Vijesti

Nove oznake energetske učinkovosti za televizore i monitore sadrže mnoge korisne informacije

energy-labels-2021

Od 1. ožujka 2021. godine u svim zemljama članicama Europske unije uvode se nove oznake energetske učinkovitosti za kućanske uređaje. Za nove oznake učinkovitosti upotrebljavaju se samo razredi od A do G, a koji zamjenjuju prijašnje oznake od A+++ do D. Za skupinu elektroničkih zaslona, a koji uključuju monitore i televizore, nove oznake će sadržavati brojne korisne informacije, a koji će biti otisnuti na samoj oznaci (naljepnici), odnosno dostupni putem QR koda.

Oznake će sadržavati informaciju o potrošnji energije kako za SDR, tako i za HDR način rada, u jedinicama kWh na 1000 sati rada (približan ekvivalent godini dana rada ako televizor radi 3 sata dnevno). Podsjetimo, od 2016. godine televizori podržavaju HDR tip signala za koji se prebacuju u odgovarajući način rada pri kojem LED pozadinsko osvjetljenje radi na maksimalnoj snazi, što bitno povećava potrošnju energije u odnosu na standardni način rada (prvenstveno u višoj srednjoj i visokoj klasi televizora).

Nova pravila energetski učinkovitog dizajna proizvoda zahtijevaju i minimalne zahtjeve što se tiče potrošnje kad je televizor isključen, odnosno kad je u stanju pripravnosti. Kad je isključen, televizor mora trošiti manje od 0.3 W, a u stanju pripravnosti manje od 1 W. Kod televizora koji su u tzv. mrežnom stanju pripravnosti tako da se mogu upaliti primjerice putem Alexe ili Google Assistanta, potrošnja mora biti manja od 3 W, što je pravilo koje vrijedi od 2017. godine (do 2016. je granica bila 6 W).

lg-oled77c12la
Energetska oznaka za LG 77 C1 OLED TV.

Također, televizori moraju otići u stanje pripravnosti unutar 4 sata od zadnje naredbe od strane korisnika (naši testovi potvrđuju da ovu kontrolu imaju svi televizori koje smo testirali zadnjih godina).

Uz korisne informacije o potrošnji, ono što nam se posebno sviđa su dodatne informacije dostupne putem QR koda. Ako otvorite foto aplikaciju na vašem mobitelu i usmjerite ju prema kodu desno od plavog teksta ENERGY na vrhu naljepnice, trebali biste vidjeti poveznicu na ec.europa.eu stranicu. Na toj stranici ćete vidjeti korisne informacije ne samo o potrošnji električne energije već i o rezoluciji, dijagonali ekrana u inčima i centimetrima, tehnologiji panela, te ono vrlo korisno – maksimalnoj frekvenciji osvježavanja panela.

 

hisense-55u7qf-new-energy-label
Nova energetska oznaka za Hisense 55U7QF TV (stara energetska klasa: B).

Upravo je informacija o tome je li ekran 60 Hz ili 120 Hz podatak koji mnogi korisnici žele doznati, a proizvođači skrivaju iz službenih specifikacija. Do ove informacije smo obično dolazili putem stranice Display Specifications, kao i tijekom naših recenzija, no svakako da je ovo mnogo praktičnije rješenje.

Osim navedenog, na stranici ćete doznati i do kojeg datuma možete očekivati nadogradnje za vaš TV, odnosno do kad će biti dostupni rezervni dijelovi i podrška.

Nove oznake energetske učinkovitosti bismo od sad trebali vidjeti mnogo češće, posebno prilikom kupovine preko interneta. Citat sa stranice europa.eu:

Ako kupcima prodajete proizvode bez osobnog kontakta, i u tom slučaju morate navesti informacije o oznaci energetske učinkovitosti. Pri prodaji putem interneta morate u blizini cijene i slovima iste veličine jasno prikazati

  • oznaku energetske učinkovitosti proizvoda ili
  • energetski razred sa strelicom koja upućuje na oznaku energetske učinkovitosti
energy-label-2021
Izvor: label2020.eu

Više informacija možete doznati na slijedećim poveznicama:

Europa.eu

Label2020

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!