Audio-video uređajiDVD, Blu-ray i Ultra HD Blu-ray reproduktoriPrijenosni uređajiRecenzije

Recenzija [prijenosni DVD/DVB-T]: Philips PD9005

Kvaliteta slike (video sadržaji)

DivX i DVD

Rezultate dobivene kolorimetrom smo provjerili kroz niz DVD i DivX filmova koje smo pogledali na velikom broju različitih televizora i točno znamo kakva reprodukcija treba biti.

philips-pd9005_pq-dvd

Generalno, Philips PD9005 je ponudio solidan prikaz filmskih kadrova, bez boja i nijansi koje bi se posebno isticale i upadale u oči. Zapravo smo očekivali sliku u kojoj dominiraju hladne boje, međutim dosta dobro zasićene crvena i žuta boja osigurale su topliji prikaz i dobar ukupan dojam, premda je ograničen gamut boja evidentan. Nepravilna krivulja osvjetljenja samo je potvrdila uočen manjak detalja u sjenama, odnosno ponekad izraženiji “spaljen” izgled na snažno osvjetljenim dijelovima slike.

philips-pd9005_pq-dvd2

Zbog netipične rezolucije od 640×220 piksela, slici je redovno nedostajalo oštrine, te su jasno bila vidljiva preklapanja piksela. Uistinu je čudna odluka proizvođača da na model visoke klase namijenjen reprodukciji DVD filmova i SD digitalne slike ugradi zaslon koji nije u skladu sa standardom, primjerice onaj rezolucije 720×405 piksela.

Pohvaljujemo implementaciju fiksnog 4:3 prikaza slike, kao i mogućnosti popunjavanja čitavog zaslona kod 2.35:1 filmskog formata.

Sve u svemu gledanje filmova u pokretu, bilo da putujete u automobilu, u autobusu ili uživate na plaži, video performanse ovog uređaja će biti na zadovoljavajućem nivou. Puristima bi odabrana rezolucija i veliki otkloni u nijansama mogli smetati, no ovdje se ionako u prvome redu radi o uređaju za mobilno korištenje.

Digitalna televizija

Na našoj lokaciji smo uspjeli uhvatiti ukupno 14 digitalnih programa, uključujući i HRT HD Promo koji zbog MPEG-4 kodiranja nije radio. Premda uređaj posjeduje EPG preglednik programa, na našem testnom modelu osim vremena emitiranja programa nismo uspjeli vidjeti nikakve druge informacije, niti imena emisija, niti detaljnije informacije. Pokušali smo i promijeniti zemlju u postavkama, međutim situacija je ostala nepromjenjena. Teletekst je, s druge strane, uredno prikazan i zadovoljavajuće brzine.

philips-pd9005_dtv-epg

Kao i kod DVD-a, tako se i kod televizijskog programa može uočiti lošije nalijeganje slike na rezoluciju zaslona, radi čega se mogu vidjeti stepeničaste strukture i nejasni obrubi objekata, no to nisu primjedbe koje bitno utječu na iskustvo gledanja TV programa. Za mobilno gledanje televizijskog programa Philips PD9005 je solidno rješenje.

Kvaliteta zvuka

S ugrađenim zvučnicima smo i više nego zadovoljni, imaju dovoljno snage nadglasati buku u automobilu ili šum mora, a uz navedeno reprodukcija tonova je čisto zadovoljavajuća. Srednjetonsko i visokotonsko područje prilično čisto reproduciraju, dok niske tonove nije moguće čuti. Ipak, zvuk bez distorzija više cijenimo od šireg raspona niskih tonova kod uređaja ove kategorije, tako da ovaj segment ocijenjujemo visokom ocjenom.

Adsense
Prethodna stranica 1 2 3 4 5 6 7 8Sljedeća stranica

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!