Pribor/ostaloRecenzije

Recenzija [ambijentalno osvjetljenje]: Vogel’s MoodVision XLF200 & XLF300

vogels_xlf-moodvision_all

Kupili ste TV koji vas oduševljava kvalitetom slike, dizajnom i debljinom manjom od novčanika nakon božićnih blagdana, no ipak ste pomalo ljubomorni na susjeda koji se odlučio za neki od Philips-ovih modela s Ambilight-om? Željeli biste i vi imati moderno i dinamički osvjetljen prostor oko televizora, no ne želite se zamarati s provlačenjem raznobojnih lampi za uređenje PC-a oko televizora? Vogel’s MoodVision bi mogao biti rješenje za vas, a što točno nudi i koliko su ovakva rješenja popularna provjerite u nastavku.

Ambilight na televizorima i PC-ju

Vjerujemo kako malo tko nije upoznat s Philips-ovim Ambient Lighting Technology sustavom, poznatijim kao Ambilight. Niz LE dioda smještenih uz rub okvira koje mijenjaju boju ovisno o sadržaju koji se nalazi na ekranu osigurao je golemu popularnost ove tehnologije, a koju danas srećemo u tri varijante:

  • Ambilight Spectra 2 – LE diode su smještene na lijevoj i desnoj strani televizora
  • Ambilight Spectra 3 – uz poziciju na bočnim stranama, dodan je i red LE dioda duž gornju stranu
  • Aurea – umjesto LE dioda smještenih na poleđini, Aurea ih posjeduje integrirane u okvir s prednje strane

Ambilight je patentirana Philips-ova tehnologija i do danas se nije pojavila na modelima drugim proizvođača televizora. Ipak, Philips ju nudi i za vlasnike PC-ja pod imenom AmBX.

Uz Philips od početka 2007. postoje dvije kompanije koje nude ambijentalno osvjetljenje za PC. To je već spomenuti Philips i njegov AmBX, te Ambient Reality Effects (A.R.E.). Postoji još nekoliko privatnih projekata usmjerenih ka realizaciji vizualno atraktivnijeg iskustva igranja, no do danas se jedino AmBX pokazao kao najkompletnije i najnaprednije rješenje. Philips AmBX u nekoliko verzija nudi i onu koja objedinjuje audio sustav s osvjetljenjem i par ventilatora koji prenose igraču uvjete u prostoru u kojem se nalazi njegov alter ego.

Za više informacija o AmBX-u posjetite službenu stranicu, a na stranici AmbilightPC možete pronaći mnogo informacija o komercijalnim i privatnim projektima na ovu temu.

[youtube id=”hll27M7iFn0″ w=”500″ h=”309″]

Niz demonstrativnih videa AmBX tehnologije:

1 2 3 4 5Sljedeća stranica

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

3 komentara

  1. Ambilight treba doživjeti jer ga ne možeš opisati. Onaj tko ga nema jako puno gubi i zato nemam što reai nego ” BRAVO PHILIPS”.

  2. dali taj ambilight na philipsu prati boje na ekranu ili baca boje po zidu nasumce. ako neko može malo objasniti. recimo berlingo

    1. Možeš naštimati kako hoaeš tj možeš birati koji intenzitet želiš od ponu?enih opcija,a ono što ja koristim uvjek je ono što si pitao tj ono što se dešava na ekranu to se dešava i na zidu. Izuzetan doživljaj u zatamjenoj prostoriji. Teško je opisati, moraš doživjeti. Ja više nebi ni mogao gledati tv bez ambilighta. Philips 9664 ima svjetla na bočnim stranicama i to smatram sasvim dovoljnim mada nism imao prilike gledati Philipsa koji ima ambilihgt i sa gornje strane. Možda bi to bilo previše, ali opet zavisi koliko ti je tv udaljen od zida. Meni je u kutu pa tako se rasvjeta reproducira po cijelom zidu. Vjerojatno ako bi tv bio blizu zida bi taj neosvjetljeni gornji dio falio. To je moje mišljenje. Mislim da si zadovoljan odgovorom i ako imaš namjeru kupiti tv sa ambilightom nemoj se misliti. Pozdrav.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!