Audio-video uređajiDVB-T prijemniciRecenzije

Recenzija [DVB-T MPEG-2]: Golden Media T-Box 815 PVR

Kvaliteta slike

Golden Media T-Box 815 PVR ponudio je stabilnu kvalitetu slike tokom testa, bez anomalija poput pojave blokova, pucanja slike ili blokiranja. Kvaliteta slike je na očekivanoj razini, ujednačenih boja i dobrog prikaza nijansi sive boje. Kod objekata u pokretu moguće je vidjeti pojavu parazitnih boja, tzv. Mosquito efekt, no to je u skladu s tehnikom emitiranja i korištenom kompresijom. Osjetljivost uređaja bismo ocijenili vrlo dobrom ocjenom, premda smo vidjeli uređaje osjetljivijeg prijama. Na testnoj lokaciji u Zagrebu snaga signala se kretala oko 80%, a kvaliteta slike oko 97% posto, te problema s fluidnošću izvođenja nije bilo. Kada smo uređaj odnijeli na otok Krk i spojili na krovnu antenu, snaga signala je pala na 60-ak posto i ponekad smo bili svjedoci pojave blokova na slici, posve nasumično postavljenih i najčešće vrlo kratkotrajne pojave.

Pohvaljujemo i činjenicu kako uređaj nudi mogućnost pravilnog prikaza 4:3 programa na 16:9 ekranima, kao i mogućnost rastezanja slike preko cijelog ekrana putem Letterbox ili Pan&Scan metoda.

Sve u svemu, uređaj stabilnog prijama signala i kvalitete slike na očekivano dobroj razini.

Kvaliteta zvuka

S reprodukcijom zvuka također nije bilo problema, premda ovdje moramo napomenuti kako ovo nije ni prvi ni zadnji uređaj kod kojeg smo primijetili mali otklon u sinkronizaciji slike i zvuka. Obzirom da smo ovo primijetili i kod televizora i linijskih komponenata, pretpostavljamo da do otklona dolazi tokom pretvorbi i isporuke signala. Reprodukcija zvuka je onoliko dobra koliko su dobri zvučnici na vašem TV prijamniku, a ako želite kvalitetniji zvuk uvijek možete povezati televizor i A/V pojačalo.

Potrošnja energije i zagrijavanje

Proizvođač je deklarirao potrošnju ispod 1W u standby režimu. Rezultat mjerenja pokazuje potrošnju od 4W tokom rada, a stadby način je davao pomalo čudne rezultate: ponekad je potrošnja bila u skladu s deklaracijom proizvođača, ispod 1W, a ponekad je varirala između 2 i 3W.

Uređaj se u 24-satnom testu zagrijao na cca. 35°C na gornjoj površini, što je zadovoljavajuć rezultat. U standby režimu uređaj je temperature ambijenta.

Blokiranje uređaja i nepravilnosti u radu

Uređaj nam se zablokirao u više od mjesec dana svega tri puta. Do blokiranja je došlo tokom gledanja TV programa koji se nastavio reproducirati, no uređaj nije reagirao na tipke na daljinskom upravljaču, niti na tipkalo na samom uređaju. Tek je isključivanje iz električne mreže i ponovno paljenje vratilo uređaj u funkciju.

Test čitanja formata

Format/i Rezultat
DivX/Xvid – 10 filmova različitih veličina, rezolucije, audio zapisa i verzije codec-a ne reproducira
Matroska (MKV) – 4 filma različitih rezolucija (SD, 720 i 1080p), s više audio zapisa i integriranim titlovima ne reproducira
M2TS i M2T – demo materijali s Demo-world.eu stranice i video snimci HD digitalnom kamerom ne reproducira
MOV – snimka starim fotoaparatom i nekoliko foršpana ne reproducira
MP3 – fiksni bitrate 160 kbps, varijabilni s prosjekom 188 kbps i jedan od 320 kbps uspješno reproducira
OGG, APE, FLAC – nekoliko datoteka ne reproducira
WAVE, stereo i višekanalni ne reproducira
Slikovni formati razne rezolucije uspješno reproducirao većinu isprobanih slika
Prethodna stranica 1 2 3 4 5Sljedeća stranica

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

6 komentara

 1. Moze li autor recenzije reci na osnovi cega bi ovaj uredjaj trebabo biti pouzdaniji od kineza, npr. nytrobox-a?
  osim sto je skuplji… skoro 90 kn

  1. Nema jamstva da ae ure?aj raditi bolje od kineza, no obzirom na broj kvarova jeftinih DVB-T prijamnika, posebice u županijama uz more, 90 kn više za ure?aj u koji su ugra?eni solidniji kondenzatori bi trebalo osigurati duži životni vijek.

 2. Na stranicama prodavača piše da ovaj ure?aj može snimati jedan program na USB, a gledati drugi.
  Ima li istine u tome? Vidim da ne spominjete ništa o tome.
  Radi li se možda samo o snimanju na istom muxu?
  Da ima dva tunera, vjerojatno bi čuli.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Također pogledajte
Close
Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!