Audio-video uređajiDVB-T prijemniciRecenzije

Recenzija [DVB-T MPEG-2]: Golden Media T-Box 815 PVR

Instalacija – povezivanje

Za konekciju s HDTV-om nismo imali mnogo izbora i odlučili smo se koristiti pozlaćeni HQ SCART kabel.
Paljenjem uređaja dočekao nas je zaslon za inicijalnu instalaciju koji nudi izbor regije, jezik sučelja i tipku za početak automatskog skeniranja programa. Hrvatska nije na listi, baš kao ni hrvatski jezik.

Nakon incijalnog skeniranja automatski će se prikazati jedan od pronađenih TV programa, te je uređaj spreman za korištenje svega par minuta nakon inicijalnog paljenja. Pohvaljujemo što se inicijalna instalacija svodi tek na najosnovnije opcije, što će olakšati posao starijim osobama, kao i svima koji se ne snalaze tako dobro s tehničkom opremom.

Detaljnije opcije za podešavanje, uključujući sortiranje programa i 5V napajanje antene se odrađuje kroz opcije glavnog izbornika, a koji je dostupan pritiskom na tipku Menu.

Izbornici

Glavni izbornik poziva se pritiskom na tipku [Menu] na daljinskom upravljaču i izgleda kao na slici:

Pet sekcija glavnog izbornika uključuje:
Channel – nudi uređenje TV i Radio liste programa, brisanje omiljenih programa i grupnu promjenu naziva
Installation – nudi automatsko ili ručno pretraživanje programa, kao i uključenje 5V napajanja
Setup – nudi opcije o OSD prikazu, podešavanje vremena, roditeljsko zaključavanje i odabir formata televizora (4:3LB, 4:3PS i 16:9)
Tools – nudi informacije o prijamniku, igre (Tetris, Snake i Othello), učitavanje tvorničkih postavki (šifra 0000) i softversku nadogradnju (putem RS-232 priključka koji ne postoji na uređaju, putem antene ili USB memorije)
Media+ – nudi multimedijalni reproduktor, pregled snimki, informacije o priključenom USB uređaju, podešenje snimanja, sigurnosno isključivanje USB uređaja i na kraju tu je mogućnost formatiranja na FAT32 ili NTFS datotečni sustav.

Za info traku se nudi ukupno pet intenziteta prozirnosti.

Info traka koja prikazuje odabrani program, aktualno vrijeme (sinkronizirano s odašiljačem), kao i prikaz trenutnog i idućeg događaju po EPG rasporedu izgleda kao na slici dolje. Tokom snimanja ili reprodukcije snimljenog materijala prikazuju se dodatne informacije o trajanju zapisa, te slobodnom prostoru na USB uređaju.

Još jednim pritiskom na [Info] tipku prikazuju se tehnički podaci o emitiranom programu.

Za prikaz tjednog rasporeda programa potrebno je pozvati EPG izbornik pritiskom na istoimenu tipku, a koji nudi prikaz liste programa, trenutnu i iduću emisiju za odabrani kanal, kao i prikaz programa po danima putem kojeg možete rezervirati pojedinu emisiju ili podesiti snimanje. Navigacija kroz EPG je mogla biti jednostavnije riješena, barem što se tiče otvaranja detaljnijih informacija o pojedinom programu (više o ovome u sekciji o daljinskom upravljaču).

Pohvaljujemo činjenicu kako se EPG informacije prikazuju s dijakritičkim znakovima.

Sve u svemu, izbornici su intuitivni i brzi, premda bismo rado vidjeli preglednije riješen detaljniji pregled pojedinog EPG događaja.

Multimedijalni izbornici su jednostavni i nude mogućnost prikaza slikovnih (JPEG) i glazbenih (MP3) datoteka. Tokom reprodukcije glazbe u gornjem desnom dijelu se prikazuje analizator spektra u stilu onog iz Winamp reproduktora, no mnogo sporijeg osvježavanja tako da djeluje trzavo. Prikaz slikovnih datoteka je solidno odrađen, uspjeli smo reproducirati slike s digitalnog fotoaparata kao i one skinute s interneta, a tek je za nekoliko problematičnih uređaj odbio reprodukciju. Na izbor se nudi i slideshow prikaz slika s raznim efektima.

Prethodna stranica 1 2 3 4 5Sljedeća stranica

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

6 komentara

 1. Moze li autor recenzije reci na osnovi cega bi ovaj uredjaj trebabo biti pouzdaniji od kineza, npr. nytrobox-a?
  osim sto je skuplji… skoro 90 kn

  1. Nema jamstva da ae ure?aj raditi bolje od kineza, no obzirom na broj kvarova jeftinih DVB-T prijamnika, posebice u županijama uz more, 90 kn više za ure?aj u koji su ugra?eni solidniji kondenzatori bi trebalo osigurati duži životni vijek.

 2. Na stranicama prodavača piše da ovaj ure?aj može snimati jedan program na USB, a gledati drugi.
  Ima li istine u tome? Vidim da ne spominjete ništa o tome.
  Radi li se možda samo o snimanju na istom muxu?
  Da ima dva tunera, vjerojatno bi čuli.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Također pogledajte
Close
Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!