivanja su bila jako velika o ovom TV-u, ali očito da nije opravdao toliko pompu koja se dizala na nekim forumima oko ovog TV-a.
    Sad čekamo Philipsa pa da vidimo tko je vladar high end LCD-a.

  3. Sony bi mogao odnijeti pobjedu po mom mišljenju, ali pričekajmo recenziju ako je bude.

    Jedno pitanje za tebe nevezano za ove high end modele.
    Dali postoji ikakva moguanost da na test dobijete SHARP LE830 model?

  4. Ako uzmemo u obzir da 47LW650S košta oko 10 000, a 47LW980S oko 15 000 kn šta je isplativija kupnja.
    Dali je toliko bolji LW 980S da se isplati dati 5 000 kn više

    1. Hm, dobro bi odvagnuo kupovinu 47W650S prije 46GT30 (10600KN) ili 47LW980S prije 50VT30 modela. Šteta što ne postoji praksa kod naših duaana da odneseš TV doma i par dana ga provjeriš kako ti paše u tvom okruženju prije kupnje.
      Recenzija odlična kao i obično ali sam razočaran u moguanosti TV za tu cijenu…

  5. Prvo sve pohvale za recenziju, veoma detaljno odradjeno nema sta. Imam samo jedan prijedlog da se proba sto se tice input laga na doticnom tv, da probate promjeniti naziv inputa na tv da umjesto hdmi-1 stavite PC, trebalo bi da resi problem sa input lagom. Posjedujem 37LV4500 koji takodje ima problema sa tim i na taj nacin sam popravio input lag, jeste da onda od tih svih silnih poboljsanja slike i obrada ne bude dostupno malte ne nista, ali bolje i to nego da bude input lag. I pitanje jedno, uskoro bi trebao da kupujem tv, oko sam bacio na 42LW659S koji bi me izasao oko 1000 evra, kazite mi da li mozda postoji neko drugo bolje resenje, ovaj 980 kosta oko 1750 evra, da li stvarno vrijedi toliko vise para?
    I navodno skoro je izasao novi firmware koji omogucava 659-ci da prikaze 3d pune rezolucije, tako da bi i to trebalo da je reseno.

        1. Ne kužim, gledo sam u tehnmarketu na njihovoj stranici i cijena je bila za 47LW980S 15 500 kn. To je bilo prije par dana.

      1. ne znam kada izlazi, vani je vea izašao, tv je sličan devetki ali sa mat ekranom…:) trebalo bi nazvati zastupnike LG-a i pitati.

  6. Luz for more information. We cover all stages of the process from trying
    to save your relationship, through legal proceedings and dealing
    with the effects of divorce. Along with feeling like their long-held dreams
    have been dimmed, a great number of people also feel a sense of failure over their marriage ending.
    Forget the past and move on forward, even though you feel like you
    can’t live without him or her, the feeling will pass, and you will soon learn that it will all get better in time and all your wounds will heal.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!