DVD, Blu-ray i Ultra HD Blu-ray reproduktoriRecenzije

Recenzija [Blu-ray 3D reproduktor]: Marantz UD7007

marantz-ud7007-header

U listopadu 2011. godine smo testirali Marantzov najbolji Blu-ray reproduktor, UD7006,a koji unatoč izvrsnoj kvaliteti izrade, te reprodukciji slike i zvuka bez ikakvog prigovora, nismo uvrstili među proizvode zlatne klase. Glavni razlog ležao je u loše odrađenom sučelju, te sporoj reprodukciji multimedijalnog sadržaja, a što je bitno utjecalo na ukupan dojam koji je uređaj ostavio na nas nakon perioda testiranja. Marantz UD7007 direktan je nasljednik spomenutog modela i kroz test smo odlučili provjeriti je li ovaj cijenjeni proizvođač napravio potrebne optimizacije sučelja i proširio podršku na audiofilima drage FLAC/APE audio formate, te je li u novoj generaciji zavrijedio zlatnu klasu. Odgovor potražite u nastavku.

SPECIFIKACIJE

 

Proizvođač Marantz
Model UD7007
Tip Blu-ray 3D reproduktor
Optički pogon CD/SACD/DVD/BD/BD 3D
Video procesor Anchor Bay ABT 2015 VRS
Broj HDMI priključaka 2
Optički/koaksijalni audio Ne/Da
RCA višekanalni Da (2.0)
USB priključak Da (x1)
Ethernet/mrežni priključak Da
WiFi Ne
Utor za memorijske kartice Ne
HD audio dekoderi Da, Dolby TrueHD i DTS HD Master Audio
Dodatne značajke
 • kvalitetna reprodukcija Blu-ray, 3D Blu-ray i DVD video diskova
 • HDMI v1.4a s podrškom za 3D Blu-ray i 36-bit Deep Colour
 • 1920 x 1080p rezolucija s originalnom 24 fps reprodukcijom za kino doživljaj kod kuće
 • dekodira ili šalje preko HDMI-ja HD audio formate
 • Anchor Bay ABT2015 video procesiranje
 • kvalitetna audio reprodukcija
 • profil 2.0/BD-Live i DLNA1.5-certified
 • dodatno pojačano kućište
 • skaliranje svih materijala na 1080p rezoluciju
 • 12-bit/150MHz video DAC za kvalitetan video
 • 192kHz/24-bit DAC pruža vjernu reprodukciju zvuka
 • daljinski upravljač s fosforescentnim tipkama
 • pristup YouTube/Neflix i VUDU video-na-zahtjev servisima

Više informacija provjerite na stranicama Marantza.

RUKOVANJE I KVALITETA IZRADE

 marantz-ud7007-front

Dizajn

Dostupan u crnoj i srebrno-zlatnoj boji, Marantz UD7007 karakterizira prepoznatljiv dizajn prednje maske, a koji se u odnosu na stariji model uopće nije mijenjao. Kombinacija plastičnih bočnih ploha i aluminijskog centralnog dijela prisutna je i ove godine, što je pomalo razočaravajuće obzirom na cjenovi razred proizvoda – kompletna aluminijska prednja maska bi bila mnogo prikladniji izbor.

Unatoč kombinaciji aluminija i plastike, čitav uređaj odaje dojam vrhunski oblikovanog uređaja, čvrstog pod prstima i bez ikakvih pucketanja ili deformiranja kada se na površine primijeni sila. Dodatna metalna ploča u dnu uređaja također doprinosi robustnosti i umanjuje vibracije tijekom rada. U kvalitetu izrade smo se uvjerili i nakon paljenja uređaja i izvlačenja ladice za optičke medije – vrlo je preciznog hoda i uz baršunasti osjećaj na dodir daje osjećaj elegantnosti i pažnje na detalje.

marantz-ud7007-front-detail

Sve tipke na uređaju su vrlo kvalitetno izrađene, imaju vrlo precizan hod i daju dobar osjećaj “pod prstima”.

marantz-ud7007-rear

Veće promjene smo uočili nakon pregleda stražnjeg dijela uređaja, a na kojem smo pronašli dva HDMI izlaza, te balansirane XLR stereo izlaze namijenjene spajanju na pojačala visoke klase. Dva HDMI priključka su namjena odvajanju signala za sliku i zvuk, tako da je moguće poslati zvuk jednim HDMI kabelom u pojačalo, dok se drugim HDMI kabelom šalje samo slika direktno u televizor. Moguće su i drugačije konfiguracije, primjerice istovremeno slanje i slike i zvuka na oba HDMI kabela u svrhu testiranja ili nekih drugih aktivnosti. 7.1 analogni komplet za povezivanje na pojačala bez HDMI sučelja ove godine je izostao, baš kao što je slučaj i s komponentnim i kompozitnim video izlazima. Marantz je tako ostavio samo XLR balansirani i pozlaćeni RCA stereo analogni izlaz, dok su sva ostala sučelja za sliku i zvuk digitalna. Tu su još i RS-232C podatkovno sučelje, 3.5 mm flasher ulaz i izlaz, te RCA kabeli za daljinsko upravljanje.

marantz-ud7007-balanced

Svi su priključci precizno uokvireni i imenovani, zajedno s ostalim informacijama o certifikatima, zemlji podrijetla itd. Za razliku od UD7006 modela, UD7007 ne posjeduje aktivno hlađenje što omogućuje potpuno bešuman rad.

Uređaj se oslanja na četiri gumene noge koje svoj posao obavljaju kvalitetno i ne prenose vibracije na podlogu.

IZBORNICI

marantz-ud7007-main-menu
Glavni izbornik

UD7006 nas nije oduševio sučeljem, te smo se nadali da je proizvođač napravio izmjene kako bi njegov dizajn i korisničko iskustvo bilo bolje u novoj generaciji proizvoda. Nažalost, nismo zatekli nikakve promjene, te je sučelje ostalo jednako neugledno i – što je važnije – nepregledno i sporo za navigaciju. Doista nam je teško shvatiti iz kojeg je razloga potrebno skraćivati nazive pojedinih opcija kada Full HD prikaz pruža dovoljno prostora da se segmenti odvoje i da sučelje bude pregledno i jednostavno za navigaciju. Kao i prošle godine, tako i ove godine ne nalazimo barem kratak opis pojedinih funkcija koje su dostupne u sučelju, a iste nisu objašnjene niti u priloženih tiskanim uputama. Dobar primjer su funkcije redukcije smetnji u slici, a koji samo nose imena 3DNR, MNR i BNR, te bez pronalaska objašnjenja korisnik ne može odmah razumjeti čemu služi svaka od navedenih.

marantz-ud7007-general-settmarantz-ud7007-menu-audiomarantz-ud7007-video-settin

Ukratko, ništa novo u odnosu na prošlu generaciju.

DALJINSKI UPRAVLJAČ

marantz-ud7007-remote

Marantz u ambalaži prilaže i RC006UD daljinski upravljač, klasičan plastični model crne boje sa srebrnim okvirom i IR komunikacijom s uređajem. Osim kontrole Blu-ray reproduktora, korisnici koji posjeduju i Marantzovo A/V pojačalo će moći koristiti zasebne tipke za osnovnu kontrolu bez potrebe za posezanjem za drugog daljinskog upravljača. Novi daljinski upravljač je doživio optimizaciju položaja pojedinih funkcija što nam je uvijek drago vidjeti jer ubrzava svakodnevno korištenje funkcija uređaja. Tako je Home tipka sada na mnogo praktičnijem položaju u blizini navigacijskih strelica, a sve funkcije vezane za podešavanje slike i izlaznu rezoluciju u donjem dijelu nadohvat prstiju.

marantz-ud7007-remote-apps

Ikone za video servise, YouTube, Netflix i VUDU su u samom dnu upravljača i koriste originalni logotip tako da su lako prepoznatljive i čime cijeli daljinski upravljač modernijim.

 

VIDEO PERFORMANSE

marantz-ud7007-life-of-pi
Marantz informacije o videu – kadar iz filma Pijev Život.

UD7007 Blu-ray reproduktor smo testirali sa zadnjim dostupnim ažuriranjem softvera, a čiju točnu oznaku nismo mogli pronaći nigdje unutar sučelja. Osim s konkretnim filmovima na DVD-u, Blu-rayu i 3D Blu-rayu, uređaj smo proveli kroz testne sekvence HQV, Spears and Munsil i FPD testnih diskova, a sve s ciljem otkivanja nedostataka u kvaliteti procesiranja, skaliranju i baratanju s različitim rezolucija i formatima signala.

Započnimo s kvalitetama koje smo uočiti tijekom korištenja. Marantz UD7007 je u 1080p načinu rada s lakoćom prepoznao sve tipove isprepletenih signala koje smo mu poslali, te ih prikazivao bez trzanja, efekta valovitih šara ili nazubljenosti. Iznimka je jedino Telecine B kadenca kod DVD medija, no s obzirom da ista stvara probleme na gotovo svim uređajima koje smo testirali i da kod isprobanih DVD filmova nismo uočili probleme, ovo ne predstavlja ništa što bi trebalo zabrinjavati.

Skaliranje slike je izvrsno, te UD7007 od DVD sadržaja standardne kvalitete može napraviti vrlo detaljan prikaz, stabilnih boja i pravilno istaknutih detalja u slici. Po potrebi se mogu aktivirati funkcije za redukciju digitalnih smetnji, a koje uređaj kvalitetno može otkloniti. Kod UD7006 modela smo uočili trzanje pojedinih kadrova na HQV PAL testnom DVD mediju, no u slučaju UD7007 modela prikaz je bio idealno stabilan.

Source Direct ili 1080p24 izlaz omogućuje da UD7007 na vanjsko pojačalo ili HDTV pošalje izvorne 24 sličice u sekundi, te tako pruži autentično iskustvo gledanja filmova, bez uvođenja umjetno generiranih kadrova i utjecaja na takt izvođenja. Filmovi poput Pijevog Života ili Meride Hrabre na Blu-ray mediju su izgledali očekivano na visokom nivou, stabilnog prikaza, preciznog nijansiranja i bogate palete boja. Ipak, sve nije bilo sjajno i sada se moramo prebaciti na negativne aspekte ovog skupocjenog Blu-ray reproduktora.

marantz-ud7007-life-of-pi-2
Reprodukcija Blu-ray filma Pijev Život.

Već kod pregledavanja HQV testnih materijala, a koje smo vidjeli na doista velikom broju uređaja i koje dobro poznajemo kako izgledaju, uočili smo lagano sjenčanje u prikazu, a koje je u pojedinim kadrovima bilo jasno vidljivo. Anomalija se na neki način manifestirala kao stvaranje obruba oko objekata, te smo isprva mislili da uređaj primjenjuje neku vrstu umjetnog povećavanja oštrine, premda je Pure Direct način rada bio aktivan. Nakon analize postavki UD7007 Blu-ray reproduktora, pregledavanja iste slike na tri različita televizora: Samsung 40F6800 LCD-u, Panasonic 42ST60 plazmi, te LG 47LM960V LCD-u, te promjeni HDMI kabela, uzrok smo jedino mogli pronaći u Marantzovom Blu-ray reproduktoru. Prije objave testa smo uz spomenute provjere isprobali još jedan primjerak UD7007 Blu-ray reproduktora na VT50 plazmi, te uočili iste anomalije. Zanimljivo, isti kadrovi na slabijem modelu, UD5007, nisu pokazivali problem stvaranja obruba, odnosno “halo” efekt.

marantz-ud7007-halo-anomaly
Primjer pojave obruba oko objekata

Do pojave je dolazilo i kod SD i HD materijala, a intenzitet je varirao ovisno o izlaznoj rezoluciji i formatu. S obzirom na to da ne možemo zamisliti korištenje ovakvog uređaja za slanje SD rezolucije, a u kojoj je anomalija manje vidljiva, smatramo da je ovo problem koji bi Marantz trebao otkloniti, a jedan od uzroka može biti i nedovoljno dobro odvojenim HDMI izlazima na uređaju na razini elektronike. Naime, čak i kada smo podesili da se slika i zvuk šalju samo na jedan HDMI izlaz, dok drugi ostane neaktivan, mogli smo uočiti spomenutu pojavu, a kada smo istim materijal pogledali preko PlayStation 3 konzole, nismo ga mogli uočiti. S obzirom na cjenovnu klasu uređaja, samo se možemo nadati da će proizvođač problem otkloniti ako je moguće softverskim putem što je prije moguće.

marantz-ud7007-halo2
Primjer sjenčanja u kratkom animiranom filmu La Luna, viđen na LG 47LM960V televizoru.

Osim spomenutog fenomena “sjenčanja”, uočili smo da uređaj iz nekog razloga 60i signal šalje uz primjetno trzanje, a koje nismo uočili kod 50i slanja niti kod bilo kojeg od dostupnih progresivnih izlaza. Trzanje je jasno očito i smeta u gledanju, a isto smo potvrdili gledajući isti materijal na dva različita televizora – jedan koji dobro barata s isprepletenim signalima i drugi koji s njima ima poteškoća. Kako U7007 odlično barata isprepletenim signalima koje samostalno povezuje u progresivni signal, ovo ne vidimo kao veliki nedostatak, no svakako ostaje pitanje zbog čega ovaj segment nije odrađen kvalitetnije.

Osim navedenih nedostatak sve ostale aspekte kvalitete slike Marantz UD7007 je odradio izvrsno, uz odlično skaliranje SD signala zbog čega su DVD filmovi bili pravo zadovoljstvo za gledanje. Redukcija šuma je također dobro odrađena, no moguće ju je u potpunosti isključiti za sve koji žele gledati originalni signal. Iako uređaj posjeduje dva HDMI izlaza, slanjem zvuka u jedan i slike u drugi nismo uočili porast u kvaliteti slike, niti otklanjanje gore navedenih anomalija.

AUDIO PERFORMANSE

Za razliku od video segmenta i sučelja kod kojeg smo pronašli aspekte koji nam se nisu svidjeli, audio segment uređaja je odrađen bez ikakvog prigovora bez obzira na to koji smo film gledali ili glazbu slušali. Uz mogućnost istovremenog slanja slike i zvuka na dva HDMI izlaza, te analogne stereo izlaze, Marantz UD7007 se može koristiti u različitim konfiguracijama sustava, od isključivo digitalnog preko HDMI veza, pa do kombinacije HDMI-ja i primjerice RCA ili XLR stereo izlaza za korisnike koji žele vrhunski stereo zvuk. U kombinaciji Marantzovog Blu-ray reproduktora, Denon stereo pojačala i ProAC TriTower Response stereo zvučnika, uživali smo u svakom taktu glazbe koju smo već toliko puta čuli tijekom raznih testiranja, od filmske glazbe, glazbe iz igara, pa do komercijalnih naslova i audiofilskih CD-ova. Čistoća zvuka, širina pozornice i precizan razmještaj instrumenata u kombinaciji s finim detaljima dokazali su još jednom kvalitetu na kojoj su Marantz proizvodi i postigli svjetsku slavu. Pure Direct način rada je također dostupan, baš kao što je to slučaj i sa slikom, tako da su sve prepreke za uživanjem osigurane.

 ZAKLJUČAK

 • vrhunska kvaliteta izrade
 • vrhunska kvaliteta zvuka
 • XLR balansirani i RCA pozlaćeni izlazi
 • dva HDMI izlaza za idealno povezivanje uređaja
 • kvaliteta 3D prikaza
 • kvaliteta SD i HD slike
 • brzo učitavanje Blu-ray i DVD filmova
 • kvaliteta slike na razini referentnog PlayStation 3 modela
 • izvrsna kvaliteta skaliranja SD signala
 • podrška za audio i video formate (Blu-ray 3D, DivX HD, FLAC, MKV spremnik)
 • HDMI kabel u pakiranju
 • DLNA podrška
 • kvaliteta slike nije referentna – kod pojedinih scena uočeno sjenčanje
 • spori i neugledni izbornici
 • izostanak 7.1 analognih ulaza ograničava povezivost na A/V receivere bez HDMI sučelja
 • problematična reprodukcija 60i signala
 • internet servisi ograničeni na YouTube – Netflix i VUDU nisu dostupni u našoj regiji
 • dijaktitički znakovi se ne prikazuju u titlovima (kod DivX/MKV-a)
 • izostanak bežičnog sučelja
 • visoka cijena
Marantz UD7007 Blu-ray reproduktor predstavlja poboljšanu verziju dosadašnjeg top modela UD7006 i iako je u pojedinim segmentima bitno napredovao, ostaju pojedini detalji s kojima nismo bili u potpunosti zadovoljni. Uz odličnu kvalitetu slike i zvuka, uvođenje vrhunskih balansiranih XLR stereo izlaza, skraćeno vrijeme učitavanja optičkih medija i stabilniji rad, UD7007 ne bolje oblikovano sučelje koje bi bilo prikladnije za premium klasu ovog uređaja, te i u ovoj generaciji ne posjeduje prednju masku izrađenu u potpunosti od aluminija, već su bočni dijelovi izrađeni od plastike. U segmentu kvalitete slike unatoč dostupnosti dvaju HDMI izlaza koji su ujedno i jedini izlazi za video i HD audio na ovom uređaju, uočeno sjenčanje kod video materijala i problematično slanje isprepletenih signala negativno nas je iznenadilo s obzirom na vrhunsku kvalitetu izrade i pažnju na detalje. Iako sjenčanje nije uvijek lako uočiti, ono je ipak prisutno i nije ga moguće nikako otkloniti putem dostupnih kontrola, te je ovo ujedno i upozorenje videofilima koji od uređaja očekuju originalni prikaz sadržaja kako je zapisan na disku. Segment u kojem se Marantz briljira jest kvaliteta zvuka, a koja je kvalitetno podržana kroz dostupnost dva HDMI izlaza, te pozlaćenih XLR i RCA stereo. Analogni 7.1 RCA izlazi su izostali na novom modelu i samim time Marantz šalje poruku svima da je digitalni višekanalni prijenos slike i zvuka spreman i za najzahtjevnije, premda vjerujemo da ovo neće obradovati vlasnike starijih pojačala bez HDMI sučelja. Uz sučelje koje nije dovoljno optimirano, te internet servise praktički ograničene na YouTube, Marantz UD7007 nije u svim segmentima izvrstan proizvod, no za najzahtjevnije korisnike kojima je kvaliteta zvuka i XLR povezivost na prvom mjestu ovo je uređaj koji ih može zadovoljiti. Za ostale, postoje mnogo povoljniji modeli na tržištu koji će pružiti također vrlo kvalitetno procesiranje i to bez uočenih nesavršenosti u video segmentu.

Marantz UD7007 je dostupan u Hrvatskoj po maloprodajnoj cijeni od 8.250,00 kn. Marantz Blu-ray reproduktor se može kupiti u Sonus Artu.
target-group-ciljana-skupina
 • ljubitelji vrhunskog stereo i višekanalnog zvuka
 • korisnici koji traže Blu-ray reproduktor s balansiranim XLR izlazima

Osvojena nagrada:

marantz-ud7007-award

Na test ustupio:

Adsense
1 2Sljedeća stranica

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

9 komentara

 1. Ako bi pravili analogiju sa automobilima, Marantz dođe kao Audi a Denon kao VW ili čak Škoda. Tehnika ista a razlika u cijeni prilična.

 2. Možda je deplasirano(to danas retko ko radi), ali noviji univerzalni dvd odnosno blu-ray plejeri kada se preko analognih video-konektora prikače na nekada vrhunske modele crt wide televizora, imaju više manje očajnu sliku !
  To ranije nije bio slučaj, biće da se sada sve više takve sprave svode na transporte a ne na plejere…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!