Audio karticeAudio opremaRecenzije

Recenzija [USB DAC]: NuForce Icon uDAC

install

Instalacija

4half-star

Po spajanju na računalo s instaliranim Windows XP SP3 operativnim sustavom, Icon uDAC je u trenu detektiran i sustav je tražio instalaciju. S obzirom da se nigdje ne spominje upravljački softver na pakiranju, niti u uputama niti na službenim stranicama, odlučili smo pustiti operativni sustav da automatski instalira komponentu, što je proteklo bez ikakvih problema. Windows-i su instalirati tako potrebne drivere za slijedeće komponente:

  • USB Composite Device
  • USB Audio Device
  • SUB Human Interface Device
  • HID-compliant consumer control device

Icon uDAC je normalno funkcionirao tokom testa dok je bio spojen s računalom s priloženim USB kabelom, odnosno bilo kojim drugim USB kabelom duljine do 2 metra. Kod spajanja kabelima veće duljine (isprobali smo 5 metara), ponekad smo gubili komunikaciju s uDAC-om i reprodukcija se prekinula, stoga pripazite ukoliko planirate koristiti dulje kabele.

winamp-xfi_winamp-nuforce-udac

Informacije o DirectSong izlazu u Winamp 5 reproduktoru

Također smo instalirati i ASIO upravljači softver, a koji pruža komunikaciju niske latencije i velike preciznosti između softvera za reprodukciju i zvučne kartice, u ovom slučaju uDAC digitalno-analognog konvertera. ASIO koriste glazbenici i profesionalci iz razloga što se korištenjem istog zaobilazi sloj Windows operativnog sustava i njegovog softvera, tako da audio aplikacija direktno šalje signal u zvučnu karticu. Za razliku od kernela za miksanje u Windows-ima, KMixer-a, ASIO izlaz je “u bit” identičan izvoru koji šalje program za reprodukciju, a svaki sloj koji signal zaobiđe znači manje vrijeme kašnjenja i samim time veću preciznost.

asio4all
Asio4All konfiguracijski izbornik

Koristili smo ASIO4ALL v2.8 zbog toga što je u trenutku testa službena stranica s dostupnom zadnjom verzijom (v2.9) bila nedostupna.

Moramo napomenuti kako RCA (cinch) izlazi na stražnjoj strani uređaja neće raditi ako ne okrenete potenciometar iz “off” položaja. Naime, u tom položaju uDAC ne vrši D/A konverziju, već signal u digitalnom obliku šalje na koaksijalni izlaz. Ovo je korisno ukoliko želite dovesti digitalni signal u neko drugo pojačalo iz računala, premda to nije glavna namjena ovog uređaja.

Testna oprema

NuForce uDAC smo direktno usporedili s Creative Sound Blaster X-Fi Go! USB D/A audio konverterom, a koji u sebi ne posjeduje ugrađeno pojačalo niti RCA ili koaksijalni izlaze, no u suštini obje komponente vrše konverziju zvuka koji im se doprema putem USB kabela iz računala.

Oba DAC-a su bila istovremeno spojena na računalo, te smo glazbu slušali prvo na jednom, a zatim na drugom kako bismo što jasnije čuli razliku. Za test je poslužio slijedeći audio sustav:

  • Denon DMA-700AE pojačalo, u oba slučaja s uključenim Source Direkt-om
  • KEF iQ3 bookshelf zvučnici
  • QED Silver Anniversary 2 x 3 metra zvučnički kabeli

Sound Blaster X-Fi Go! je bio bio povezan na pojačalo putem QED One 1x 3.5mm na 2xRCA kabela, dok je uDAC bio povezan s Qunex 3 0.5 m dugačkim interkonektom.

Adsense
Prethodna stranica 1 2 3 4Sljedeća stranica

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

8 komentara

  1. Gde moze da se kupi ovaj uredjaj, i da li mogu dobiti tog zastupnika da vidim kako da se posalje u Srbiji ili imaju i ovde predstavnika. Pozdrav

  2. Niste mi odgovorili na moje pitanje-gde se ovaj uredjaj moze naruciti . Da li moze da se prikljuci kao pre amp preko izlaza za slusalice na compu pa na IN Power amp. Pozdrav

  3. Da li ce uskoro biti recenzija nekog sličnog uredjaja novijeg datuma?
    Imate iskustva s HRT Music Stream uredjaima?
    Koji bi po vama bio best buy USB dac do 1000kn?

    Hvala

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!