LCDRecenzijeTelevizori i monitori

Panasonic 40CS520E (CS520E) Full HD Smart televizor – recenzija

panasonic-40cs520e-header

Nakon testa Panasonicovog 55CX680E Ultra HD televizora serije 6, odlučili smo provjeriti što nudi proizvođačev najpovoljniji Smart TV za 2015. godinu – CS520E. Model serije 5, dostupan u veličinama od 40″, 50″ i 55″ donosi osnovne mogućnosti u vidu zaslona velikog kontrasta, Full HD oštrine slike, te My home screen naslovni ekran s aplikacijama. Tu je i reproduktor multimedije i internet pretraživač no ne Firefox već onaj isti koji je kompanija koristila proteklih godina. Provjerite dojmove u našem testu, a za koji nam je primjerak televizora osigurao Sonus Art.

[review]

Specifikacije (specifications)

Specifikacije
Proizvođač Panasonic
Model TX-40CS520E
Tehnologija prikaza LCD s bočno postavljenim LED pozadinskim osvjetljenjem (edge LED)
Veličina ekrana 40 inča / 102 cm
Energetska klasa A+ (42 W, 59 kWh/godišnje)
3D Ready/3DTV ne
Aktivni / polarizirajući 3D prikaz
/
Osvježavanje zaslona 100 Hz BMR (Backlight Motion Rate)
Lokalno zatamnjenje Ne
Rezolucija Full HD, 1920 x 1080 piksela (svaki piksel se sastoji od 3 podpiksela)
Broj HDMI priključaka 2
Optički/koaksijalni audio izlaz Da/Ne
USB priključak Da (x1)
Ethernet/mrežni priključak Da
Wi-Fi Da
PCMCIA/Common Interface utor Da
Utor za memorijske kartice Ne
DVB-T/DVB-C/DVB-S Da/Da/Ne
DVB-T2 / DVB-S2 Da/Ne
MPEG-2/MPEG-4 AVC h.264 / HEVC podrška Da/Da/Da
Zemlja porijekla: Češka

Poveznice:

panasonic-logo

Službena stranica >>

Pozicija u Panasonicovom 2015 lineupu

Panasonic_2015-Lineup-may

Panasonic CS520E je pripadnik proizvođačeve serije 5 u kojoj ne nalazimo niti Ultra HD rezoluciju, niti 3D prikaz. Radi se o modelima koje krase osnovne odlike poput 100 Hz BMR osvježavanja ravnog Full HD zaslona, a koji može ostvariti veliku svjetlinu zahvaljujući Bright Panel Plus tehnologiji. Adaptive Backlight Dimming služi za prilagođavanje svjetline slike različitim kadrovima, a kako bi ovisno o količini bijele boje u svakom slika bila življa ili pak prigušena. Za razliku od nedavno testiranog 55CX680E modela, Adaptive Backlight Dimming ovdje ima samo jednu opciju – ili je upaljen ili ugašen (naša preporuka – držite ga ugašenim).

CS520E je Smart TV, opremljen proizvođačevom my Home Screen 1.x platformom koja je na jačim modelima zamijenjena Firefox OS-om. Wi-Fi je ugrađen, a televizor još krase tehnologije streamanja, mirroringa, upravljanja putem pametnih telefona i tableta, DLNA i pristup različitim aplikacijama.  Swipe & Share za lagano dijeljenje sadržaja je također podržan.

U televizor su ugrađeni stereo zvučnici snage 20 W (10 W x 2), uz podršku za V-Audio.

Televizor krase samo osnovni priključci, 2 HDMI-ja od kojih jedan podržava ARC povratni audio kanal, te jedan USB priključak za reprodukciju multimedije.

Panasonic_Lineup-PQ-Eco

VIDEO: Raspakiravanje i instalacije (unboxing)

Više video materijala možete pronaći na našim YouTube kanalima: HD Televizija i TV Calibration with Darko.

Dizajn

panasonic-cs520e-front

Brzi info
Dizajn u jednoj ravnini Boja okvira Materijal okvira Zaslon Rotacija stalka Montaža na zid
ne crna/srebrna plastika lagano matiran ne da (VESA 200 x 200 mm)

CS520E prati Panasonicov nenametljiv stil uz visoku kvalitetu izrade. Crni okvir je debljine od jednog centimetra sa svih strana osim duž donje gdje je dvostruko širi i srebrne boje. Crno-srebrni stil prati i postolje sa skošenjem u imitaciji brušenog aluminija. Postolje se s televizorom spaja putem metalne konstrukcije koja sa stražnje strane djeluje poput velike stepenice, dok s prednje strane ne kvari minimalistički pristup.

panasonic-cs520e-thickness

Pogled s boka otkriva oko 4.5 cm veliku dubinu, ujednačenu od vrha do dna. Dubina je nešto manja u predjelu gdje se nalaze priključci i tipke za osnovno upravljanje funkcijama televizora.

Kvaliteta izrade je izvrsna, postolje čvrsto, a svi profili su dobro povezani i precizno završno obrađeni.

Priključci

panasonic-cs520e-connectors

Brzi info
HDMI HDMI ARC USB SCART Dig. audio izlaz Common interface
2x HDMI 1.4 da (HDMI 2) 1x USB 2.0 da, x1 da (Toslink) da (CI Plus, verzije 1.3)

Panasonic CS520E je opremljen osnovnim priključcima, uključujući 2 HDMI-ja i jedan USB 2.0. Oba HDMI-ja gledaju prema stražnjem zidu, dok je USB smješten sa strane. Svi priključci su standardni tako da nije potrebno koristiti adaptere.

Daljinski upravljač (Remote control)

panasonic-cs520e-remote

Brzi info
Boja Materijal Komunikacija Pozadinsko osvjetljenje Dodatno
Standardni daljinski crna plastika IR ne Netflix tipka

Panasonic uz televizor prilaže svoj dobro poznati standardni daljinski upravljač s velikim crnim tipkama i jasno otisnutim oznakama bijele boje. Ergonomija je provjereno dobra, tako da upravljač dobro leži u ruci i praktičan je za upotrebu. Jedina tipka bijele boje je ona za pokretanje Netflixa, servisa koji za sada nije dostupan u našoj regiji.

Kako se na CS520E mogu povezivati USB tipkovnice i miševi, te pametni telefoni i tableti, korisnik ima široku paletu opcija upravljanja, a koje će do posebnog izražaja doći prilikom korištenja web pretraživača i dostupnih aplikacija.

Izbornici i Smart TV platforma (Menus and Smart TV platform)

panasonic-cs520e-smart
My Home Screen naslovnica
Brzi info
Vodič za instalaciju Sučelje na hrvatskom jeziku Smart TV naslovnica Internet pretraživač
da da da da

Verzija softvera u televizoru na dan testa: 3006-20000

CS520 koristi istu My Home Screen 1.x platformu kao i prošlogodišnji modeli, te u tom pogledu ne vidimo nikakve promjene. Očito je kako je Panasonic svoju energiju ove godine usmjerio kao Firefox OS-u, a koji krasi jače modele poput CX680E.

Smart TV platforma je zapravo dio naslovnice televizora, tj. početnog zaslona koji ćete vidjeti kada upalite TV. Korisnik na izbor ima nekoliko tvornički podešenih predložaka s različitim aplikacijama koje se nalaze pozicionirane oko prozora u kojem se prikazuje sadržaj – TV program ili neki od ulaza. Važno je napomenuti kako “kućice” za aplikacije nisu interaktivne u smislu da se unutar njih može vidjeti sadržaj, primjerice zadnji postovi od prijatelja u slučaju Facebook aplikacije ili video isječci u YouTube ili Vimeo aplikaciji, već se pokretanjem istih na novom ekranu prikazuju novosti. Iznimka je jedino Social TV aplikacija koja omogućuje istovremeni pregled TV programa i čitanje novost s Facebooka i Twittera, uz mogućnost “lajkanja” ili pisanja komentara na praktičan način.

panasonic-cs520e-apps
Aplikacije

Uz navedeno, korisnik može napraviti i vlastito sučelje gdje će aplikacije poredati kako mu najbolje odgovara. Upravo u tom dijelu Panasonic je prepoznao ono što je korisnicima do sada nedostajalo – umjesto da se priklanjaju rasporedu aplikacija i funkcija koje je netko drugi posložio, korisnik može vlastite točke interesa staviti na lako dostupna mjesta i time si sučelje televizora prilagoditi vlastitim željama. Uz navedeno, tu je i mogućnost mijenjanja pozadinske slike, mali detalj koji kao i kod računala ne znači mnogo, no čovjeka veseli.

Kada se 2013. pojavio My Home Screen, bio je zanimljiv koncept, no danas uz daleko atraktivnija i interaktivnija sučelja, predstavlja tek jednu od osrednjih Smart TV platformi.

Multimedijalna podrška

Panasonic-cx680E-media-player

Brzi info
USB reprodukcija
DLNA DTS/Dolby Digital podrška
HEVC podrška Dijakritički znakovi (č, ć, š, ž…) u titlovima
da (audio, video, foto) da da (Dolby Digital), ne (DTS) ne da

CS520E koristi isti reproduktor multimedije kao i prošlogodišnji i raniji model, što znači da pruža osrednji rezultat kad se usporedi s konkurencijom. Preko USB-a i mreže smo uspjeli pokrenuti gotovo sve testne MKV datoteke i probne materijale, izuzev onih u HEVC formatu i – sasvim logično – u Ultra HD rezoluciji. Unutar MKV spremnika reproduktor je prepoznao i podnaslove, a mogu se koristiti i oni vanjski.

Baš kao i CX680E, tako i CS520E napokon nudi upravljanje nad podnaslovima, kako onim vanjskim, tako i unutar MKV spremnika. Možete birati između 5 veličina, boja i pozicija po okomici, kao i podešavati sinkronizaciju sa slikom.

Panasonic-cx680E-subtitle

DTS audio format nije radio, što nas ponovno iznenađuje baš kao i na CX680E modelu s obzirom da su prošlogodišnji modeli podržavali ovaj popularni format. Probali smo nekoliko datoteka preko USB-a i mreže i zvuk se nije reproducirao, uz poruku na zaslonu da format nije podržan. Dolby Digital u 5.1 formatu je normalno funkcionirao.

Panasonic-cx680E-dts

Ukratko, u ovoj fazi je ugrađeni multimedijalni reproduktor i dalje iza korejske konkurencije, te nudi osrednje performanse.

Adsense
1 2 3Sljedeća stranica

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

21 komentara

 1. Mozete li Darako sa Panasonicom provjeriti u vezi DTS, da li ce doci sa nekim novim firmwarom. Ne mogu vjerovati da napokon naprave sve kako treba, pa ne stave podrsku za DTS. Nisu ga stavili niti na UHD modele. Pokusajte recenzirati CX700 ili CX740. Puno bolja slika i boje, nego na CX680. Ostao sam ugodno iznenađen.

   1. DTS je popularan i kvalitetan digitalni audio format kojeg mnogi smatraju boljim od poznatijeg Dolby Digitala. Mnogi filmovi imaju upravo audio zapis u ovom formatu i ako ga TV ne podržava, to ograničava korisnika pri izboru (prvenstveno ovdje mislim na filmove koji se digitalno distribuiraju).

    Više detalja: http://en.wikipedia.org/wiki/DTS_%28sound_system%29

 2. Darko imas li mozda jos uvijek kalibracijske postavke za st50?Nabavio sam tu plazmu ali slika mi je mnogo tamnija nego na mom bivsem st60-A citao sam da se moze dobiti ista svjetlina.Jedino sam odusevljan crnom bojom moguce da moja st 60 nije bila bas uredu jer mi je preko crne uvijek bilo bijelih tackica.Na st 50 crna je odicna kad gledam u potpunom mraku one crne trake ispod i iznad slike u filmovima uopste ne primjecujem.

 3. Šteta za Panasonic… nikako da se pokrene i napravi nešto konkretno, nekakav iskorak u smart tv platformi, mogućnostima po prihvatljivoj cijeni, da čovjek bude miran godinama i godinama sa TV-om. Danas se izgleda sve svodi na LG i Samsung dva najveća koji diktiraju kako hoće.

 4. zna li neko kalibracijske postavke za plazmu st50.Na netu su uglavnom americke verzije koje su bitno drugacije

 5. Takve postavke preuzete s neta nisu adekvatne za tvoj tv. Svaki tv se kalibrira zasebno. A st60 ima več tvornički podešeno jako dobro parametre boja, tako da stavi samo na true cinema i uzivaj. Na toj opcjiji ti je kontrast več preko 15000 tako da…. :)

 6. Cijenjeni gospodine Darko, svidjela mi se slika tv programa na ovom tv-u 40CS520E,
  ali vi ste u recenziji napisali da nije dobar za dinamični sadržaj.Da li je to pretjerano puno ili prihvatljivo.
  Ja bi kupio 40CS520E, 40CS620E ili Sony 40W705C.Molim Vas da mi odgovorite koja je najbolja kupnja
  od ova tri tv-a.Na tv-u bi gledao tv programe, filmove i malo sporta.Unaprijed hvala Mario

 7. da li je moguce da kupim tv od 80 hiljada dinara i ne mogu da sklonim neke reklame koje se pojavljulju po ekranu i smetaju,da li neko zna kako da to iskljucim?

  1. Pozdrav – očito televizor radi u tzv. Shop modu, odnosno načinu rada za trgovinu. Trebate ga prebaciti u način rada za kućnu upotrebu – sad sam pogledao u izbornicima CX750E modela i ne vidim izbor između home/shop načina rada – jedini koji znam jest resetirati TV na tvorničke postavke (shipping condition) i tamo u jednom od prvih koraka odabrati Home način rada.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!