Home » Vijesti » Audio-video uređaji » Recenzija [daljinski upravljač]: Sony PlayStation 3 Blu-ray Disc Remote Control

Recenzija [daljinski upravljač]: Sony PlayStation 3 Blu-ray Disc Remote Control

ps3_remote

Baš kao što je PlayStation 2 bio među prvim uređajima koji su podržavali reprodukciju DVD medija, tako je i PlayStation 3 između ostalog svoju promociju temeljio na novom optičkom mediju – Blu-rayu. Iako su rani vlasnici obje konzole mogli uživati u čistoći slike i zvuka koje su ponudili DVD, odnosno Blu-ray filmovi, problem upravljanja nije ostao vezan samo za PS2 – isti problem ima i danas aktualni PS3. U ovoj recenziji ćemo pokušati približiti daljinski upravljač specijalno dizajniran za PS3 konzolu, odvojeno dobavljiv po cijeni nešto ispod 200 kuna. Je li investicija isplativa ili je upravljanje igračem kontrolerom i više nego dovoljno? Odgovor potražite u nastavku.

Dual Shock kontroler kao daljinski upravljač?

Uz svaku PS3 konzolu se isporučuje bežični kontroler, a kojim je moguće kretati se po izbornicima, igrati igre, pretraživati internet putem ugrađenog pretraživača i, za kraj, koristiti ga kao daljinski upravljač za DVD i BD filmove. Za potonju zadaću ovakva kontrola pruža tek ograničenu interakciju zbog izostanka tipki koje obično srećemo na upravljačima: nedostaje numerički segment, tipke u bojama, kao i one zadužene za odabir zvučnog zapisa, podnaslova, kuta gledanja itd. Sony je najbolje što je mogao implementirao uobičajene kontrole na kontroler konzole, no moramo priznati kako korištenje upravljača objeručke nije najspretnije rješenje.

dual-shock-ps3

Sony je odabirom Bluetooth komunikacije posve ograničio mogućnost upotrebe klasičnih univerzalnih upravljača iz jednostavnog razloga: svi oni koriste IR komunikaciju, a koja je na PS3 konzoli posve izostala. Istina, alternativnih rješenja postoji (Nyko Blu-Wave Infrared Remote), no jedino koje Sony preporučuje i koje vam neće zauzeti dodatni USB priključak na konzoli jest u vidu dediciranog daljinskog upravljača, nazvanog Sony PlayStation 3 Blu-ray Disc Remote Control. Upravljač je klasičnog dizajna, posebno prilagođen PS3 konzoli, te ćete na njemu pronaći i tipke koje se nalaze i na kontroleru koji se isporučuje uz konzolu.

nyko-remote-usb

About Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

5 komentara

  1. imam ovaj daljinski upravljac i odlican je.i vasa je recinzija odlicna sve pohvale

  2. Hvala! Evo baš ga sad idem koristiti za novi trailer što sam skinuo s demoworld stranice :) Pozz!

  3. “Brzo” gašenje PS3-a putem daljiskog je moguae tako da se na daljinskom drži stisnuta tipka PS 3-4 sekunde, otvori se menu koji pita da li želiš ugasiti sustav ili kontroler, stisne se ok jer je po defaultu odabran sustav. Nakon toga se još jednom stisne ok i PS3 je ugašen.

  4. Tako je Danijel, ista procedura kao i na gamepadu, samo opet potrebna su tri klika da bi se ugasio…

  5. Preporucio bih ga svima. Odlican je

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*